De winnaar van de Giro zit zonder ploeg.

Ondanks winst in Luik-Bastenaken-Luik én de Ronde van Italië dreigt 2007 voor Danilo Di Luca een erg zuur jaar te worden. Bij zijn team Liquigas is de Killer van de Abruzzen volgend seizoen niet meer welkom. En dat is toch wel een merkwaardige bocht, want na de Giro kon de ploeg de lof voor Di Luca niet luid genoeg uitschreeuwen. Wat is er sindsdien veranderd ? Op zich niet zo gek veel. In oktober werd Di Luca drie maanden geschorst voor zijn betrokkenheid bij de Oil-for-drugzaak rond dokter Carlo Santuccione. Dezelfde affaire deed Di Luca al de Tour van 2004 missen en met drie maanden schorsing komt hij eigenlijk nog goed weg. Het was alsof de Italiaanse dopinginstanties Di Luca een beetje zwanger vonden : over zijn schuld bestond blijkbaar weinig twijfel, anders word je niet geschorst, maar een sluitend bewijsstuk ontbrak. Want in dat geval zou Di Luca het gebruikelijke tarief van twee jaar schorsing aan zijn been hebben.

Heeft het dan te maken met de abnormaal lage testosteronwaarden die Di Luca in de laatste week van de Giro liet optekenen ? Dergelijke resultaten kunnen wijzen op dopingmaskerende producten, maar een bewijs zijn ze geenszins. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Di Luca en andere testosteronarme collega’s zoals Eddy Mazzoleni en Gilberto Simoni er niets meer van zullen horen.

Nee, het vertrek van Di Luca zou in de eerste plaats een financiële kwestie zijn. De Girowinnaar weegt zwaar op het budget van Liquigas. En het team moest stevig investeren om Daniele Bennati los te weken bij Lampre. Met Bennati en de ook al niet goedkope Filippo Pozzato acht men zich bij Liquigas voldoende gewapend voor volgend seizoen. Grote belofte Enrico Gasparotto moet er trouwens ook opkrassen.

Di Luca kan overal onder dak, beweert hij zelf. De Italiaanse pers schuift Lampre, Acqua & Sapone, LPR, Tenax, Saunier Duval, Caisse d’Epargne en CSC naar voren als mogelijke overnemers. Het gerucht werd zelfs gelanceerd dat Di Luca al getekend had bij CSC, maar de Denen ontkennen dat met zo’n grote stelligheid dat het wellicht eerder een truc van de manager was om andere teams te kietelen. Saunier Duval is voorlopig het enige team dat Di Luca openlijk de liefde verklaart. “Bij ons is nog een plaatsje over en Di Luca mag dat gerust komen opvullen”, gooide ploegleider Josean Matxin een visje uit. De komst van Di Luca zou alvast een flinke streep betekenen door de rekening van Gilberto Simoni en Riccardo Riccò, die een bijkomende kopman voor de Giro kunnen missen als kiespijn.

Di Luca zelf zit ondertussen verstrikt in een juridisch gevecht. Hij stapt naar de internationale sportrechtbank TAS om zijn schorsing aan te vechten. Die paar weken aan de kant kostten hem immers een startplaats op het WK en in de Ronde van Lombardije, waar Di Luca ongetwijfeld een serieuze kanshebber was geweest. Hij had er normaliter ook zonder problemen zijn tweede zege in de Pro Tourstand kunnen veiligstellen. Iemand gaat hem daarvoor moeten vergoeden, vindt Di Luca.

S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier