Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik ben nu acht jaar aan de slag bij Excelsior Moeskroen. Mijn echte naam is Jean-Michel Vandecauter, maar zeg nu zelf, dat is toch geen artiestennaam. De vroegere omroeper was een vriend van mij. Toen hij stopte, kon ik na de goedkeuring van het bestuur aan de slag bij les Hurlus. Sinds 2003 ben ik ook de omroeper van de Rode Duivels. Ik doe beide functies heel graag, maar bij de nationale ploeg moet je een aantal strikte regels volgen. Zo wordt er een tijdschema opgesteld waarin staat wanneer je iets mag zeggen en wat je zeker niet mag zeggen. Toch ben ik heel fier als omroeper van de nationale ploeg.”

Job?

“Momenteel werk ik voor de stad Doornik. Daar verzorg ik alles wat met pr te maken heeft. Ik plan evenementen en promoot Doornik buiten de stadsgrenzen. Tot 2006 werkte ik als journalist en presentator voor Radio Contact in Wallonië.”

Favoriete speler?

“Dat is een heel moeilijke vraag. Ik moet daarvoor terug naar de periode onder trainer Georges Leekens. Ex-spelers Luigi Pieroni en Mbo Mpenza zijn mij het meest bijgebleven. Een schitterend spitsenduo, dat altijd kon rekenen op de steun van het publiek.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“Ik sta enkel in voor het omroepen en niet voor de muziek. Dat wordt door technici in het stadion gedaan. Zij spelen vooral muziek die Le Canonnier graag hoort, zoals Et c’est parti van Nadiya en het voetballied Carnaval de Paris.”

Als jouw club scoort …

“Dan galmt Seven Nation Army van de White Stripes door het stadion en het publiek zingt het deuntje dan hevig mee. Echt indrukwekkend. Daarna roep ik, zoals vele collega-omroepers, de voornaam van de doelpuntenmaker, waarna het publiek de achternaam schreeuwt.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Die moet energiek, enthousiast en assertief zijn. Zijn stem moet goed overkomen door de luidsprekers. Maar een goede omroeper moet vooral kunnen anticiperen en altijd waakzaam blijven. Voor of tijdens een wedstrijd gebeurt veel onverwachts. Een minuut stilte, een nieuwe sponsor, wie geeft de aftrap enz. Tijdens België – Bosnië-Herzegovina moest ik oproepen tot kalmte en dat iedereen zich moest gedragen. Ik stond even de microfoon af aan MiroslavBlazevic, de Bosnische bondscoach, die de meegereisde fans wou bedaren. Verder moet je vertrouwen hebben in de mensen die instaan voor de muziek en altijd contact houden met de vierde scheidsrechter.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“De financiële problemen van de voorbije weken zal ik niet snel vergeten. Iets anders dat mij is bijgebleven, was een blunder in een wedstrijd waar Moeskroen scoorde. Ik was afgeleid en verwarde de naam van onze doelpunten-maker met een naam op het spelersblad van de tegenstander. Zo zie je maar dat je altijd bij de les moet blijven.” S

Volgende week: Jacques Massart

(Standard)

FRANCESCO VAN TRAPPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier