Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het geduld van Roland Duchâtelet, politicus bij Open-VLD en voorzitter van STVV, wordt dezer dagen behoorlijk op de proef gesteld. Met de regeringsvorming schiet het niet op en zijn voetbalploeg wacht nog op haar eerste punten. Maar wie denkt een tobbende man aan te treffen, vergist zich. “Ik heb het voordeel dat ik naast het voetbal ook de politiek, het bedrijfsleven én mijn familie heb. Ik kan mentaal switchen”, zegt hij.

Hoe evalueert u de situatie van STVV ?

Roland Duchâtelet : “Ik denk dat drie keer op een rij verliezen niet zo dramatisch is. We hebben eigenlijk goed gespeeld in die drie matchen. Ik denk dus niet dat er een probleemsituatie is. Je moet de wedstrijden ook gezien hebben : in Lokeren heeft de scheidsrechter toegegeven dat hij de thuisploeg ten onrechte een penalty had toegekend. Eigenlijk hebben we daar dus niet verloren. Van de drie wedstrijden verdienden we er één te verliezen, de twee andere niet. Je kunt je blind staren op cijfertjes, maar gelukkig ben ik iemand met verstand : je moet een onderscheid maken tussen de rangschikking en wat de ploeg heeft gepresteerd. Ik ben vol vertrouwen.”

U verliest nu al twee keer door een strafschop. In het verleden lag dat erg gevoelig bij u. U gaat toch niet weer spoken zien ?

“Ik heb nooit spoken gezien. Ik betreur alleen dat men in zulke fases geen beroep doet op videobeelden. Je kunt die penalty toekennen of je kunt hem niet toekennen. In een vergelijkbare situatie waarbij Sishuba wilde aanleggen maar in het strafschopgebied op de grond werd geduwd, gebeurde er niets. Het probleem met penalty’s is dat het een kwestie van appreciatie is. Ik weet dat een scheidsrechter niet perfect kan fluiten, maar hij heeft wel een bepalende invloed op de resultaten.”

U zei vorige week in een interview dat u zich pas ongerust maakt bij nul op vijftien. Waarom niet bij nul op negen, of nul op twaalf ?

“Heel logisch. Statistisch bekeken moet je je pas ongerust beginnen maken als je vijf wedstrijden op rij geen punten haalt, of dat nu in het begin van het kampioenschap is of later. Als je na nul op vijftien drie wedstrijden wint, ben je zo weer bijgebeend.”

Nul op negen is wel koren op de molen van al wie in STVV vooraf een degradatiekandidaat zagen.

“Dat is zo, ja. Maar voetbal is ook een kwestie van geluk hebben. In Lokeren waren we gelijkwaardig, Moeskroen was beter dan ons, en in Brugge waren wij beter. Puur sportief bekeken en volgens de spelkwaliteit hadden we minstens twee en misschien wel vier punten moeten hebben. Als je verantwoordelijk bent voor een club, mag je je niet zot laten maken door de cijfertjes.”

Valère Billen zei na de nederlaag in Brugge : “Dit is geen ploeg in crisis.” Mee eens ?

“Absoluut. Wij hebben een vrij goede ploeg, een goede sfeer en een zeer goede technische staf.”

Zaterdag tegen Charleroi kan hij een beroep doen op Beslija, er wordt nog uitgekeken naar een spits en testers strijken al heel de zomer massaal neer op Staaien. Het geeft een radeloze indruk en zorgt voor onrust bij de spelers. Niet echt een gezonde situatie, me dunkt.

“Dat is juist. Anderzijds, we hebben nu een spits die al twee keer gescoord heeft in drie wedstrijden. Zo zijn er niet veel. Coulibaly kwam nochtans ook out of the blue. Het is geen ideale werkwijze, maar als je vroeg op de markt komt, moet je heel veel betalen en daar heeft STVV het budget niet voor. Overigens komt de vraag naar een goede spits ook van de spelers zelf.”

Hier en daar worden vragen gesteld bij het werk van François Laureyssen. Bereidt u een reorganisatie in de sportieve structuur voor ?

“Nee. François is een adviseur. Hij kent de markt vrij goed en de contacten met spelers gaan initieel via hem. De contracten worden door Sylvain Gielen gemaakt. Zo’n dubbele werking is goed. Principieel willen we meer uit onze jeugd gaan halen, maar dat duurt nog een paar jaar.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier