Op donderdag 29 augustus wordt in Monaco, ter gelegenheid van de loting voor de groepsfase van de CL een dag later, voor de derde keer bekendgemaakt wie werd verkozen tot ‘Beste Speler in Europa’ van 2013. De prijs is in feite een wedergeboorte van de strijd om de Gouden Bal, die tot 2009 jaarlijks werd toegekend door toonaangevende Europese voetbaljournalisten in het Franse sportblad France Football, maar inmiddels samenging met de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Dankzij de ESM-bladen, waar ook Sport/Voetbalmagazine deel van uitmaakt, wordt met de Beste Speler in Europa sinds 2011 voor een nieuwe impuls gezorgd, op initiatief van UEFA-voorzitter Michel Platini. Er wordt rekening gehouden met prestaties in de eigen club en de nationale ploeg.

Bij de mannen blijven Lionel Messi (26, Barcelona), Cristiano Ronaldo (28, Real Madrid) en Franck Ribéry (30, Bayern München) over als genomineerden. Voor de Argentijnse balgoochelaar geen verrassing, want Messi werd in 2011 al verkozen, toen boven ploeggenoot Xavi en Ronaldo. Vorig jaar was Barça opnieuw aan het feest, nadat die andere architect, Andrés Iniesta, het haalde van Messi en Ronaldo. Wordt het nu toch ‘driemaal is scheepsrecht’ voor de Portugees? Het antwoord daarop moet worden gezocht bij de 53 sportjournalisten, die nog eens rechtstreeks zullen stemmen via een elektronisch systeem nadat ze tijdens een eerste ronde al een persoonlijke top drie samenstelden. Een eerste longlist bestond uit 26 spelers, bij wie er helaas geen Belgische toppers te bespeuren waren. Ondertussen kennen we wel de nummers vier tot tien, waarbij vooral opvalt dat de treble van Bayern München (Duitse titel, beker én vooral de Cham-pions League) niet onopgemerkt bleef. De Nederlandse matchbeslisser Arjen Robben eindigde op een vijfde stek, terwijl Thomas Müller (zesde) en Bastian Schweinsteiger (achtste) ook de top tien haalden. Opvallend is trouwens dat er geen enkele doelman bij de beste tien staat, ook niet Manuel Neuer. Wel een plaats was er voor CL-finalist Robert Lewandowski (Borussia Dortmund, vierde), de gewilde Engelse international Gareth Bale (Tottenham, zevende), naast de kampioensmakers Zlatan Ibrahimovic (PSG, negende) en Robin van Persie (Manchester United, tiende).

Waarom steekt dat andere trio dan boven de rest uit? Viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar Messi scoorde 8 keer in de CL, werd met Barça kampioen én topschutter in de Primera División met 46 goals. Ronaldo werd met 12 goals topscorer op het kampioenenbal, terwijl Ribéry vooral in de Bundesliga zijn stempel drukte, want in de CL kwam de Franse international niet verder dan één treffer en 5 assists.

Het succes van de Duitse nationale ploeg bij de vrouwen, die eind juli Europees kampioen werd in Zweden, weerspiegelt zich ook in de ranking voor de Beste Speelster. Maar liefst vier Duitsen haalden de top tien. Het eindresultaat kennen we pas op 5 september, maar de Duitse bondscoach Silvia Neid telt met penaltystopper Nadine Angerer (34, Brisbane Roar) – twee elfmeters gepakt in de finale tegen Noorwegen – en Lena Goessling (27, VfL Wolfsburg) twee genomineerden voor de trofee, terwijl ook de Zweedse topschutster Lotta Schelin (29, Olympique Lyon) in de running blijft.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier