BEERSCHOT ZAKT WEEK NA WEEK DIEPER WEG. TRAINER WIM DE CORTE, SINDS DRIE WEKEN DE OPVOLGER VAN ADRIE KOSTER, PROBEERT TE REDDEN WAT ER TE REDDEN VALT.

Welk gevoel hield je over aan de 1-0-nederlaag tegen Charleroi van zaterdag?

Wim De Corte: “Op het defensieve vlak zag ik geen collectieve handelingen naar het duel toe en geen of een te late aanpak in het directe duel. Op het offensieve vlak ging het over onvermogen en slordigheden, over niet in de zestien meter raken en technische fouten voordien, over weinig determinatie naar het aanvallende toe.”

Wat is je plan voor de komende weken?

“Het komt er nu op aan positieve handvaten te vinden, om te midden van al het negativisme toch een stimulans te kunnen geven.”

Hoe moeilijk is dat?

“Moeilijk, omdat er zes maanden voorafgingen aan deze situatie. Laat het mij zacht uitdrukken: toen Adrie vertrok, oogde het plaatje niet al te rooskleurig.”

Wat is er misgelopen?

“Ik ga niet het proces van Adrie maken, maar er is te veel misgelopen op allerlei vlakken.”

Wil je iets concreter worden?

“Nee, want dat zou ons niet vooruit helpen. Maar dat er dingen moeten veranderen, ondervond de groep intussen aan den lijve.”

Doelman Stijn Stijnen zei zaterdag dat zijn ploegmaats na een uur fysiek op waren.

“Als je weet wat we aan het doen waren in de laatste zes maanden, kan dat tot dit leiden.”

Jij werkte tot vorig seizoen bij Wetteren, nu een derdeklasser. Ben jij het afgelopen anderhalf jaar geschrokken van hoe het er soms aan toegaat op het hoogste niveau?

“Ik stond soms verwonderd van het gebrek aan werk-ethiek, ja.”

Welke nieuwe accenten probeer jij nu te leggen?

“Eerst komt er een bewustmaking. Zodra dat besef er is, kunnen we naar de volgende stap: vragen waarom we na zes maanden maar achttien punten hebben. En pas dan kunnen we zaken beginnen te wijzigen.”

Zeg je nu dat er nog altijd spelers zijn die zich niet realiseren in welke situatie Beerschot zit?

“Ik denk dat, ja.”

Hoe moeilijk is het om de kleedkamer in de hand te krijgen?

“Niet moeilijk. Je moet gewoon uitgaan van normaal gedrag en elke neiging tot abnormaal gedrag corrigeren. Maar het gaat niet alleen over de kleedkamer. Groepsdiscipline naast het veld moet je ook kunnen doortrekken naar speldiscipline op het veld.”

Was het ontslag van Elimane Coulibaly het incident dat de spelersgroep in tweeën deelde?

“Het kan dat er achteraf hier en daar zaken zijn blijven hangen.”

Is dat vandaag opgelost?

“Als er zijn die nu nog altijd daarnaar teruggrijpen, zegt dat alles over hoe zij met het huidige bezig zijn.”

Koster linkte zijn eigen vertrek aan de impact van financiële problemen in de spelersgroep.

“Naar mijn aanvoelen is dat naast de kwestie.”

De voorzitter geeft toe dat er problemen zijn met de betaling van tekenpremies. Heeft dat geen invloed op de spelers?

“Als er spelers zijn die daar een probleem mee hebben, moeten ze zich wenden tot de financieel directeur en moet iedereen werken aan een oplossing, want zoiets mag nooit een impact krijgen op het veld. Als die jongens hun mond opendoen, kunnen we er tenminste over praten. En als het te erg in hun hoofd zit, heb ik het liefst dat ze een stapje opzijzetten.”

Ben jij nu trainer omdat dat na Kosters vertrek de goedkoopste optie was?

“Als dat zo is, is dat goed voor de club.”

Je pakte vorig seizoen al eens over, maar nu is de situatie veel penibeler. Heb jij bedacht dat je mogelijk je enige kans om volwaardig hoofdtrainer te worden in de eerste klasse zou verbranden door in de huidige omstandigheden ja te zeggen?

“Als ik mij verbrand, dan is dat maar zo. Vandaag werk ik hier en ik probeer hier zo veel mogelijk kwaliteit in mijn werk te leggen. Op termijn zal dat toch overeind blijven.”

Als je het nu kort moet samenvatten: waar ontbreekt het Beerschot aan op voetbalvlak?

“Er is in de kern een manifest gebrek aan snelheid. Als je dat wapen niet hebt, word je anders verdedigbaar. Met snelheid zouden we al een aantal zaken kunnen oplossen.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier