Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘Jos Daerden maakt het voetbal simpel’

Er was een tijd dat Limburgers en Antwerpenaars elkaars bloed konden drinken. Ooit zongen ze op Berchem: ” Limburg allein, doar rijdt gene otto, doar rijdt genen trein.’ Zaterdag ontvouwden de supporters van STVV een spandoek: “Beerschot proficiat, 110 jaar Ratten.” Op het veld kon STVV slechts een uur de indruk wekken iets te halen op het Kiel, toen werden de inspanningen de ploeg te veel en verkruimelde het bezoekende bastion.

Beerschotmiddenvelder Wim De Decker: “We begonnen vrij aardig, maar reageerden wat onrustig op de tegengoal. STVV zakte in, begon tijd te winnen, gaf nog heel weinig ruimte weg op het middenveld, waarop wij reageerden met te veel lange ballen. Aan de rust hebben we bewust het systeem niet veranderd, omdat we er zeker van waren dat ze het niet zouden kunnen blijven belopen. Uiteindelijk bleken we op alle gebied te sterk.”

Jullie pakken nu 21 op 27 en van de veertiende plaats ging het in één ruk naar de subtop. Leg uit.

Wim De Decker: “Grote verdienste van de trainer. Misschien cliché, maar hij maakt het voetbal simpel en lijnt de taken duidelijk af.”

Op zijn Hollands, zei Philippe Clement na de match. Jos Daerden doet hem denken aan Adrie Koster.

“( lacht) Ik heb één Hollandse trainer gehad, Jan Olde Riekerink, en die maakte het juist ingewikkeld. Helemaal het tegenovergestelde. Jos Daerden zoekt het niet te ver buiten het voetbal. Duidelijke afspraken, duidelijke taken en wie de afspraken niet nakomt, kan dat voelen.”

Hij zette al wat schoon volk op de bank: Leko, Cruz, Van Dooren.

“Hij durft in te grijpen. Deze groep had er nood aan. In feite hebben we alles: duidelijkheid, talent, kracht, een grote kern. De taken variëren, afhankelijk van de tegenstand. Alleen op Zulte Waregem was het iets minder, maar aan onze cijfers is het duidelijk: we hebben een sterke ploeg. Het voetbal gaat nu ook in stijgende lijn. Onze wedstrijden tegen Gent en STVV mochten worden gezien, daarvoor was het iets minder. Maar sowieso zie je in de Belgische competitie niet veel prachtige wedstrijden tussen twee voetballende ploegen.”

MacDonald heeft wel veel nodig om te scoren.

“Je ziet dat hij de boel nog tracht te forceren en dat het soms té is. Tshibuabua is nu ook wat minder, maar die jongen is 18, die kun je niets verwijten. Als je dan ziet hoe Dosunmu in-valt … Grote kern, verschillende kwaliteiten.”

Je moet ze wel tevreden kunnen houden. Zal Leko het bankzitten nog lang pikken?

“Zolang je wint, blijft iedereen wel tevreden. Zij die ernaast vallen, zijn dat nooit, in geen enkele ploeg.”

Mats Rits snakt ook naar meer.

“Die is zestien, je moet zo’n jongen niet te veel en niet te hard willen brengen. Ik merk wel dat de coach praat met degenen die ernaast vallen. Misschien niet lang, maar er wordt gepraat.”

Bart Goor lijkt op zijn 36e bezig aan zijn tweede jeugd.

“Het is alsof hij alles van zijn rug gooide en vrank en vrij kan voetballen. Heel belangrijk voor dit Beerschot, heel veel komt via links. Hij kan het nog altijd opbrengen, wat op zijn leeftijd niet zo evident is. Misschien lag er in Anderlecht meer druk op hem, hier kan hij doen wat hij wil.”

PETER T’KINT

‘Bart Goor is heel belangrijk voor dit Beerschot.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier