Volgende vrijdag maakt René Vandereycken zijn eerste selectie als bondscoach bekend. Op woensdag 1 maart oefenen de Rode Duivels in en tegen Luxemburg. Hoeveel spelers de bondscoach gaat oproepen, wist hij vrijdag nog niet. “Ik had contact met Guy Hellers over het aantal wissels en hij gaat akkoord met meer dan de gewoonlijke 5 + 1″, zegt hij. “We moeten nu wel nog overleggen met de scheidsrechter. Gaat ook hij akkoord, dan roep ik 20 of 21 jongens op, in het andere geval 18.”

Met welke assistenten Vandereycken gaat werken, ligt nog niet vast. Aan MichelPreud’homme om de kloof tussen de eisen van de bondscoach en penningmeester Germain Landsheere te dichten. Vandereycken wil een voltijds betaalde assistent die niet aan een club is verbonden en géén bijverdienste heeft als tv-commentator. In gedachten heeft hij Stéphane Demol. Landsheere vindt dat plaatje te duur voor een ploeg die maar acht officiële wedstrijden per seizoen speelt. De profliga is geneigd de bondscoach te volgen, desnoods ondanks een exploitatietekort van één of twee jaar.

Koortsachtig zoeken is het intussen naar een derde oefenpartner op het einde van dit seizoen. Twee interlands liggen vast, op 11 mei tegen Saudi-Arabië (tijdens de stage in Portugal) en op 20 mei tegen Slovakije in Trnava. Omdat beider speelwijze ‘ergens wel in de richting gaat van een van de tegenstanders straks in de EK-voorronde’, werden zij verkozen. “Noord-Ierland kwam ook ter sprake,” vertelt Vandereycken, “maar dat vond ik minder interessant omdat in onze poule geen wedstrijd tegen dat soort tegenstander wordt gespeeld.”

Een derde ploeg voor een wedstrijd ergens tussen 23 en 25 mei wordt nog gezocht, maar dat blijkt geen sinecure. Frankrijk of Italië wilden wel fungeren als sparringpartner, maar alleen begin juni, en dat geldt ook voor andere WK-gangers. “Het enige voordeel van het niet halen van een WK is dat onze spelers wat vroeger met vakantie kunnen”, weet Vandereycken. “Dat gaan we niet weggooien om begin juni nog een interland te spelen.” Bovendien, hoe hou je zo’n ploeg zonder toernooi drie weken na een competitie nuttig bezig ?

Nog dit : de voorbereiding dit seizoen gebeurt nog niet in Tubeke. Dat zal wel het geval zijn in augustus, als de eerste officiële interland, tegen Kazachstan, moet worden voorbereid. Tenminste, als de nieuwe velden dan bespeelbaar zijn.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier