Als het op het veld weer eens misgaat bij AA Gent, biedt de gedachte aan het nieuwe stadion troost. Het is geen gemakkelijk jaar geweest, gunt Michel Louwagie een blik in zijn binnenste, nu Gent gered is. ‘We hebben sportieve fouten gemaakt, onder financiële druk.’

Fier toont Michel Louwagie de recente ontwikkelingen aan het nieuwe Gentse stadion, dat vanaf de E40 en de E17 al duidelijk in het oog springt. Het is hem een ommetje waard, vanaf het Ottenstadion waar de club nu nog zijn kantoren heeft, op weg naar een rustieke eetgelegenheid in De Pinte, waar Louwagie graag tot rust komt. Dat is wel eens nodig in misschien wel het meest hectische half jaar dat de Gentse manager heeft doorgemaakt sinds hij in 1990 bij de Buffalo’s aan de slag ging.

Wat er in die maanden allemaal door hem heen is gegaan, was het startpunt voor een gesprek waarin de manager bij elke gelegenheid de kans aangrijpt om over het nieuwe stadion uit te weiden. Je voelt: er staat in Gent, nu het behoud verzekerd is, iets groots te gebeuren, al wil Louwagie dat zelf niet met zo veel woorden zeggen.

Michel Louwagie: “De voorbije jaren stonden we regelmatig tweede en derde in de reguliere competitie. Vorig jaar waren we tweede met Kerstmis, het jaar daarvoor stonden we derde na de reguliere competitie toen het geflirt tussen Francky Dury en Club begon. Met Michel Preud’homme zijn we ook eens tweede geworden, maar om eerste te worden, dat is nog iets anders. Daarvoor moet je zoiets hebben (wijst op de brochure van het nieuwe stadion die op tafel ligt). Met acht miljoen loonmassa – negen miljoen als je er het personeel bij rekent – kunnen wij niet wat de rest met twintig miljoen aan lonen kan betalen. Ons budget is achttien miljoen euro. Anderlecht heeft dit jaar met transfers, Champions League en al inbegrepen 66 miljoen euro, Club zonder extra inkomsten 30 miljoen, Standard 28 miljoen. Wat wij bereikt hebben, is het maximum met deze middelen en kan beschouwd worden als een huzarenstukje. We zijn aan het einde van een cyclus gekomen met het nieuwe stadion, ingezet met de kwaliteitsinjectie toen we met Preud’homme in december 2008 tiende stonden.

“Voor een club als Gent telt wat ik ‘het momentum’ noem. Wij kunnen niet zeggen: ‘We moeten nu die speler hebben.’ Club, Anderlecht en Standard kunnen dat wél. Wij kunnen er maar voor gaan als het moment gunstig is. Als een club centen nodig heeft, bijvoorbeeld. We kozen dit seizoen om alleen Bernd Thijs te behouden, en voor verjonging, ook omdat we centen nodig hadden voor het nieuwe stadion. Wij kunnen niet zeggen: we houden Thijs en nemen er nog een topper bij op de zes, omdat Bernd een dagje ouder wordt. Bij ons is het keuzes maken: niet en en maar of of. Wie keuzes moet maken, is veel kwetsbaarder op sportief vlak.”

Als u in uw hart laat kijken, hebt u het dan echt moeilijk gehad?

“Ik vond dat sommige media kort door de bocht gingen. Als je bouwt, heb je ook eigen middelen nodig, je kan niet alles lenen. De voorzitter en ik hadden een plan uitgewerkt. Wij kunnen maar eigen middelen vrijmaken door een speler te verkopen. Jesper Jørgensen, dat was tegen onze wil, maar ZlatanLjubijankic hebben we op zijn leeftijd verkocht voor een mooie prijs. Dat geld hebben we niet opnieuw geïnvesteerd, maar opzijgelegd. We hebben een beetje te veel risico genomen en hebben gehoopt dat verjonging en vernieuwing de oplossing zouden brengen. We hadden natuurlijk niet gedacht dat Thijs voor zes maanden zou uitvallen. Zodra het slecht begint te gaan, kan je het niet meer omkeren. Nu kan je je afvragen: hadden we niet beter dat geld, dat we opzijgelegd hebben omdat we het nodig hadden voor het stadion, toch geïnvesteerd in het sportieve, om in de top vijf te eindigen? Hadden we vooraf geweten dat Thijs zo lang zou uitvallen en dat de jonge gasten niet zouden brengen waar we op hoopten, dan hadden we geprobeerd met de stad en de bank een andere regeling te treffen.

“Op 30 juni 2012, de laatste dag van het boekjaar 2011-2012, hebben we toch maar de laatste schulden van de totale schuldenlast van 23 miljoen euro aan de bank terugbetaald: 519.000 euro. In feite moest dat krediet maar in 2024 terugbetaald worden, maar we maakten er een erezaak van dat toen al te doen. In juli en augustus hebben we dan twee miljoen euro uit transfers opzijgelegd.”

Charleroi

Afgelopen zomer verdedigde u nog een visie die gedurfd klonk. ‘Als we Smolders een nieuw contract geven, blijft Van Der Bruggen op de bank gekluisterd. Als je gaat voor een jeugdproject, moet je op een bepaald moment die jongeren toch de kans durven geven’, zei u. Drie maanden later lijkt dat project weer naar af.

“Je moet ook wel zien dat je niet naar tweede klasse gaat, met dat nieuwe stadion.”

Heeft u daar echt voor gevreesd?

“Ik heb het nooit naar de buitenwereld gezegd, maar na de voorlaatste wedstrijd van 2012, de thuisnederlaag tegen Charleroi op 20 december, was ik in paniek. Toen wist ik dat we ons moesten versterken. Dat kon maar door ‘het momentum’. DavidHubert was niet te huur afgelopen zomer. ErvinZukanovic was voor ons niet te koop bij Kortrijk, want Kortrijk dacht dat Anderlecht hem zou weghalen, voor een bedrag dat een pak hoger lag dan wat wij uiteindelijk konden betalen. Een club als Gent leeft tot vandaag van die ogenblikken. Je kan alleen zeggen dat Bob Peeters met die nieuwe spelers die gehaald zijn, geen nieuwe kans gekregen heeft. Wij hebben geoordeeld dat het best was om te stoppen, op basis van die 3 op 27. Ik geef toe dat we een fout begaan hebben door hem op het slechte moment aan te werven. Hij was daar mentaal nog niet klaar voor, na die slechte start bij Cercle.”

Voor dit seizoen waren jullie de meest stabiele club, zonder trainersontslag sinds 2003.

“Ja, maar we zaten met dat nieuwe stadion, hé.”

Zonder dat nieuwe stadion grijpen jullie niet in?

“Zonder dat nieuwe stadion steken we de middelen, die we haalden uit de transfer van Ljubijankic, terug in de ploeg. Daarnaast was de wisselwerking tussen de technische staf en de scouting niet zoals de vorige jaren. Er is toen niet goed gewerkt. Spijtig, want een gedreven TrondSollied is top. Een gedreven Sollied die goesting heeft, loopt niet rond in België.

“Ik heb jouw interview met Peter Maes gelezen. Hij vindt dat ik geen punt heb met mijn kritiek op de Belgische trainersopleiding. Ik blijf zeggen dat de trainersschool in België niet streng genoeg is. Dat men met de mensen die de cursus volgen niet diepgaand genoeg werkt. Ze gooien hier met diploma’s. Daar heb ik het als licentiaat lichamelijke opvoeding zeer moeilijk mee. De opleidingen in Nederland, Frankrijk en Spanje zijn veel diepgaander. In Spanje staat de trainersopleiding gelijk met een universitair diploma. Ze eisen er veel meer. Het is logisch dat de Belgische trainers dat niet graag horen.”

U bedoelt: er zijn geen goeie trainers in België.

“Er zijn wel goeie, maar te weinig. Dat komt omdat wij falen in de opleiding. Dat iemand te makkelijk zijn diploma krijgt, is niet de fout van de trainer, maar van de instantie die de opleiding organiseert. Als ik zie hoe onze Spanjaard de overdracht van zijn oefeningen naar de wedstrijd nastreeft, zeg ik: wauw! De training is een les waar een opdracht achter zit, die vertaald wordt naar de wedstrijd. Ik ben zeker dat sommige trainers dat niet kennen.”

Dat is de reden waarom jullie opnieuw op de buitenlandse markt beland zijn, om trainers te zoeken.

“De voorzitter heeft sterk aangedrongen om naar een hoger profiel te zoeken, met accent op leiderschapskwaliteiten.”

Hebben jullie met Georges Leekens gepraat?

“We hebben niet met Leekens gepraat. Ook niet aan gedacht.”

Ook niet aan Hein Vanhaezebrouck?

“Wel aan gedacht, maar hij was niet vrij. We hebben Vanhaezebrouck gevolgd toen we Preud’hommenamen, in 2008. Toen hebben we scouts gestuurd om na te gaan hoe hij was op training, hoe hij zijn ideeën omzette en hoe hij omging met zijn spelers.

“Waarom denk je dat we een derde keer bij Sollied uitgekomen zijn? Omdat we weten wat we aan hem hebben, wat hij methodisch kan. Maar met Hein heb ik niet gesproken. Wel heb ik aan een makelaar gevraagd om eens bij hem te polsen of hij vrij was. Dat was niet het geval.”

CEO’s

Spreekt u Spaans?

“Een beetje.”

U bent wild enthousiast over een nieuwe trainer die een diepe indruk heeft nagelaten bij de eerste gesprekken, maar u moet met hem praten via een tolk.

“Er zijn verschillende criteria om een trainer te beoordelen. Je kan hem laten volgen, of je kijkt naar zijn cv. Je kan geen zes jaar bij een club als Real Zaragoza blijven als je geen werkstructuur hebt. Dan kijk je verder: intercontinentale beker met Porto, Europabeker en beker met Zaragoza. Hij is lange tijd gebleven bij heel goeie clubs. De pertinente vragen die hij mij stelde, maakten indruk. Na dat gesprek zei ik tegen de voorzitter: ik zou weleens willen weten wat de toegevoegde waarde is van zo iemand.

“Ik ben onder de indruk van de snelheid en de rake manier waarop hij spelers typeert. Ik heb de eerste twee trainingen van de eerste tot de laatste minuut gevolgd. Sedertdien ben ik minder op training aanwezig geweest. De grote trainers hebben op de goeie momenten geen nood aan iemand. Je moet daar dan niet zijn. Als we vaak gaan kijken, is dat een slecht teken. César Arzo is drie kilo afgevallen, is weer scherp, alleen door de persoonlijkheid van de trainer. Nu zijn we content, los van de resultaten. Omdat Víctor Fernández een toegevoegde waarde biedt. Ook al vind ik dat bijvoorbeeld Peter Maes het schitterend doet.”

Hoeveel verdient een goeie trainer in België?

“Dat gaat van 250.000 tot 650.000 euro bruto, misschien 800.000, zelfs 900.000 euro bruto, plus de sociale lasten. Dat mag je vergelijken met CEO’s van grote bedrijven. Van zulke mannen mag je toch wat eisen. Fernández arriveert ’s morgens om halftien, de training is om twee uur, en hij gaat om zeven uur ’s avonds naar huis.”

Waarom stuurde u Sollied niet door voor de competitie begon, als u al voor de start van het seizoen voelde dat het niet goed zat?

“Het is normaal dat je eerst probeert om alles weer op de rails te krijgen. Als je hem opzegt, moet je hem dat resterende jaar uitbetalen. Dus hoop je dat het wel bijdraait. Wij betalen nu Sollied tot 30 juni elke euro uit, net zoals we Bob tot 30 juni betalen, en deze trainer ook. We betalen dus drie trainers tot eind juni.”

U had beter twee nieuwe, goeie spelers gekocht voor die prijs.

“Juist, maar je koopt niet veel voor die som, als je ziet dat LaurensDe Bock drie miljoen kost, premies niet inbegrepen. In dat verhaal kunnen wij de eerste twee, drie jaar niet meespelen. Daarna misschien wel. Want de vraag is nu: gaat dat nieuwe stadion vollopen? Uit studies is gebleken dat elk nieuw stadion het eerste seizoen gemiddeld 58 procent meer toeschouwers lokt. Vertaald naar ons zou dat betekenen dat we aan 16.000 komen. Wij mikken op 11.500 abonnees. Wij maken nu de volksplaatsen goedkoper dan in het Ottenstadion en we willen zorgen dat iedereen kan eten en drinken in een aangename sfeer. Ook tijdens de week zal er op drie niveaus gegeten kunnen worden: sandwiches, dagschotels en toprestaurant. Voor dat restaurant hebben we trouwens een topchef aangeworven. Zaterdag hebben we twee niveaus – dagschotels en toprestaurant – plus op de promenade veggieburgers, hamburgers, pizza, snoep en frieten. Wij moeten het verschil qua budget halen uit de horeca.”

Wat betekent dat?

“Ons budget bedraagt nu 18 miljoen euro, ik wil – voorzichtig als ik ben – naar 23 miljoen. Dat staat in ons businessplan.”

Maar eigenlijk beoogt u meer?

“Ja.”

Is Fernández nog jullie trainer in dat nieuwe stadion?

“Ik hoop van wel, maar ik vrees dat hij niet zal willen. Die man wil naar een hoger niveau, al hoop ik nog steeds dat hij bij ons blijft. Fernández was in beeld bij Real hé, toen hij José Mourinho opvolgde bij Porto. De voorzitter van Real, FlorentinoPérez, aarzelde tussen hem en José AntonioCamacho en heeft hem gebeld om te zeggen dat hij het niet aandurfde, een niet-ex-speler van Real nemen. Maar toen wij Fernández namen, kreeg hij een fax van Pérez met felicitaties.”

Mboyo

Jullie hebben door de omstandigheden het beleid omgegooid. Betekent dat dat van het gedurfde jeugdbeleid niets overblijft, en dat jullie weer voor in- en verkoop gaan?

“Wij worden een andere club, met dat nieuwe stadion. Ilombe Mboyo verkopen scheelt 750.000 euro tot één miljoen, afhankelijk of we hem verkopen in het oude of in het nieuwe stadion.”

Is Mboyo een moeilijk handelbare speler, te vergelijken met Yassine El Ghanassy?

“Er is dag en nacht verschil. Mboyo is zeer verstandig. Je ziet het in zijn interviews. Yassine is jonger en zal ongetwijfeld sterker uit zijn buitenlands avontuur komen.”

U had Mboyo ook kunnen verkopen deze winter.

“We hebben dat niet gedurfd. Hij maakte al een pak doelpunten. Er is een incident geweest, maar hij heeft zich wel geëxcuseerd bij het publiek. Dat heb ik nog geen enkele voetballer zien doen. De voorzitter heeft lang met hem gepraat en hij heeft het voorstel aanvaard. Die avond heb ik tegen Ivan gezegd: ‘Je hebt vanavond enkele miljoenen euro’s gewonnen voor de club.’ We hebben daarna een bod van vier miljoen gekregen maar in overleg hebben we beslist dat hij het seizoen zou uitdoen.”

Hoe vaak heeft u al nee gezegd tegen dat soort bedragen?

“Het was de vierde keer. Eerder weigerden we een bod op El Ghanassy, YayaSoumahoro en Christian Brüls. Nice wou drie miljoen geven voor Brüls, het jaar daarvoor ook drie miljoen voor El Ghanassy. Voor Soumahoro kregen we twee miljoen. Samen maakt dat toch acht miljoen. Nu deden we het weer niet, vanwege het momentum. Anders hadden we misschien meer dan vier miljoen afgedwongen.”

Weet u precies wat een speler waard is?

“Ik vind drie miljoen euro voor een verdediger als De Bock in België zeer veel. Wij hebben 625.000 euro betaald voor Zukanovic. Da’s een goeie koop, door het momentum. Had Kortrijk hem aan Anderlecht verkocht, dan zou de prijs hoger gelegen hebben.”

Screenen jullie goed?

“De screening zou beter kunnen. Mbark Boussoufa is hier geweest, DriesMertens ook. Leekens wilde Mertens niet, maar Boussoufa wou hij dan weer wel. We hebben hier ooit de linksachter van Marseille één dag laten testen, en doorgestuurd: Preud’hommewou liever geen Afrikaanse verdedigers, wél Afrikaanse middenvelders en spitsen. Vaak screen je goed op technisch en tactisch vlak en bots je op een mentaal probleem waarbij je denkt: misschien doen we dit beter niet. Maar vaak doe je het toch, want hoe minder geld, hoe moeilijker het wordt.” ?

DOOR GEERT FOUTRÉ & JACQUES SYS – BEELDEN: KOEN BAUTERS

“Na de thuisnederlaag tegen Charleroi was ik in paniek.”

“Ik vind drie miljoen euro voor een verdediger als De Bock in België zeer veel.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content