De eindfase in de Eredivisie wordt een thriller.

Ajax en FC Twente staan bijna zij aan zij op de laatste speeldag in de Nederlandse competitie. Met amper een punt verschil is de titelstrijd razend spannend. Beide teams hopen dan ook op een misstap van hun rechtstreekse concurrent.

FC Twente neemt het buitenshuis op tegen NAC, dat momenteel negende staat. Het team van coach Steve McClaren heeft er een prachtig seizoen op zitten en werd door wervelend voetbal een revelatie bij onze noorderburen. Oude bekende BryanRuiz (ex-AA Gent) is daar deels verantwoordelijk voor, want met zijn 23 goals en 7 assists is hij – samen met aanvoerder BlaiseN’Kufo – een van de steunpilaren en bezielers van de Tukkers.

Ook het Ajax van Martin Jol, dat zondag in Nijmegen speelt, is aan een goede reeks bezig. De laatste competitiematchen werden met 4-0, 0-2 en 7-0 gewonnen, wat de teller van de Ajacieden in alle competities samen op 145 doelpunten bracht. Het zal niemand verbazen dat 45 van die goals afkomstig zijn van de voet van LuisSuárez. De Uruguayaan is opnieuw topschutter in de Eredivisie, maar beloofde de clubleiding dat hij ook volgend jaar in de Amsterdam ArenA zal spelen. Hoewel alle Europese topclubs hengelen naar de diensten van de aanvaller, besluit hij zijn carrière stap voor stap af te werken.

Als zowel FC Twente (bij NAC) als Ajax (bij NEC) komende zondag wint, sluiten ze allebei de competitie af met 85 punten of meer. In elk ander seizoen zou dat genoeg zijn voor de titel. Dit jaar was er bij de twee clubs dan ook geen houden aan. Als NAC voor de bijl gaat, wordt dit de eerste titel voor FC Twente. Het zou zeker verdiend zijn, maar het blijft afwachten of de Tukkers aan de titeldruk kunnen weerstaan. In Breda hebben ze geen twaalfde man die hen naar de overwinning kan schreeuwen, dus moeten talent en eendracht de klus klaren. Ajax zit in de underdogpositie, waardoor de stress bij de Ajacieden minder hoog is. Het belooft dan ook een spannend sluitstuk te worden, waar elke Nederlandse voetbalsupporter reikhalzend naar uitkijkt.

Gertjan Verbeek neemt volgend seizoen de rol over van Dick Advocaat als trainer van AZ. Technisch directeur Marcel Brands is blij met de komst van Verbeek, die volgens hem goed bij de huidige spelersgroep en clubvisie past. De stugge Fries loodste Heracles naar een mooie zesde plaats met een punt meer dan FC Utrecht. Jeugdinternational ErikSchouten (18), een verdediger, werd vastgelegd tot 2013.

Ajax haalde het in eigen huis tijdens de heenwedstrijd van de KNVB-beker met 2-0 van Feye-noord, dankzij twee treffers van Siem de Jong.

Feyenoord brak de contracten van de doelmannen Rob van Dijk (41, 2011) en ErwinMulder (21, 2013) open. Van Dijk zette zijn handtekening onder een verlenging tot 2011 en Mulder kon zich aan de Rotterdamse club binden tot 2013.

VVV-Venlo werkt samen met de Braziliaanse club Coritiba. Het eerste resultaat van die coalitie is mogelijk de komst van de jonge doelman Caio Gobbo Secco (19).

MarioBeen, MartinJol, Gertjan Verbeek en SteveMcClaren zijn genomineerd voor de trainer-manager van het seizoen 2009/10. Coaches Betaald Voetbal, de belangenvereniging van trainers aan de slag in de Nederlandse competitie, maakte de laureaten bekend.

Arno Pijpers staakte per direct zijn werk als hoofdtrainer van Willem II op doktersadvies. De club uit Tilburg maakt zich op voor de eindronde om degradatie.

Oud-Rode Duivel Luc Nilis is niet langer scout bij PSV. De oud-speler stond ook als trainer op de loonlijst, maar past niet langer in de toekomstplannen.

Aad de Mos, nog niet zo lang aan de slag bij Sparta, kreeg zijn ploeg nog niet op de rails. Zware tijden breken aan voor de rood-witten uit Rotterdam. De Mos voorspelde alleszins al een gevecht “op leven en dood” bij FC Groningen komend weekend.

GAUTHIER VERVAEKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier