Het nummer 23 van Standard bracht zijn spelvreugde over op de spelers van provincialer AS Herstal. Zij stelden de vragen, Jova antwoordde en Sport/Voetbalmagazine noteerde.

Ik dacht eerst dat zijn dubbelganger de kleedkamer binnenliep. Toen hij begon te praten, wist ik zeker dat het de echte Milan Jovanovic was”, zegt een jonge speler van AS Herstal, die zijn verbazing niet kan wegsteken. “Het is fantastisch dat hij hier met de jongens een balletje komt trappen”, gaat iemand van de club verder. “Dat bewijst dat het voetbal één grote familie is. Ik bewonderde hem als speler, maar nu nog meer als mens. Hij is een sympathieke, geduldige en gepassioneerde man, die fier is op wat hij bij Standard al presteerde.”

De komst van de Servische sterspeler bleef een goed bewaard geheim. Op het programma staat een ontmoeting met de spelers en een korte training. Als absoluut hoogtepunt mogen de bewonderaars Jovanovic onderwerpen aan een spervuur van vragen.

Spits

Waar speel je volgend seizoen?

Milan Jovanovic: “Ik weet het eerlijk gezegd niet. De pers lanceert veel geruchten, vooral over Zuid-Europese clubs. Ik ben 28 en moet aan mijn toekomst denken, maar ik ga nu nog niet beslissen. Momenteel zijn er belangrijkere zaken. Zoals de titelstrijd met Standard en de twee resterende kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in Zuid-Afrika met de Servische nationale ploeg. We moeten onze plaats bovenaan de groep veilig stellen. Ik zal in mei of juni een beslissing nemen.”

Welke Europese droomclub zou je kiezen om je carrière bij af te sluiten?

“FC Barcelona. Tijdens de rust van de Champions Leaguewedstrijd tussen Barça en Bayern stond ik versteld van het schitterende voetbal van de Catalaanse ploeg. Het was een spekta-kelmatch waarin het voetbal tot een kunst van ongekende schoonheid werd omgetoverd. Ik droomde ervan om slechts een minuut in die wedstrijd te mogen spelen. Lionel Messi speelt voetbal van een andere planeet, in een ploeg vol balvirtuozen. Ik twijfel er sterk aan of ik Diego Maradona nog als de beste speler ooit ga vernoemen. Maar ik blijf realistisch, het zou een droomtransfer zijn.”

Met welke speler van Barcelona zou je willen samenspelen… bij Standard?

Samuel Eto’o. Ik zou hem naast Dieumerci Mbokani posteren en mezelf op de linkerflank. Met zoveel mensen voor je spelen, moet een godsgeschenk zijn. Bij Servië voetballen Nigola Zigic, Marko Pantelic of Danko Lazovic voorin. Bij Standard speelt enkel Mbokani diep. Een wereld van verschil.”

“Gewoon vooraan en liefst zo dicht mogelijk bij het doel van de tegenstander. Maar ik doe wat de trainer mij vraagt. Michel Preud’homme en Laszlo Bölöni hebben allebei veel tactisch vernuft. Laszlo creëerde de ideale veldbezetting waar we in Europa veel grotere clubs mee verrasten. Hadden we in de competitie maar met meer dan één spits gespeeld, dan was het kampioen-schap nu al beslist.”

Werk je veel aan je snelheid?

“Nee, niet echt. Met de bal aan de voet ben ik de snelste van de ploeg. Maar zonder bal is dat Igor De Camargo. Ik ben een explosieve speler en hou van sprintjes van 20 of 30 meter. Maar dan moet je lichaam perfect in orde zijn. Je moet altijd tot het uiterste gaan en jezelf bijschaven. Anders bereik je nooit de perfectie en blijf je ter plaatse trappelen. Kijk naar Alessandro Del Piero. De Italiaan is op 34-jarige leeftijd nog beter dan tien jaar terug.”

Keerpunt

Kan Dieumerci Mbokani slagen bij een Europese topclub?

“Zonder twijfel. Hij kan nu al mee bij de grootste clubs van Europa. Ik heb het dan over Barça, Chelsea, Liverpool en Manchester United. Hij kan werkelijk overal slagen. Dieu is een fenomeen. Hij heeft nergens moeite mee. Hij dribbelt zonder problemen, trapt op doel, scoort, enz. Het is heel leuk om met hem samen te spelen. Jullie zien dat mijn bewondering voor Mbokani heel groot is. Er loopt op de Belgische velden geen betere voetballer rond.”

Behoort jullie incident tot het verleden?

“Natuurlijk. Dat heeft ons wederzijds respect nooit beïnvloed. Dieu maakte een moeilijke periode door. Zijn teleurstellende klassement in de Gouden Schoen was schandalig en het bleef hem achtervolgen. Hij heeft nog altijd niet begrepen dat die verkiezing in de eerste plaats entertainment is. In de thuiswedstrijd tegen Roeselare moest hij de bal naar mij passen en niet op doel trappen. Ik weet dat een aanvaller zijn kans moet wagen, maar die situatie was ronduit belachelijk. Ik stond veel beter geplaatst. Volgens mij was dat een keerpunt voor Standard. We discuteerden en alle neuzen stonden opnieuw in dezelfde richting. Na dat opstootje kreeg ik het verwijt alles alleen te willen doen. Sorry hoor, maar vorig seizoen heb ik mijn gezondheid op het spel gezet voor Standard. Ik heb de operatie aan mijn adductoren uitgesteld tot aan het einde van de competitie. Dit seizoen heb ik ook vroeger dan goed voor me was, mijn rentree gemaakt, want ik hou van de club.”

Verdiende Axel Witsel de Gouden Schoen?

“Het staat buiten kijf dat Axel een enorm talent is. Maar ook ik heb mijn steentje bijgedragen tot de titel en in de Europese wedstrijden van Standard heb ik me kunnen onderscheiden. Daarom verdienden maar twee spelers van Standard die Schoen: Mbokani en ik. Dieumerci was mijn favoriet. Maar ik kan begrijpen dat de Belgische voetbalwereld voor een beloftevolle jongen koos.

“Mijn voorkeur gaat uit naar de verkiezing van Profvoetballer van het Jaar. Vorig jaar won ik en ik hoop dat Mbokani dit jaar wint.”

Waarom nam Sinan Bolat de plaats in van Espinoza in doel?

“Dat is een keuze van de trainer. Maar als een keeper onverdiend aan de kant geschoven wordt, veronderstelt iedereen dat daar extrasportieve redenen mee gemoeid zijn. Espinoza heeft zijn contract niet verlengd en dat heeft waarschijnlijk een rol gespeeld.”

Welke verdediger van eerste klasse is het lastigst om tegen te spelen?

Olivier Deschacht. Dat verbaast u misschien, maar hij is een vechter die zich vastbijt in zijn tegenstander. Hij is een van de meest onderschatte verdedigers in België.”

Wie wordt kampioen?

“Dat is fiftyfifty, maar het voetbal van Standard is moderner, technischer en gevarieerder dan dat van Anderlecht. Wij hebben de beste ploeg, maar zij hebben Boussoufa.”

Talent

Wat onthoud je van de fase in de wedstrijd tegen Germinal Beerschot waarin Didier Dheedene uitgesloten wordt?

“Je moet de film van heel die fase opnieuw afspelen. Na een raid van zestig meter stond ik plots oog in oog met Dheedene. Ik was al een beetje uit balans en stormde recht op hem af. Toen voelde ik iets en ik viel. Ik wist helemaal niet dat Dheedene zich had teruggetrokken en dat ik over mijn eigen voeten gevallen was. Ik was ervan overtuigd dat er een fout was begaan. Op weg naar de kleedkamer heb ik echter de beelden gezien: Dheedene zat er voor niks tussen. Ik heb me onmiddellijk verontschuldigd bij hem. Ik verdiende een gele kaart. Ik zou die zelfs aanvaarden als de Voetbalbond het zo wil.”

Ben je voorstander van het gebruik van camerabeelden om scheidsrechters bij te staan?

“Ja, ik ben voor. Ik begrijp al dat getwijfel niet. Alles gaat steeds sneller en scheidsrechters kunnen niet alles zien.”

Heeft België er goed aan gedaan om bondscoach René Vandereycken te ontslaan?

“Op die vraag kan ik niet antwoorden. Iedereen draagt een deel van de verantwoordelijkheid: spelers, coach, maar ook de pers. Die heeft de spelers te veel bewierookt. Tegen Bosnië moesten ze hun waarde bewijzen en winnen. De blabla telt dan niet.

“Maar er is wel degelijk talent en dan denk ik aan mijn ploegmaats Steven Defour en Axel Witsel. Maar in het buitenland praat iedereen over Moussa Dembélé. Zelfs mijn Servische collega Nemanja Vidic van Manchester United spreekt zijn naam uit met het grootste respect. Daarom is het zo spijtig dat België er straks in Zuid-Afrika waarschijnlijk niet bij zal zijn. Die jonge gasten hebben zo’n groot toernooi nodig.” S

door pierre bilic – beelden: michel gouverneur (reporters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier