William Dutoit is doelman van STVV.

1 Standard was vorig seizoen geïnteresseerd en deze zomer werd je naam ook kortstondig genoemd bij Anderlecht. Verwacht je binnenkort een telefoontje van Club Brugge?

‘Joker. (grijnst) Die vraag moet het bestuur van Club Brugge beantwoorden. Maar ik stel vast dat alle topclubs al een goede eerste doelman hebben. Tweede doelman dan maar? Ik weet niet of die rol mij zou liggen. Bij STVV ben ik titularis en speel ik elk weekend. Op dit moment kan ik dus nergens beter zitten dan hier. In het voetbal weet je natuurlijk nooit, maar voorlopig heb ik een zekerheid: ik lig nog een jaar onder contract. We zien wel wat er in de loop van het seizoen of na juni zal gebeuren. Komt er straks alsnog een ploeg aankloppen, dan moeten ze er maar eerst uitkomen met het bestuur. Vorig jaar dacht ik er nog anders over, maar nu is het mijn doel om samen met Sint-Truiden te groeien. Ik zal nooit vergeten wat de club voor mij gedaan heeft.’

2 Ivan Leko ging tijdens zijn periode bij OH Leuven af en toe iets drinken met sommige spelers. Zullen we jou dit seizoen ook met Leko betrappen tijdens een onderonsje in een Truiense bar?

‘Voor zover ik weet heeft de trainer nog niet de bloemetjes buiten gezet met een speler van STVV. (lacht) Iedereen doet wat hij wil in zijn vrije tijd. Het zou mij dus niet storen mocht Leko een koffie gaan drinken met een ploegmaat. Het is normaal dat je na verloop van tijd bepaalde affiniteiten creëert met spelers. Zelfs een trainer ontsnapt daar niet aan, hij is tenslotte een mens van vlees en bloed. Om die reden ben ik ook niet gekant tegen vriendschappen tussen trainers en spelers. Op voorwaarde dat de trainer iedereen op gelijk voet behandelt. In de kleedkamer en op het veld bestaat er geen kameraadschap.’

3 Jouw voorzitter Roland Duchâtelet heeft behalve STVV ook Charlton, Alcorcón en Carl Zeiss Jena in zijn portefeuille zitten. Wat als hij jou op een dag vriendelijk maar kordaat vraagt om een van zijn buitenlandse clubs uit de penarie te helpen?

‘In dat geval zullen we als volwassenen rond de tafel gaan zitten. Ik heb geen zin om mij blind in een buitenlands avontuur te storten. Het zou trouwens het eerste diepgaande gesprek zijn met Duchâtelet. We wonen tegenover elkaar, ik betrek zelfs een van zijn appartementen. Maar wanneer we elkaar tegenkomen in het Grand Café in het stadion of in het trainingscentrum, komen we niet verder dan bonjour, au revoir… De dag dat hij mij aan zijn tafel uitnodigt, zal ik daar met plezier op ingaan. Het zou toch raar zijn mocht ik de eerste stap zetten?’

4 Jij werd vorig seizoen door het bestuur een wedstrijd geschorst na een felle woordenwisseling met Yuji Ono. Heb je het jezelf makkelijk gemaakt door de kleinste speler van de ploeg aan te pakken?

Ono was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Maar opstootjes kun je volgens mij niet vermijden tijdens een seizoen. Het gebeurt zelfs meer dan iedereen denkt. Het kan op elk moment ontploffen op training, zeker als er vermoeidheid in de ploeg sluipt of wanneer een speler zich minder goed in zijn vel voelt. Uiteraard was mijn reactie tegenover Ono ongepast, maar soms moet je een grote bek opzetten om iets in gang te zetten. Het is zoals in een relatie: je moet eens goed je gedacht zeggen, brullen en het daarna goedmaken. Ik heb liever winnaars in mijn ploeg, die nu en dan hun tanden laten zien, dan gasten die in elke situatie onverschillig reageren.’

5 Stel dat je zoon op een dag zegt: ik wil voetballer worden. Zul je hem dan stiekem in een basketbal- of handbalclub inschrijven? Dat zijn sporten die nog niet bedorven zijn door het geld.

‘Voor mijn part mag Romeo sjotten. Maar ik zal hem afraden om in de goal te staan. Ik zou niet willen dat hij hetzelfde meemaakt als ik. Doelman zijn, dat blijft een speciale stiel: je moet klappen incasseren, letterlijk en figuurlijk, en je hebt geen recht op het minste foutje. Mentaal moet je dus heel sterk in je schoenen staan. In het begin sta je daar niet bij stil, je gaat puur voor het plezier tussen de palen staan. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat je een grote verantwoordelijkheid draagt. Mocht alles te herdoen zijn, dan zou ik toch twijfelen om opnieuw keeper te worden. Dus Romeo: wordt maar spelverdeler of aanvaller!’ (lacht)

DOOR ALAIN ELIASY

‘Op dit moment kan ik nergens beter zitten dan hier.’ – WILLIAM DUTOIT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier