Geboorteplaats en -datum?

9 februari 1940, Lauwe.

Welke sporten beoefen je zelf?

Naast schrijver van liedjes en gedichten, ben ik ook al jaren beeldhouwer. Door dagelijks met steenblokken te zeulen, heb ik ruimschoots mijn portie fysieke inspanning. Daarenboven ben ik ook een fervente wandelaar. In mijn jeugd heb ik wel wat gevoetbald en gebasket, in de ploeg van het college. Ik was geen hoogvlieger, al heb ik één keer de winning goal kunnen maken tijdens een voetbalmatch. Ik haalde uit van halverwege het veld en de bal vloog net onder de deklat binnen. Meer geluk dan wijsheid. ( lacht)

Welke sporten volg je passief?

Ik ‘ jeun‘ mij wel door naar de laatste tien kilometer van een belangrijke koers te kijken, maar meer hoef ik niet te zien. Waar ik wel volledig gek van ben, dat is het Engelse voetbal. Op zaterdag ben ik meestal de deur uit om te gaan optreden, maar mijn vrouw zorgt er steevast voor dat Match of the Day opgenomen wordt op videocassette. Waarom ik juist gek ben van de Premier League? Dat kan ik moeilijk uitleggen, maar het fascineert me enorm. Zulke straatvechterkes als Paul Scholes en Wayne Rooney gaan altijd voluit, recht op doel af!

Bij welk sportmoment kreeg je kippenvel?

Ik ben twee keer in Old Trafford geweest om mijn favoriete club, Manchester United, aan het werk te zien. Dat is echt een heiligdom. Je voelt dat voetbal daar religie is. Dat gezang, geroep, gezucht van die mensenmassa, je kunt niet anders dan meedoen. En Man. United heeft effectief ook zijn heiligen, de Busby Babes, martelaren omgekomen in een vliegtuigcrash. Er zijn mensen die het brood uit hun mond sparen om toch maar een abonnement te kunnen kopen, wat een toewijding als supporter. De spelers staan er ook nooit alleen voor. ‘Wij spelen vanavond tegen Liverpool of tegen Milan’, zeggen de supporters, en gelijk hebben ze. Zelfs ik, die daar voor het eerst was, liet me helemaal meeslepen. Voor ik het wist, zat ik ‘ You fat bastard!‘ te roepen naar de scheidsrechter …

Welke sporters heb je al ontmoet?

In Manchester heb ik Hugo Broos gezien, het was zeer leuk om eens naar zijn uitleg over voetbal te luisteren. En zo’n 15 jaar geleden was ik op een begrafenis en liep Rik Van Steenbergen naast mij in de offerande. Iemand porde me aan en vroeg: ‘Weet je wie daar naast je loopt?’ Ik heb geantwoord: ‘Zou Rik Van Steenbergen weten wie naast hem loopt?’ ( lacht)

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier