Eerst het goede nieuws. Scheidend hoofdtrainer Dominique D’Onofrio besliste om de rechterhand van technisch en sportief directeur Michel Preud’homme te worden. Het duo werkte tussen januari 2001 en juli 2002 al samen in de sportieve staf.

Anderzijds verloor Standard met jeugdinternational Davy Vandenbroeck een 18-jarige linksachter aan RKC Waalwijk. Ook fysical trainer Guy Namurois vertoeft niet langer op Sclessin, een functie die hij bekleedde sinds 1 juli 2002. Hij verkoos in te gaan op een aanbod van de Franstalige Gemeenschap. Hij zal er instaan voor de fysieke begeleiding van atleten op hoog niveau.

International Karel Geraerts maakte dan weer, net als topschutter Mohamed Tchité bekend dat hij zijn contract, dat afloopt in 2007, niet zal verlengen. Een eerste bod dat werd uitgebracht door Marc Degryse, de sportleider van Club Brugge, weigerde het bestuur. Maar een vertrek lijkt nakend. Net zoals er ook vraagtekens moeten worden geplaatst bij het aanblijven van Oguchi Onyewu.

Standard is echter, als titelkandidaat, niet de club die een afwachtende houding kan en mag aannemen. Johan Boskamp rekent op de aanwerving van doelman Bertrand Laquait (Charleroi) en Tony Sergeant (Zulte Waregem), terwijl ook de Ecuadoriaanse international Ivan Hurtado, een verdediger van Al-Arabi, een optie vormt. Er wordt verder gedacht aan Steven Defour (RC Genk), ondanks het bestaan van een gentlemen’s agreement tussen alle eersteklassers, dat stipuleert geen spelers te halen op basis van de wet van 1978.

Bovendien is de kans groot dat binnenkort de Kroatische international Igor Tudor (28), die vorig seizoen door Juventus aan Siena werd verhuurd, naar Luik verhuist. Alleen zijn looneisen vormden vorige week nog een struikelblok. Jerko Tipuric is ervan overtuigd dat zijn landgenoot niet vies is van een overstap naar België. “Nee, totaal niet. De gebeurtenissen bij Juventus en het feit dat Standard straks kans maakt op de Champions League zorgen ervoor dat hij zichzelf in de etalage kan plaatsen”, weet de werkloze trainer. Vooral zijn polyvalentie moet een troef zijn, stelt Tipuric. “Bij de nationale ploeg speelt hij verdedigende middenvelder, maar Tudor voetbalt in Italië meestal centraal achterin. Het is iemand die voetbal ziet en speelt, altijd voor de makkelijkste oplossing kiest. Voor een verdediger bezit hij enorm veel (uit)voetballende kwaliteiten. Een stille jongen. Hij heeft geen grote mond, maar is op zijn manier wel een leider, door zijn zin voor organisatie. Een echte topper.”

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier