Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het altijd zo gezellige en zwierige Westerlo sleepte zich naar de winterstop. Na alweer een zorgeloze competitiestart werd in december een magere één op negen genoteerd en vooral : géén zwierig voetbal. Het kanon van revelatie en topschutter Patrick Ogunsoto zweeg even en meteen stokte de Westelse aanval. Bovendien kende Westerlo vorig seizoen een gelijkaardig scenario. Na een sterke heenronde, vooral onder impuls van uitblinker Jaja Coelho, kende de Kempense club na de winterstop een serieuze terugval (beginnend met een nul op twaalf). Manager Herman Wijnants trok daar zijn conclusies uit.

“Vorig jaar waren we te afhankelijk van Coelho en toen hij vertrok hadden we offensief niets meer”, brengt Wijnants in herinnering. “We bevinden ons nu in eenzelfde situatie, we zijn te afhankelijk van Ogunsoto. Trek die twaalf doelpunten van ons totaal en je komt aan een magere oogst ( tien goals,nvdr), daarom moeten we als ploeg meer gaan scoren.” En dus wordt er tijdens de winterstop volop naar offensieve versterking gezocht, ook al omdat Bart Van den Eede van de ene naar de andere blessure sukkelt. De rijzige spits moet onder het mes en is wellicht out voor de rest van het seizoen. Op het middenveld blijft draaischijf Wim Mennes bovendien last hebben van een hernia. “Doe daar nog bij dat Peter Utaka ontevreden is en wil vertrekken, en dan weet je waarom Westerlo volop offensieve pistes onderzoekt”, geeft Wijnants mee. “Er moeten twee aanvallers bij. Kevin Roelandts is onze prioriteit. Ten eerste omdat hij Belgisch is – want daar zoekt Westerlo altijd naar – en omdat hij zowel op het middenveld als in de spits uit de slag kan. Maar we zijn helaas niet de enigen die op hem azen. Germinal Beerschot (waar Roelandts afgelopen weekend een huurcontract tekende, nvdr) speelt ook mee.”

Naast Roelandts passeerde de voorbije dagen een hele stoet namen de revue in de krantenkaternen over Westerlo. Sébastien Siani van Ander-lecht, Dino Kresinger (een Kroaat) of Tosin Dosunmu van Nancy bijvoorbeeld. “Siani klopt, met zijn manager spreken we opnieuw af op 8 januari, na zijn vakantie. Maar van die andere twee was nooit sprake, dat is managerspraat. Die Kresinger kende ik niet eens. Waarschijnlijk wil één of andere manager ergens zijn prijs wat opdrijven. En Dosunmu kan ook niet, want zijn zaakwaarnemer André De Nul wil niet met ons onderhandelen.”

Als we de lijst potentiële nieuwkomers bekijken, valt op dat het allemaal uiteenlopende types van aanvallers zijn die gevolgd worden. Naar welk profiel zoekt Westerlo eigenlijk ? “Een diepe spits of een hangende spits, het maakt niet uit, als het maar een goeie spits is”, repliceert Herman Helleputte nonchalant. “Ik pas ons systeem wel aan.” Makkelijke trainer om als voorzitter/manager in je club te hebben, die Helleputte. “Kijk, we staan zevende, dat vind ik een normale positie voor Westerlo. Onze verdediging staat er, daar moet niets bij, enkel aanvallend moeten we het één en ander opvangen”, besluit hij. Wijnants vult aan : “Op het middenveld toont Michael Modubi vooruitgang, ook Emmanuel Sarki en Nabil Dirar bewezen hun kunnen. Bovendien keert Wouter Scheelen na een blessure terug op niveau. In de verdediging moet er niemand bij, tenzij Bobsam Elejiko vertrekt. Die kans zit er trouwens dik in.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier