In Madrid, zo liet de Genkse voorzitter optekenen, hadden hij en de raad van bestuur een zaadje geplant. Aan het Madrileense bestuur, waarvan verscheidene leden ook in de Spaanse voetbalbond zetelen, richtten ze het verzoek enige druk uit te oefenen in de zaak- Gudjonsson. Voor hem moet RC Genk van het failliete Las Palmas immers nog altijd rond de 2,5 miljoen euro krijgen. Veel kans dat Genk het geld nooit meer krijgt, maar het sprankeltje hoop op Madrileense steun was zowat de enige positieve noot die er te rapen viel.

Met negen doelpunten is Real Madrid de enige ploeg die na twee speeldagen al tot scoren kwam in de poule van Genk. Het gemak waarmee Genk vorige week in het Estadio Bernabeu zes van die doelpunten toeliet, verleidde JosVaesen er nogmaals toe in het bijzijn van de pers zijn gedachten de vrije loop te laten. Misschien, opperde de voorzitter, was de 4-4-2 niet zo’n goed idee om een ploeg als Real Madrid partij te geven en had de trainer zijn spelsysteem moeten wijzigen. Want nu, moest hij toegeven, had hij zich een beetje zitten schamen, daar in die met elk tegendoelpunt gigantischer ogende tribune. Dat hij voor de wedstrijd zijn Madrileense collega nog op een papiertje DidierZokora als een van de te volgen spelers had aangeduid, met grijnzend de bemerking dat hij wel liever voor Barcelona zou voetballen, zal hem achteraf dan ook als as in de mond hebben gesmaakt.

Maar meer dan achteloze woorden zijn het, behalve voor een paar kranten, niet geweest. Ook niet voor SefVergoossen. De Nederlander kiest al nagenoeg zijn hele carrière voor een onaantastbare 4-4-2. Ook Europees. Dat had Genk van de hen bevriende NolHendriks kunnen leren, die exact hetzelfde zei toen Roda onder Vergoossen Europees voetbalde.

Ernstiger is dat Genk begint te beseffen dat de inkomende transfers niet meteen het verwachte surplus brengen en de voorzitter zich dat in Madrid ook openlijk liet ontvallen. Bron van menige ergernis is nog steeds dat de ploeg steunt op een labiele invulling van de posities rechts achteraan en centraal achterin. Jacky Peeters had gekund, maar paste gezien zijn rijpere leeftijd niet in de politiek van de club. Batak, een stoere bonk van Vojvodina, werd te traag bevonden. Kollo, de broer van Beverenspeler Touré die vorige week bij Arsenal nochtans inviel in de Champions League, werd te licht bevonden. Het moest de drie keer duurdere en bij Lokeren vooral als verdedigende middenvelder opererende Soley worden. Met hem centraal naast Zokora en Tomasic op rechts, zo was de initiële idee, kon Genk het redden. Edoch. Omschakelen naar een positie in de verdediging valt de Gambiaan zo zwaar dat Vergoossen zijn plannen moest herzien : Tomasic moet centraal depanneren, waardoor het op rechts met Wamfor of Vanbeuren behelpen blijft.

Ondertussen weerklonken, al Vaesens pogingen om de sereniteit te herstellen ten spijt, de eerste fluitconcerten en moet Genk hopen dat in Madrid geen ziektekiemen zijn gezaaid.

door Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier