Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zijn ze er in Genk pas achtergekomen dat ze een technisch directeur missen, in Sint-Truiden hebben ze al sinds mensenheugenis Guy Mangelschots. ‘Ze lachen al niet meer,’ zegt hij, ‘als we weer eens een speler halen in vierde provinciale.’

Misschien dat ze zich in Lokeren en in Beveren wel eens de bedenking maken dat andere ploegen meer Belgen opstellen dan goed is voor het spelniveau, maar daar moet je in Sint-Truiden niet mee afkomen. Bij STVV heten voetballers meer dan ooit Wouter of Peter of Stijn of Frank of Jochen of Gunter of Tom of Kris of Benjamin of Bram of Thomas – of Danny. Een directeur Afrika hebben ze er niet. Scouten doen ze alleen in Haspengouw en dan bij voorkeur nog per fiets, om de verplaatsingskosten zo laag mogelijk te houden. Tot in vierde provinciale gaat K. Sint-Truidense V.V. zijn basisspelers halen, in het cafévoetbal zeg maar. En toch draait het momenteel mee aan de top van het Belgisch voetbal én speelt het straks de bekerfinale. Zo kan het dus blijkbaar ook.

“Het belangrijkste”, zegt technisch directeur Guy Mangelschots, “is dat iedereen hier ook in slechte tijden achter die visie is blijven staan. We moeten daarvoor niet eens zo ver teruggaan in de tijd, hé. Toen twee jaar geleden Jacky Mathijssen en Jules Knaepen werden opgetrommeld om de boel hier recht te trekken, zijn er dus niet snel nog twee buitenlanders aangetrokken. Onze verdienste is dat we die visie ook toen trouw zijn gebleven en dat die ondertussen verder is uitgebouwd. We zijn ermee begonnen uit noodzaak, eigen jeugd kansen te geven, maar het is een visie geworden.”

Hij zucht. “De bond heeft het ook over jeugdbeleid, hé”, gaat het plots cynisch. “Wel, dat de reserven en beloften vanaf volgend jaar op maandagavond moeten spelen, vind ik geen visie hebben. Dat stoot mij tegen de borst. Op schooldagen zullen onze jongens dus naar Moeskroen en zo moeten rijden, om dan ’s nachts ik-weet-niet-waar terug te zijn. Met een kern van dertig profs stelt het probleem zich natuurlijk niet, maar is precies nu niet iedereen ervan overtuigd dat dertig profs niet meer betaalbaar zijn ?”

In Sint-Truiden ooit dertig profs samen gezien ?

Guy Mangelschots : Nooit. We zijn het altijd blijven proberen met een budget dat veel lager ligt dan dat van veel andere clubs. Ten eerste heb je daarvoor een bestuur nodig dat niet zweeft en zegt : we willen Europees voetballen en daarvoor moeten we spelers halen van hoog niveau. Ten tweede moet je zoals wij een technische staf samenstellen die zo wil werken. Als een trainer alleen naar zichzelf kijkt en zegt : ik moet hier op twee jaar tijd presteren, want ik moet nog ergens anders gaan… Ja, dan wordt er ook anders gewerkt, hé.

Interesseert de buitenlandse markt STVV niet ?

Toch wel. Als we een goeie kunnen halen, zullen we het niet laten, maar geen zeven. Wij hebben niks tegen buitenlanders, maar los van het feit dat we er hier al gezien hebben die amper uit de dug-out geraken, kosten die ook veel duurder dan wat onze jongens hier verdienen. Haal nu maar eens een Afrikaantje. Je betaalt om te beginnen al drie miljoen, wettelijk bepaald, plus een appartement waarvan je riskeert dat het afgebroken wordt. Ik vraag mij nog altijd af waarom een voetballer 100.000 oude Belgische frank aan loon per maand moet verdienen. Waarom moet hij op 35 binnen zijn ? Waarom moet hij niet werken tot 60 ? Bij ons is dat al lang afgeschaft, hoor. Een speler die ons op het eind van de besprekingen zegt dat hij ook nog 500.000 frank moet hebben om te tekenen, mag meteen onze stylo teruggeven en vertrekken. Dat weten spelers ondertussen, managers vertellen hen dat, hé.

Wat moeten ze nog meer weten ?

Vroeger moesten ze groot en sterk zijn, moesten ze ver kunnen sjotten en iedereen omver kunnen lopen, nu moeten ze ook kunnen voetballen. Waar men hier ook op staat, al van bij de jeugd, geldt : fatsoenlijk zijn en respect hebben voor mensen. Wij screenen ook op menselijke kwaliteiten. Zijn er op dat vlak twijfels, dan komt hij niet, ook omdat hij hier toch niet zou kunnen aarden. Wij houden van alle mensen, ook Irakezen mogen hier komen sjotten, maar niet alle mensen passen hier. Het moet passen bij het geheel. Wie hier toekomt en de zaken vanuit de hoogte bekijkt, zal niet lukken, en luieriken zullen al helemáál niet slagen. Van een luierik duurt de carrière hier precies 7 minuten. Trap dertig keer naast de goal, geen probleem, maar loop tenminste, hé. Als je er maar voor gaat, word je hier veel vergeven.

Wat komt er na deze generatie ?

Bij de beloften lopen er nog een paar hele goeie. We hebben tijdig gezien dat er bij de scholieren een hiaat zit en dat het niveau bij de Uefa’s te weinig is en zijn nu wat jongens aan het bijhalen uit de omgeving en ook twee van Anderlecht. Noodgedwongen zal iedereen het in de toekomst zoals wij moeten doen : wie wil overleven, zal onze politiek moeten volgen. Op de grote clubs als Anderlecht, Brugge en misschien ook Genk na. Wie het van de Champions League moet hebben, kan niet het risico lopen dat het in die Champions League fout gaat omdat een speler veel te jong is en fouten maakt. Ik begrijp dat je om de Champions League te spelen gevestigde waarden nodig hebt.

Jullie halen zelfs spelers uit de provinciale reeksen.

Ja. Rechtsback Dries Jacquemin bijvoorbeeld gingen we een paar jaar geleden halen bij vierdeprovincialer Scherpenheuvel. Timmy Broux komt van Herk-de-Stad, eerste provinciale. Peter Delorge speelde met zestien jaar nog bij Zepperen, Wouter Vrancken bij Brustem. Nu weet ik ook dat als je er vier haalt, er misschien maar één zal lukken, maar je moet er wel eerst vier halen natuurlijk. Wij zijn nu zo ver dat er niet meer gelachen wordt als we een speler halen in provinciale, zelfs al is het vierde provinciale. Waarom zouden die jongens minder kunnen ? In deze regio zitten misschien 5.000 jongeren en er zou niet één kunnen voetballen ? Dat bestaat niet, hé. Ook in provinciale zitten goeie trainers, die de anderen meetrekken. De opleiding is er beter dan tien, vijftien jaar geleden.

Ach, jeugd. Die jonge jongens, duiveltjes of pampertjes of hoe heten die ? Wel, die moeten dus van hieruit met de bus naar Club Brugge rijden ! Kan je je dat voorstellen ? Het is onzin. Straks zullen ze nog foetussen tegen elkaar laten sjotten. Laat die jongens toch in hun eigen clubje. Zorg dat er goeie trainers zitten, begeleidt ze ter plaatse zoals wij dat met ons project Hesbania voor 2.000 kinderen doen. Dat de overheid daar eens iets aan doet ! Vind jij het normaal dat om jouw kinderen sport te laten doen andere mensen frieten moeten gaan bakken ?

We zullen er eens over nadenken. Laat het ons ondertussen misschien eens over de grote jongens hebben. Heeft STVV dit seizoen nog een andere ambitie dan de bekerfinale winnen ?

Ja, voor Lierse eindigen. Vierde, ja. Stel dat we de bekerfinale verliezen en na Lierse eindigen, dan moeten we de 20ste juni al spelen voor de Intertoto. Dat betekent de 12de al beginnen trainen, dus slechts 11 dagen rust. Eindigen we voor Lierse, dan moeten we pas in de tweede ronde van de Intertoto aan de slag.

Gaat STVV zich versterken ?

Neen, ook niet als we Europees voetbal spelen. Dat is ook een visie : als we Europees spelen, doen we hetzelfde, dan gaan we niet nog snel twee buitenlanders halen.

Wat wel ?

We gaven vier jongens van 16, 17, 18 jaar een contract, maar laten die bij de eerste ploeg van Tongeren spelen. Beter daar onder druk moeten presteren, dan bij onze beloften, vinden wij. Er is ook nog Frank Geraerts, die we vorig jaar bij Patro Maasmechelen haalden. Door de zware blessure in zijn eerste wedstrijd heeft hij nog niet kunnen spelen, maar we hopen dat het wat wordt voor de eerste ploeg. Broux is een werker en weet de goal staan, misschien dat hij volgend seizoen via een aantal sterke invalbeurten een paar matchen kan winnen.

Het wordt uiteraard wat moeilijker om volgend seizoen hetzelfde te presteren, maar ook als het iets minder gaat, zullen we nog een degelijke ploeg hebben. Ik heb het gevoel dat, zoals het nu in elkaar steekt, we gewapend zijn om enkele jaren niet meer in degradatiegevaar te verzeilen. De kans op mislukken is kleiner geworden. Ik zie het niet gebeuren. We kunnen ook tegen een stoot.

Waarom duurde het zo lang alvorens Jacky Mathijssen bijtekende ?

Hij is iemand die wil voelen of iedereen in de club achter het besluit staat om met hem verder te gaan. Zo steekt hij nu eenmaal in elkaar.

Hij vreest volgend seizoen op straat gegooid te worden eens het wat minder gaat ?

Dat is eigen aan het trainersleven, hoe wil je daartegen vechten ? Volgens mij zal die mogelijkheid klein zijn, hopelijk nihil, maar het hoort er nu eenmaal bij, hé. Als je fietst, weet je dat je kunt vallen. Als je trainer bent, weet je dat je kunt buitenvliegen, maar gelukkig is de tijd dat hier om de haverklap iemand buiten vloog voorbij. Jacky doet er alles aan om die kans zo klein mogelijk te houden.

Zijn vrees is ook dat er uitverkoop zal gehouden worden om de nieuwe tribune te financieren ?

Hij heeft gelijk dat hij daar mensen voor waarschuwt, maar het zal niet gebeuren. Het ene is gescheiden van het andere. Trouwens, verkopen… dat is gedaan, hé. Wie verkoopt nu nog iets ? Deze groep zal er volgend seizoen dus nog zijn. De loonmassa moet nog een beetje naar omlaag, omdat we zelfbedruipend willen zijn, maar met de bouw van de nieuwe tribune heeft dat niets te maken.

Bouwen was een absolute noodzaak, want van waar moeten we het geld anders halen ? Tegen Anderlecht en Genk moeten we telkens 5.000 mensen weigeren, weet je. Sponsors hebben rupsbanden nodig om hier te geraken en moeten bijna bergbeklimmers zijn om die trap ginder op te geraken. En wie dan boven geraakt, ziet dan nog niets ! Het zijn toestanden die je niet kunt volhouden. Ik vind het fantastisch dat de nieuwe tribune gerealiseerd zal worden zonder dat er aan het sportieve budget moet geknabbeld worden. Proficiat aan de voorzitter, Geert Smets, Ludwig Sneyers en anderen die er hard voor gewerkt hebben en het hebben rond gekregen. Het is niet zo evident in deze tijden.

We hadden het over Jacky Mathijssen. Waarom schat je hem zo hoog in ?

Hij is geen druktemaker. Noch een dikkenek. Het is iemand die een visie heeft en daar blijft achterstaan. Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft hij als trainer een persoonlijkheid en een uitstraling waar diezelfde spelers waar hij niet zo lang geleden nog de kleedkamer mee deelde naar opkijken. Als je een bon-vivant bent geweest die overal zijn bussen schuim leegspoot, kan ik mij voorstellen dat dat iets anders ligt. Maar Jacky was toen ook al een realist die wel meedeed, maar niet uitbundig was en de dingen het liefst vanop een afstand bekeek. Zo is hij ook gebleven. Jacky is ook iemand die begaan is met het extrasportieve van de club, die ook commerciële opdrachten invult en begeleidt. Ook dat heeft hij in de hand. Het maakt van hem iemand die het ver, heel ver kan schoppen. Al zal hij zoals iedereen ook nog wel de andere kant van de medaille leren kennen natuurlijk. Hij is alleszins de compleetste die ik heb gekend.

Jos Vaessen wil in Genk een technisch directeur. Is het een noodzaak voor een club ?

Ik denk dat je altijd iemand moet hebben die de club door en door kent en die de richting kan aangeven en scherpe kanten kan afveilen en stormen kan doen luwen. Maar dat kan je dus niet alleen. Daar heb je mensen voor nodig, mensen die dezelfde visie uitdragen waarmee je je moet omringen zoals ik dat met onze sportieve commissie heb gedaan. In Genk waren er verschillende visies en is het gebotst. Hier waren er vroeger zoveel strekkingen als er mensen waren, nu niet meer.

Laat het ons toch ook even over Danny Boffin hebben. Misschien is dit de laatste keer dat ik op Anderlecht speel, sprak hij onlangs voor Anderlecht-STVV. Hij heeft toch nog een contract van een jaar ?

Ja, maar als hij stopt, vervalt dat. Zo staat het beschreven in zijn overeenkomst. Het is niet zo dat hij kan zeggen : ik stop en ik word doorbetaald. Waarom hij dat zei, weet ik niet. Hij is wel 38 en voelt die jaren natuurlijk wel een beetje wegen. Zijn recuperatievermogen wordt wat minder, hij slaat al eens een training over omdat hij stijf is of ergens last van heeft. Boffin heeft voor ons veel betekend en ik hoop nog altijd, maar eens stopt dat, hé.

Moet hij dan niet vervangen worden ?

Ja, maar ik denk dat we daar een paar jongens voor hebben. Een Buvens of een Mbonabucya bijvoorbeeld. Misschien moet je zonder Boffin ook iets anders gaan spelen. Maar Danny kennende, denk ik dat hij er volgend seizoen wel opnieuw bij zal zijn.

Jijzelf bent inmiddels de zestig voorbij. Hoelang ga jij nog door ?

Zolang ze mij nog kunnen gebruiken. Ik hoor niks, dus ik veronderstel dat ik nog wat mag blijven meedoen. Misschien zegt men achter mijn rug wel : die ouwe moeten we ook maar eens aan de kant zetten ( lacht). Maar dat stoort mij niet. Ik ben Michel Verschueren niet, hé, ik weet dat het niet eeuwig kan blijven duren. Iemand als Aimé Vanleeuw, beheerraadslid en voorzitter van de sportieve commissie, heeft, vind ik, de visie en de kwaliteiten om die taak in de toekomst van mij over te nemen.

Hoe ga je om met het ouder worden ?

Ik heb geen probleem met het ouder worden, wel met het lelijker worden ( lacht).

Is er nog iets naast het voetbal ?

Mijn kleindochter Eline van 11 is mijn droom. Ik heb wel het gevoel dat ik al die jaren te weinig gegeven heb aan mijn dochter en mijn kleindochter door dat … voetbal. Ik zou bijna zeggen dat stomme voetbal, maar dat is niet het juiste woord. Het gebeurt nu nog, hoor. Opa kan niet mee naar het schoolfeest komen, kan niet mee op vakantie naar Griekenland of Spanje. Ik ben dan ook wel iemand die zelfs op die zondagmiddagtraining aanwezig wil zijn, moet ik zeggen, om aanspreekbaar te zijn voor jongens met een probleem.

De bekerfinale of een dikke knuffel van Eline ?

Ik hoef niet te kiezen, want ik heb ervoor gezorgd dat ze gewoon meegaat en dat we het dus allebei kunnen doen. Toen we van GBA terugkeerden, is ze in de bus van de spelers mogen zitten en dat was voor haar de hemel. Dat is toch iets dat ik haar kan geven dánkzij het voetbal.

door Christian Vandenabeele

‘Jacky Mathijssen is de compleetste trainer die ik gekend heb.’

‘Wij houden van alle mensen, ook Irakezen mogen hier komen sjotten, maar niet alle mensen passen hier.’

‘Wie wil overleven, zal het moeten doen zoals wij.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier