Komende zondag wordt er op de Belgium Pier van Blankenberge tussen zestien atleten gestreden om de Belgische vertegenwoordiger aan te duiden voor de wereldfinale Red Bull Street Style, een evenement dat op 15 en 16 november plaatsvindt in het Braziliaanse Salvador da Bahia. Veel heb je niet nodig om deze spektakelrijke sport te beschrijven: twee spelers, een specifieke (lichte) bal, drie minuten tijd om de jury te overtuigen van je technische beheersing in het hooghouden, wat kunstjes, veel show én opzwepende muziek.

Vorig jaar beslisten Annelien Coorevits – de vriendin van Anderlechtverdediger Olivier Deschacht – ex-international Gill Swerts (NAC) en de Franse oud-wereldkampioen (de eerste ooit, in 2008 in São Paulo) ArnaudSéan’ Garnier dat Soufiane ‘Bencok’ El Marnissi, na een prachtige demonstratie in de Stadshal van Antwerpen, ons land zou vertegenwoordigen. De 22-jarige Brusselaar bevestigde toen zijn status als topfavoriet (ook al kampioen in 2010 en 2012) en veroverde in Tokio een plaatsje bij de beste acht. Maar liefst 15.000 personen zagen toen dat de Pool Szymon Skalski het in de finale haalde van de Argentijn Carlos Iacono en de trofee overhandigd kreeg van oud-wereldkampioen Marco Materazzi.

Arnaud ‘Séan’ Garnier (30) vertoefde vorige week nog in Rome om promotie te maken voor deze spectaculaire vorm van straatvoetbal. Hij is sinds een zestal jaren professioneel freestyler. Onze zuiderbuur wordt overal ter wereld gevraagd om demo’s en shows te geven, waarbij vooral de combinatie van voetbal en breakdance voor heel wat animo zorgt bij het publiek. Bebeto, Zinédine Zidane en Neymar maakten al kennis met de hypersnelle passeerbewegingen, panna’s en razendvlugge dribbels van deze balkunstenaar, die ook al verschillende dvd’s op de markt bracht.

In de documentairefilm ‘De Pleintjes’, die het verhaal vertelt van de straatvoetbalcultuur in Antwerpen, kan Séan Garnier zelfs worden gespot samen met de Rode Duivels Radja Nainggolan (AS Roma) en Moussa Dembélé (Tottenham), naast voetballiefhebber/acteur Matthias Schoenaerts.

In eigen land is Garnier een icoon van de discipline. Hij wordt de koning van de freestylesport genoemd, vanwege zijn arsenaal aan trucjes. “Beschouw dit project maar veeleer als een passie en een compensatie voor de mislukte droom om ooit profvoetballer te worden”, vertelt de ex-speler van Auxerre en Troyes, die in 2006 door aanhoudend blessureleed diende te stoppen op derdeklasseniveau en zijn eigen stijlmerk ontwikkelde. “Sindsdien ben ik supergemotiveerd om met mijn groep S3, een organisatie van een vijftiental personen ondertussen, deze discipline verder te ontwikkelen. Wij zorgen voor een choreografie, waarbij balbeheersing, concentratie en dans de belangrijkste onderdelen vormen. Wij kunnen voor een glimlach zorgen bij de mensen met onze tricks. Freestyle mag je bestempelen als dé echte terugkeer naar de roots van de sport. Je neemt een bal, speelt met vrienden en kan totaal geen verstoppertje spelen. De beste wint altijd.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

‘Freestyle mag je bestempelen als dé echte terugkeer naar de roots van de sport.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier