Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Dinsdag 1/6

Het is dus Johan Cruijff geworden, de derde in onze beroemde serie ‘Legenden van het Europese Voetbal’. Dat valt wat tegen. Na Alfredo Di Stefano en Bobby Robson hadden wij toch veeleer Vicente Lukas verwacht. Of Pleun Strik. Joel Bats. Alan Hinton. Lucien Muller. Jean-Claude Schindelholz. Desnoods Valery Voronin of Ryszard Grzegorczyk. Maar Cruijff… nee, dat is al te banaal. Straks wordt Franz Beckenbauer nog de vierde.

Woensdag 2/6

Als José Mourinho Chelsea laat spelen zoals hij dat met FC Porto deed, kunnen ze hem na een week uit de Thames gaan vissen. De catenaccio is Portugees geworden, en met Felipe Scolari heeft de nationale ploeg een meesterkok in dienst. Scolari liet twee jaar geleden zelfs de Brazilianen defensief voetballen. En werd wereldkampioen, dat moeten we er wel bij zeggen.

Uw Scout houdt van dat negatieve voetbal. Hij komt dan ook uit een familie van slopers, waarin één leuze gold : ‘Opbouwen is gemakkelijk.’ Wij zijn altijd verheugd als de door iedereen geprezen sympathieke ploeg aan het kortste eind trekt. Manchester United, bijvoorbeeld, zien wij graag verliezen tegen Bayern München. ‘Er staat ons een saai EK te wachten’, hebben veel journalisten hun conclusies alweer geschreven vooraleer de eerste bal getrapt is. Wij zitten likkebaardend klaar.

Donderdag 3/6

‘Er stond geen ploeg op het veld, iedereen liep maar wat rond en hij stelde twee spelers op die niet eens een club hebben, en twee anderen die bij de veteranen in Qatar voetballen.’ Zegt in Het Laatste Nieuws een Algerijnse journalist. En dan 1-1 tegen Jordanië, dan mag je het in Algerije schudden. 20 juni is het kwalifikatiematch voor het WK 2006 tegen en in Zimbabwe. Nu hebben wij Zimbabwe toevallig een paar keer aan het werk gezien…, dat wordt kantje-boordje. Waar zou hij begin augustus op de bank zitten ? Sint Truiden ?

Vrijdag 4/6

‘Heren, ik wil dat u eerst zichzelf een applaus geeft omdat u op mij hebt gestemd als coach van het jaar.’ Louis van Gaal had het kunnen zeggen, eventueel Doy Perazic die opnieuw met de taxi rijdt, maar het was Co Adriaanse. De man van de jeugdopleiding van Ajax, hoofdcoach van Ajax ook, en sinds twee jaar aan de slag bij AZ, de ploeg van Stein Huysegems die tot ieders verrassing Europees voetbal afdwong.

Co, we moeten het niet in herinnering brengen, is de enige Nederlander die openlijk durft zeggen dat Johan Cruijff een zwetser is. Co heeft zelf zeventien diploma’s en vindt dat wie niet aan vijf komt geen recht van spreken heeft. En zeker geen recht om een ploeg te trainen.

Cruijff heeft geen enkel getuigschrift, niet eens muziekschool of dactylo, en is van mening dat wie dat wél heeft de toegang tot elk stadion hoger dan derde klasse moet worden geweigerd. Volgens Cruijff mogen op de bank enkel ex-internationals plaatsnemen die in hun actieve voetballerscarrière minstens drie Europacups hebben gewonnen, in één EK- of WK-finale hebben gespeeld, en niet Arie Haan heten.

Verklaarde Cruijff 4-3-3 heilig, dan pleitte Adriaanse voor het reglementair verbieden van vleugelaanvallers. Koos Cruijff ervoor om bij hoekschoppen aan beide palen een verdediger te zetten, dan stuurde Co bij corners zijn tien veldspelers de zestien meter uit.

Co deze week op de cover van Voetbal International : ‘Met Dick Advocaat wordt Nederland nooit Europees kampioen.’ Dat is ten minste gesproken zie. Co vindt eigenlijk dat hij zelf bondscoach moet zijn, Advocaat heeft onvoldoende diploma’s, maar in afwachting is zijn analyse kort samengevat deze : ‘De trainingsopbouw van Oranje is niet goed, de tactiek is nog slechter, de spelersselectie erbarmelijk, en de mentaliteit beneden alles.’

Of we op dit EK spektakel zullen zien of van verveling in slaap vallen, mag onzeker zijn, één ding staat vast : bij de Hollanders is het weer binnen de week ambras. Is het voor één keer Seedorf niet, dan zal het Cruijff of Co zijn, maar ruzie komt er. Wie mist in de 89e minuut de penalty tegen Duitsland ?

Koen Meulenaere

‘Wie mist de penalty tegen Duitsland ?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier