KV Mechelen krijgt na een lange solorit aan de kop in tweede klasse in de laatste rechte lijn de wind van voor. Maar eerste klasse wenkt.

Tegenstanders gaan twee keer diep, telkens tegen Mechelen. Dat betekent dat Malinois elke week diep moet gaan om al die blaffende en bijtende honden van zich af te houden. De voorsprong slinkt, maar puntenverlies links en rechts maakt trainer Fi Vanhoof, die in december Barry Hulshoff als trainer opvolgde, niet nerveus. Vanhoof gaat ervan uit dat hij Mechelen terug in eerste parkeert en overlevert aan de nieuwe trainer, Emilio Ferrera. Ook al kost dat week na week bloed, zweet en tranen.

Elke ploeg in tweede wil de scalp van KV Mechelen.

Fi Vanhoof : Wekelijks volg ik de wedstrijden van Visé. Omdat hun tegenstander de week daarop tegen ons speelt. Al heel het seizoen zie ik twee weken naeen totaal verschillende ploegen. Op Visé proberen ze nog aan te vallen, tegen ons leggen ze er hun kop voor en boksen wij tegen een muur op. Ik klaag daar niet over, iedereen verdedigt zich met de middelen die hij heeft. Wij wisten van tevoren wat ons te wachten stond. Mechelen is een eersteklasser die toevallig in tweede speelt. Hopelijk maar voor een jaar. Al spannen de anderen zich hard in om ons in tweede te houden.

‘Ze gaan ernaast pakken’, roept de Mechelse entourage naarmate de voorsprong slinkt. Maar u blijft rustig als uw ploeg op Strombeek genoegen moet nemen met een punt dat het in extremis via een late penalty pakt. Bent u zo gerust in een goeie afloop ?

Wij zijn niet de ploeg die er alleen op techniek over gaat. In tweede klasse moet je eerst met hart en ziel je duels winnen om de bal te pakken. Daarom was ik na het gelijkspel op Strombeek zo tevreden : omdat ik daar na Virton en Deinze terug een strijdvaardig elftal zag, met de vaste wil om te winnen. Dat soort wedstrijden wonnen we in de heenronde makkelijk, nu gaat die bal via de paal buiten. Erger was de ingesteldheid tegen Virton en Deinze. Worden we geen kampioen, dan ligt het aan die twee wedstrijden.

Alleen KV kan KV van de titel houden, zei Aad De Mos voor het seizoen.

Dat is ook zo. Wij hebben nooit een geheim gemaakt van onze ambitie : meteen terugkeren. Dan moet je je ook niet wegstoppen. Vanaf de eerste speeldag staan we aan de leiding, we staan daar nog altijd. We maakten de meeste doelpunten en kregen het minste doelpunten tegen. Dan kan je de druk niet bij een ander leggen. Als titelfavoriet proberen wij ook het spel te maken. Mechelen kan het zich niet permitteren om met zeven man voor eigen doel te liggen en op de counter te speculeren. Wij gaan uit van een vast systeem met vier man achterin, gaan niet plots met twee mandekkers aantreden. Soms kost je dat punten, maar op een heel seizoen win je met een vaste tactiek meer punten dan als je wekelijks alles omgooit.

In het begin lukte alles.

Ons geluk was dat het meteen klikte. Uit drie kansen maakten we twee doelpunten, Boeka-Lisasi scoorde aan de lopende band. Hij heeft willen pieken naar de Afrika Cup. Na zijn terugkeer scoorde hij nog zes doelpunten in twee wedstrijden, daarna viel hij stil. Waardoor de voorsprong slonk van twaalf punten tot we op een gegeven moment virtueel geen leider meer waren. Na Ronse en Luik hadden we weer acht punten voorsprong en dacht ik, met wedstrijden tegen Deinze en Virton in het verschiet, dat we definitief vertrokken waren.

Jullie hebben geen vedettenelftal.

Wij kochten qua verhouding prijs-kwaliteit goed in tweede en derde klasse. Dever wordt op termijn een topper. Maar al die jongens zijn het eerste jaar prof, die moet je geduldig laten wennen aan de druk en de omschakeling van drie trainingen per week naar twee per dag. Daardoor is Eeclo van Oostende al een heel jaar geblesseerd. Ook de spelers die we terughaalden uit de C-kern – Greven, Guadeloupe en Hermans – kunnen maar een beperkte periode sterk presteren.

Toch moet het profstatuut Mechelen toelaten op het einde frisser te zitten dan niet-profploegen.

Geel en Zuid-West werken ook als profploegen. Maar veel wedstrijden beslisten we inderdaad in de tweede helft, omdat je meer traint en je beter voorbereid bent dan de gemiddelde tegenstander. Ook als we buiten alle verwachtingen de titel zouden missen, moeten we in de eindronde de meeste frisse ploeg zijn.

Kenners noemen Bergen de best voetballende ploeg van tweede klasse.

Ze hebben enorm veel routine. Het is een oudere ploeg, met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar, vier jaar ouder dan wij. Hun drie spitsen maakten vorig jaar samen zevenenveertig doelpunten. Eens op voorsprong hebben zij de rust en routine om op de counter te spelen. Zij kunnen de linies behouden, erop rekenen dat die spitsen het wel oplossen.

Mechelen mist creativiteit ?

Wij moeten het hebben van de combinaties, van spelers die van achteruit inschuiven. Mechelen moet al met de hele ploeg aanvallen om te scoren. Dat vraagt veel energie. Zeven wedstrijden op tien zijn hard labeur. Thuis werkt dat combinatiespel op een goed en groot veld. Uit moet je af en toe naar een klein, slecht en door de tegenstander makkelijk te verdedigen veld. Die ongemakken moet je erbij nemen. Dat er geen warm water is als je op Ingelmunster een douche neemt, dat je op Strombeek en Ronse niet met zijn allen in één kleedkamer kan, mag geen excuus zijn om slecht te spelen. Wie kampioen wil worden, moet niet alleen voetballend maar ook mentaal de sterkste zijn.

Ouderen als Viscaal en Smidts zijn geen vaste waarden meer.

Smidts is in feite mijn assistent op de bank, in principe speelt hij niet meer. Viscaal heeft een goeie kijk op voetbal, kan nog altijd een wedstrijd beslissen met flitsen. Hij speelt bij mij niet vaker dan bij mijn voorganger : ik kies afhankelijk van de omstandigheden voor de flitsen van Viscaal of de gestalte van Van Galen.

Hulshoff moest weg omdat het voetbal de supporters niet meer beviel. Mechelen moet niet alleen kampioen worden, het moet ook nog met mooi voetbal.

Nu moet het alleen nog kampioen worden ( lacht). Af en toe spelen we goed, maar het krijgt te zelden een verlengstuk. In het begin pakten we makkelijk punten, maar was het spel niet goed.

Is Mechelen klaar voor eerste klasse ?

We hebben de entourage. Zesduizend man gemiddeld is véél voor tweede. Er moet geen heel nieuw elftal bijkomen, een of twee gerichte aankopen volstaan. Qua jeugd zit het hier nog goed. Al onze jeugdploegen staan aan de leiding. Het scoutingsapparaat was er niet meer, maar werd vorig jaar heropgestart met oudgedienden. Die reisden vroeger heel Europa af, nu heel België. Straks doe ik dat ook weer. Mijn bedoeling was niet meer het hoofdtrainersschap. Ik ben ook niet van plan hier nog eens een vierde keer over te nemen.

Krijg je een standbeeld als je promoveert ?

Standbeelden horen niet thuis in het voetbal.

door Geert Foutré,

“Wie kampioen wil worden, moet niet alleen voetballend maar ook mentaal de sterkste zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier