Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘In Luik is het rustiger dan in Brussel’

Wat verwacht de analist van Belgacom TV van het nieuwe seizoen?

Wim De Coninck: “Moeilijk is nu in te schatten wat de impact van de hervormingen zal zijn. Kwalitatief beter? Spannender? Spannender dan vorig jaar kan de titelstrijd nooit worden, maar uit de testwedstrijden leerden we dat spanning niet noodzakelijk goeie matchen oplevert. Het kan anders, de finale van de Champions League werd zonder haast één overtreding gespeeld. Daar gaan we over moeten waken, dat de kwaliteit primeert.

“Club Brugge en RC Genk zullen dichter eindigen, maar de twee titelfavorieten blijven Standard en Anderlecht. In Luik is het op dit moment rustiger dan in Brussel, valt me op. Er was wat te doen rond Jovanovic, maar meer niet. Witsel, Defour en Mbokani blijven rustig. Als ze daar de ploeg samen kunnen houden en D’Onofrio kan iedereen overtuigen nog een jaartje te blijven, én ze brengen weer die grinta op, kan een derde titel lukken. Bölöni verloor met Onyewu, Dante en Fellaini op goed een jaar tijd veel lengte en kracht, maar hij houdt toch van voetbal. Zonder die mannen gaan ze zeker geen lange ballen pompen. Carcela staat klaar in de wachtkamer. Dat D’Onofrio Onyewu, in balbezit toch maar een matige voetballer, naar Milan bracht, toont wel zijn kwaliteit als man met relaties.”

Jelle Van Damme gooide een bom door te verklaren dat hij weg wil bij Anderlecht.

“Niet tegen Sivasspor willen spelen, Frutos die in Argentinië ging revalideren, het lijkt er wel provinciaal voetbal … Bij Anderlecht is het ieder zijn goesting. Biglia, Boussoufa, Polák en Juhász roepen dat ze weg willen. Alsof ze niet meer geloven in de ploeg. De toekomst van Anderlecht hangt af van Europees voetbal en staat nu al op het spel. Roger Vanden Stock zegt dan wel dat er van een machtsoverdracht geen sprake is, maar misschien moet Michel Verschueren nog eens op tafel kloppen.

“Ik kijk benieuwd uit naar de terugkeer van Frutos. Het zou straf zijn als die een jaar op niveau kan spelen. Hij is toch een kampioensmaker.”

Wat verwacht je van Club Brugge, Gent en Genk?

Adrie Koster constateert nu pas, bij de start, een tekort aan kwaliteit. Ik vind dat wat vreemd. Hij is opgevoed in een 4-3-3, probeerde dat in te voeren, maar daar heeft Brugge naar mijn gevoel de spelers niet voor. Het wordt wat schuiven, hij kan bijvoorbeeld een flank openlaten. Thuis zullen ze punten pakken, uit krijgen ze het moeilijk, zoals alle topploegen, voorspel ik.

“Genk verwacht ik dichter dan vorig jaar. Ze missen misschien een diepe spits, ik denk dat Hein zit te balen als hij ziet dat Coulibaly in Gent op de bank zit. Net als Custovic en Leye. Gent heeft offensieve weelde, ik vergeet De Smet nog. Je zou eens al hun goals vorig seizoen samen moeten tellen. Ruiz was wel betrokken bij heel veel doelpunten. In Nederland vragen ze zich af waarom de Belgische top die niet kocht. Ze denken dat er iets aan scheelt. De reden is simpel: geen geld. Vijf jaar geleden nam Anderlecht die zeker, nu kunnen ze die niet meer betalen.” S

PETER T’KINT

‘Misschien moet Michel Verschueren nog eens op tafel kloppen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier