Voor de verkiezing van de Europese Voetballer van het Jaar werden na de eerste stemronde tien spelers weerhouden. Op 28 augustus weten we wie de opvolger van Franck Ribéry is.

Het was voor Franck Ribéry een emotioneel moment: één jaar geleden werd de Fransman van Bayern München in het Grimaldi Forum van Monte Carlo verkozen tot Europese Voetballer van het Jaar. Kinderlijk blij was Ribéry toen UEFA-voorzitter Michel Platini hem de trofee overhandigde. De spelbepaler had in dit referendum Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich gelaten. Het was de climax van een uitzonderlijk seizoen dat Ribéry met Bayern München had neergezet. Op de aansluitende persconferentie vertelde hij met ontroering in de stem over zijn jeugdjaren in Boulogne-sur-Mer waarin hij vaak op straat voetbalde en steeds weer de steun kreeg van zijn vader in zijn streven om profvoetballer te worden. En nu, zei hij, heeft hij thuis een kamer vol trofeeën. Hij wordt telkens stil als hij die locatie betreedt.

Dit jaar komt Franck Ribéry niet in aanmerking voor deze onderscheiding. Na de eerste stemronde staat hij op de 24e plaats. Sinds 2011 organiseert de UEFA in samenwerking met de ESM-bladen de verkiezing van dit referendum, dat in 1956 onder de naam Gouden Balin het leven werd geroepen door het weekblad France Football. De jury bestaat uit een panel van 54 journalisten uit de 54 bij de UEFA aangesloten landen. Voor België stemt Sport/Voetbalmagazine,dat al jaren lid is van ESM, de European Sports Media die tal van internationale bladen groeperen.

Eén Belg

Sinds 2011 ook zijn er twee stemrondes. Daaruit zijn inmiddels tien spelers weerhouden. Volgende week wordt die lijst teruggebracht tot drie voetballers, waaruit dan in Monaco, in het kader van de loting voor de Champions League, de Europese Voetballer van het Jaar wordt gekozen. In totaal werd er op 36 voetballers gestemd, onder wie één Belg: Thibaut Courtois eindigde als twaalfde en viel dus net uit de top tien.

Opvallend maar niet verrassend na de wereldtitel is dat het lijstje van tien drie Duitse voetballers telt. Bayern München is met vier vertegenwoordigers de beste club. Real Madrid, de winnaar van de Champions League, moet het met twee geselecteerden stellen. Het WK gaf duidelijk de doorslag in het stemgedrag. Het laat zich aanzien dat de winnaar een van de uitblinkers zal zijn van dit toernooi. James Rodríguez, de intussen van Monaco naar Real Madrid overgestapte Colombiaan en volgens velen de beste speler op het WK, hoort zonder enige twijfel bij de favorieten.

Parallel met dit referendum organiseren de UEFA en ESM ook voor de vrouwen de verkiezing van de beste Europese Voetbalster van het Jaar. Ook hier domineert Duitsland. In het lijstje van elf speelsters na de eerste stemronde (er was gelijkheid van punten) staan vijf Duitse meisjes. Vier van hen voetballen voor VfL Wolfsburg, dat in het kransje van elf ook nog de Zweedse Nila Fischer telt. De vrouwen van VfL Wolfsburg wonnen vorig seizoen het kampioenschap van Duitsland en de Champions League. Het zijn de trainers van de acht kwartfinalisten van de Champions League die in de eerste ronde hun stem mogen uitbrengen. Een internationale jury van twaalf journalisten brengt deze lijst terug tot drie en duidt in Monaco uiteindelijk de Europese Voetbalster van het Jaar aan. ?

DOOR JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier