KV Oostende, de autoritaire kampioen van tweede klasse, verloor in het tussenseizoen zijn onschuld toen bleek dat voorzitter Lejaeghere in het voorjaar zijn aandelen aan Decuyper van Zulte Waregem had verkocht. De deal ging uiteindelijk niet door, maar dát de club te koop was, is symptomatisch voor het financiële draagvlak van eersteklassevoetbal aan de kust. De kern behouden en gericht versterken, klonk het na de promotie uit de mond van trainer Vanderbiest, die vijf transfervrije spelers – Berthelin (derde doelman én keeperstrainer), Dessaer, Brillant, Hempte en Van Imschoot – en een huurling (Foket van AA Gent) mocht verwelkomen.

VERDEDIGING

De pikorde in het Oostendse doel is duidelijk: 1. De Congolees Kudimbana, 2. Dumesnil, 3. Berthelin. Op de rechterflank is kapitein Luissint eveneens een logische keuze, met De Schutter als eerste vervanger. Links in de verdediging moet de onverzettelijke Griekse Belg Kaminiaris plaats ruimen voor de 31-jarige Hempte, een van de weinige verdedigers met ervaring op het hoogste niveau (AA Gent, Moeskroen en KV Kortrijk) en de voorbije drie seizoenen bij Roda JC aan de slag.

In het centrum van de verdediging heeft Vanderbiest een luxeprobleem: vijf spelers voor twee posities. Brillant, vorig seizoen een van de schaarse lichtpunten bij Beerschot, keert na een seizoen terug naar de kust en krijgt het gezelschap van Schmisser, vorig seizoen goed voor acht doelpunten. In de wachtkamer zitten Martens, Dequaire en Dessaer, al wordt die laatste – overgenomen van Woluwe – een rij vooruitgeschoven.

MIDDENVELD

Dessaer krijgt als controlerende middenvelder het gezelschap van Van Imschoot, om en bij de 200 wedstrijden in de Belgische eerste klasse op de teller, al voetbalde de 31-jarige middenvelder bij Sint-Truiden, Westerlo en Bergen in een meer offensieve rol. Een gegeven dat een belangrijke troef kan zijn in wedstrijden waarin KVO het spel níét moet ondergaan. Rechts op het middenveld is Brouckaert, sinds december 2011 bij de kustploeg en ervoor bij de noodlijdende eersteklasser Tubeke meer dan verdienstelijk, de eerste keuze van Vanderbiest. De 25-jarige Brouckaert, vorig seizoen in tweede klasse goed voor elf goals en net geen twintig assists, heeft alles – conditie, een meer dan behoorlijke techniek en mentaliteit – om dit seizoen tot een van de revelaties uit te groeien en via de kustploeg nóg een stap vooruit te zetten. De 23-jarige linkermiddenvelder Jonckheere – balvast en sterk in de recuperatie -was dé draaischijf van de kampioensploeg, maar is een debutant op het hoogste niveau. Net als Jonckheere zijn ook de back-ups jong en onervaren: Foket (18 jaar) en Coussement (22 jaar, gevormd bij KVO).

AANVAL

Na het vertrek van Dissa, die alle wedstrijden speelde maar amper zes keer scoorde, en Vandamme (Union) is de spoeling in het aanvallende compartiment bijzonder dun. Moreels – na een buikspierblessure vorig seizoen basisspeler -, Siani en de Zimbabwaan Mushekwi (gehuurd bij het Zuid-Afrikaanse Sundowns) vechten straks voor een plaatsje naast Depoitre. De 24-jarige aanvaller was vorig seizoen met 14 doelpunten topschutter aan de kust, werd aan de winterstop aan Zulte Waregem verkocht, maar mocht nog zes maanden in het Albertparkstadion blijven. Depoitre hoopte op een Europees avontuur met de Zuid-West-Vlamingen, maar moest met tegenzin de voorbereiding in Oostende hervatten. Kan hij die gemiste transfer uit zijn hoofd zetten?

CONCLUSIE

KV Oostende kon de kern grotendeels samenhouden en hoopt dat het straks verder kan bouwen op zijn sterke punten: wilskracht en opportunisme. Maar de competitiestart, met wedstrijden tegen Genk en Club Brugge, is loodzwaar en kan een hypotheek op de rest van het seizoen leggen. ?

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier