– De Italiaan Filippo Pozzato (Lampre) schreef de GP van Plouay op zijn naam.

– De World Port Classic werd verrassend genoeg gewonnen door Nikolas Maes (27, Omega Pharma-Quick.Step)

Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise) was de beste in de 88e editie van de Schaal Sels.

Sacha Modolo (Ita, Bardiani Valvole-CSF Inox) eindigde als eerste in de Memorial Marco Pantani.

– Omega Pharma-Quick.Step contracteerde voor volgend seizoen de Nederlander Wout Poels (25, Vacansoleil-DCM) en de Colombiaan José Azevedo (27, Team Jamis).

Axel Merckx wordt sportief directeur en eigenaar van het Amerikaanse opleidingsteam Bontrager (ex-Trek, Livestrong), dat werd opgericht door Lance Armstrong. Het lanceerde in het verleden talenten als Taylor Phinney en Joe Dombrowski, Jesse Sergent, Ben King, Alex Dowsett en Lawson Craddock.

– RadioShack-Leopard schrapte zijn deelname aan alle wedstrijden die niet tot de WorldTour behoren. De Luxemburgse miljonair Flavio Becca wil op die manier zo goedkoop mogelijk af van zijn wielerteam, nadat hij de licentie voor 2014 al verkocht aan cosponsor Trek.

– Onze landgenoot Romain Zingle komt ook volgend jaar nog uit voor het Franse Cofidis.

– De Zweedse Emma Johanssen is de nieuwe nummer een in het vrouwenwielrennen. Na zes jaar en vier maanden moest de Nederlandse Marianne Vos de leidersplaats op de UCI-ranking afstaan.

– De Duitser Paul Martens (29) rijdt ook de volgende twee seizoenen voor Belkin. Hij won dit seizoen de Ronde van Luxemburg.

Riccardo Zoidl (25), een talentrijke Oostenrijker die dit jaar de ronde van zijn land won, verruilt Gourmetfein-Simplon voor Trek.

– Belgisch kampioen Stijn Devolder ging akkoord met een voorstel voor twee seizoenen bij Trek. Teammanager Luca Guercilena en ploegleider Dirk Demol trokken de West-Vlaming over de streep.

– Met zijn 42 jaar was de Amerikaan Chris Horner de oudste ritwinnaar ooit in een grote ronde, hetgeen gebeurde in de Vuelta vorige week.

– Veldrijder Rob Peeters verlaat Telenet-Fidea en rijdt vanaf 1 januari 2014 voor Vastgoedservice, een nieuw team van manager Geert Vanhoof.

– De Nederlandse pistier Peter Schep besliste te stoppen op zijn 36e. Hij zit opgescheept met een vernauwing in de liesslagader.

Sébastien Turgot verruilt Europcar voor AG2R, waar de Fransman voor drie jaar tekende. Ploeggenoot Damien Gaudin volgde zijn voorbeeld.

Rick Flens blijft nog een seizoen langer verbonden aan Belkin. De Italiaanse fietsenconstructeur Bianchi werd tot 2015 vastgelegd als technisch partner.

– De Nederlander Pieter Weening blijft tot 2015 verbonden aan Orica-GreenEdge. Onze landgenoot Jens Keukeleire brak zijn sleutelbeen.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier