Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Eric Van Meir, ex-speler en ex-trainer van Lierse, ziet momenteel drie grote kandidaten voor play-off 3: Waasland-Beveren, Cercle Brugge en Lierse. “Van de drie denk ik dat Waasland-Beveren over de meeste kwaliteit beschikt”, zegt hij. “Ze trokken heel wat spelers met naam aan. Kwestie is natuurlijk die te laten samenspelen. Mannen als Ibou en Baldé moeten toch het verschil kunnen maken. Alle drie de ploegen hebben een vrij goeie doelman, maar bij Cercle en Lierse zag ik tot nu toe vooral een gebrek aan scorend vermogen. Bij Lierse is er wel kwaliteit, maar een gebrek aan ervaring. De academiespelers kunnen enorm goed voetballen, maar zijn nog jong en nog niet voldoende competitief. Het wordt heel belangrijk dat achterin Matoukou en Swinkels altijd zullen meedoen. Voorin is Kouemaha eindelijk speelgerechtigd en er is ook Velios, een jongen die bij Everton speelde en van wie ik niet begrijp waarom hij geen kans krijgt én waarom hij niet rendeert eens hij er wel eens één krijgt. Stojanovic wordt met dezelfde problemen geconfronteerd als Menzo. Het zijn twee trainers die gewend zijn om met veel betere spelers te werken en dat is voor hen frustrerend.

“De redding zal van Maged Samy moeten komen”, denkt Van Meir. “Het voordeel van Lierse is dat hun voorzitter enorm kapitaalkrachtig is. Hij pompte er al veel in de club en nu dat met de doorbraak van de academiespelers zou moeten beginnen te renderen, kan hij het zich niet permitteren om naar tweede te zakken. Ik verwacht dat de coach carte blanche zal krijgen om via zijn groot netwerk een hoop nieuwe, ervaren spelers te halen om aan play-off 3 te kunnen ontsnappen. Bij Waasland-Beveren en zeker bij Cercle zie ik die financiële mogelijkheden niet. Hoe dan ook: om onderaan weg te geraken, zal het noodzakelijk zijn om eens een serietje neer te zetten, zoals Lierse vorig seizoen in januari en Cercle toen al vroeg op het seizoen deed. Spannend wordt het zeker, want het is uitzonderlijk dat halfweg de competitie de laatste in het klassement al twaalf punten telt. De onderlinge confrontaties zullen zeker bepalend zijn.”

Zespuntenmatchen

Dat is ook wat Cedomir Janevski benadrukt. Vorig seizoen verving hij bij Mons na acht speeldagen (en 2 op 24) Enzo Scifo. “In de terugronde pakten we nog 19 punten, maar dat volstond niet”, zegt hij. “Omdat we er halfweg zo weinig telden én omdat we zespuntenmatchen tegen onder meer Waasland-Beveren en Lierse verloren. Nu tellen de ploegen onderaan opvallend meer punten. Na de heenronde telde de negende slechts zeven punten meer dan de laatste. Dan is er nog veel mogelijk.”

Over de afloop van de strijd wil hij zich niet uitspreken, maar hij weet uit ervaring wat er belangrijk is. “Ik zal geen extra druk leggen op clubs, spelers en collega-trainers”, zegt hij. “Maar ik zie wel een paar belangrijke punten. Eén: je hebt voldoende kwaliteit nodig, maar belangrijker nog is de mentaliteit in de groep en de manier waarop er met de druk wordt omgegaan. De kleedkamer moet op mentaal vlak proper zijn. Dat betekent: geen problemen, iedereen gelooft in wat de trainer vraagt – niet alleen in de kranten, maar ook op het veld. (lacht) Twee: je moet de kloof minimaal houden tot er gerichte versterking gehaald kan worden. In januari spelers halen die renderen is niet makkelijk, want wie laat goeie spelers vertrekken en welke goeie spelers willen tegen de degradatie gaan voetballen? Jongens van Belgische topclubs misschien, die zich willen bewijzen en snel aangepast zijn, omdat ze de competitie, de taal en de omstandigheden kennen. Scorend vermogen is natuurlijk noodzakelijk. Dat is onder meer voor Westerlo en Moeskroen een troef. Maar Cercle is bijvoorbeeld voor vijftig procent van zijn goals afhankelijk van Kabananga. Dan moet er daar misschien iets bij komen. Bij Lierse zijn de papieren van Kouemaha eindelijk in orde. Maar hoe zit het met zijn fitheid en conditie na zo’n lange afwezigheid? Lang out zijn en het dan moeten forceren, is moeilijk. Ook dat maakte ik in Bergen mee.”

Thuisvoordeel

Glen De Boeck, ex-coach van Cercle Brugge en Waasland-Beveren, vindt dat het klassement voor zich spreekt. “Als ik de kwaliteiten van de kernen bekijk en de wedstrijden die ik zag, dan vind ik dat in de rangschikking de waardeverhoudingen vrij goed weergegeven zijn”, zegt hij. “De enige ‘rariteiten’ zijn Westerlo, dat hoger staat, en Zulte Waregem, dat je hoger verwacht en dat wellicht nog wel zal bewijzen. De verschillen zijn nog heel klein en er kan nog veel gebeuren, maar om uit de degradatiezone te geraken, is scorend vermogen belangrijk. Uit de statistieken blijkt dat dat van Waasland-Beveren, Cercle en Lierse tot nu toe te weinig is geweest. Ook de kalender kan een rol spelen. Wie tegen rechtstreekse tegenstanders thuis mag spelen, is toch in het voordeel.”

Dat is dan het geval voor Lierse, dat op eigen veld nog Cercle én Waasland-Beveren mag bekampen. “Het zal van details afhangen”, besluit De Boeck. “Is de situatie bij de winterstop – negen wedstrijden van het einde – nog dezelfde, dan kan het afhangen van het budget voor versterking dat er ter beschikking is. Om prestaties te leveren, is ook rust heel belangrijk. Onrust straalt altijd op de ploeg af. Wie de rangen gesloten kan houden en samen sterk kan zijn, heeft een streepje voor. Dat is wat Frans Schotte bij Cercle na de voorbije turbulente maanden zal proberen te doen. Het wordt hoe dan ook belangrijk een keer een zes op zes te kunnen neerzetten. Dan ben je misschien vertrokken.”

Ontspannen alertheid

Geoffrey Claeys voetbalde onder meer voor Cercle Brugge, Lierse en Moeskroen. Het juiste antwoord op de vraag wie play-off 3 niet zal ontlopen, noemt hij onvoorspelbaar. “Ik zag bijvoorbeeld een heel goed Cercle thuis tegen Gent en dacht toen: die redden zich probleemloos. Maar toen ik ze thuis tegen Lierse zag, dacht ik: te weinig kwaliteit. Maar de week erna winnen ze in Waregem! Je kunt er geen staat op maken. Ze haalden al Faris Haroun, wie zullen ze nog halen? En wat zullen de andere ploegen doen op de transfermarkt? Dat weet je niet. Het is koffiedik kijken. Veel ploegen staan nog dicht bij elkaar, wellicht wordt het een strijd tot op de laatste speeldag.

“Eén ding is wel zeker: met eendracht kan je zelfs met minder middelen beter presteren”, besluit Claeys, die nu assistent- en beloftetrainer is bij Deinze. “Er zal een mix van alles nodig zijn: kwaliteit, enthousiasme, samenhorigheid, stressbestendigheid. Het wordt een kwestie van hard werken en met een ontspannen alertheid aan de match beginnen, wat in de gegeven omstandigheden absoluut niet evident is.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Het voordeel van Lierse is dat de voorzitter enorm rijk is.” Eric Van Meir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier