Vorig jaar deed hij het met Andreas Klier, in deze editie van de E3-Prijs Harelbeke was Alessandro Ballan medevluchter en slachtoffer van dienst. In de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen bewees Tom Boonen net als de twee voorgaande jaren dat hij klaar is voor de Ronde van Vlaanderen. Binnen het bestek van een paar kilometer reed hij samen met Ballan een volle minuut voorsprong bij elkaar op de verzamelde concurrentie. De spurt leek tegen de minder snelle Ballan slechts een formaliteit, maar dat weerhield Boonen er niet van zich in de slotfase hypergeconcentreerd voor te bereiden op de sprint. Ook daar komt de extreme focus van de wereldkampioen tot uiting.

Met de Ronde van Vlaanderen in zicht moet de concurrentie langzamerhand hoorndol worden van de suprematie van Boonen. De 26-jarige Alessandro Ballan, die zowel in Milaan-Sanremo als in de E3-Prijs Harelbeke de beslissende demarrage plaatste, lijkt nog over de beste papieren te beschikken. Trainingsmaatjes Andreas Klier en Peter Van Petegem beweerden gevangen te zitten in het gootje achter een veel te weinig tempo makende Robbie McEwen toen Ballan zijn beslissende demarrage plaatste op de Patersberg, maar dat hinderde Boonen geenszins om gezwind mee te wippen. In de Ronde van Vlaanderen zullen beide dertigers in ieder geval uit een ander vaatje moeten tappen.

Wie zal Boonen zondag tegenhouden ? Gert Steegmans, die Boonen de afgelopen weken een paar keer flink pijn deed, lijkt wat over zijn piek heen en zal zich moeten schikken naar de ploegorders van Davitamon, waar alles in dienst van Van Petegem staat. Leif Hoste lijkt weer langzaam naar zijn topvorm van twee jaar geleden toe te groeien, maar is geen afwerker. Stijn Devolder werkte keihard naar een piek in deze periode, maar schiet voorlopig nog een beetje tekort.

Aan buitenlandse zijde maakt Erik Zabel, vorig jaar vierde in de Ronde en afgelopen zaterdag ook weer in de voorste gelederen, nog steeds een goede indruk in het klassieke werk, maar zelfs hij is in de spurt waarschijnlijk kansloos tegen Boonen. Juan Antonio Flecha zal bij Rabobank kunnen rekenen op een sterk team, maar beschikt ook niet bepaald over een ijzersterke slotsprint. En dus dreigt het zondag een strijd van allen tegen één te worden. Om die extreme druk af te wenden houdt Quick-Step alvast een belangrijke troef achter de hand in de vorm van Paolo Bettini. Al gelooft niemand dat de sportieve leiding Tom Boonen in de tang van de ploegtactiek zal zetten als het er echt op aankomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier