Winnaar met geniepig kantje

© BELGAIMAGE

Ex-Nederlands international Aron Winter leerde Jan Vertonghen de knepen van het vak bij Ajax.

Aron Winter: ‘Ik vond het heerlijk om bij de A1 en Jong Ajax samen te werken met Jan Vertonghen. Je kon Jan overal zetten: op het middenveld, op de linkshalf, centraal achteraan, linksback… Kijk naar het resultaat: door in zijn jonge jaren op meerdere posities te spelen, is hij een completere voetballer geworden. In Engeland heeft hij zich tot een fantastische speler ontwikkeld. Hij is intelligent, sluw, heeft een geweldige linkervoet, ziet het goed en heeft een goede passing. Toby Alderweireld en hij hadden een enorm potentieel en het waren in de omgang ook leuke jongens. Ze waren veruit de grootste Belgische talenten van Ajax. Jan was een taai ventje – veel harder dan Toby – maar hij was de ideale gozer om iets aan te leren. Hij wilde altijd zo graag, hij was altijd gemotiveerd en hij was zeer leergierig. Maar hij ging ook met mij in discussie als hij het ergens niet mee eens was. Ik vind dat oké. Ik zie de dingen op mijn manier, hij zag het soms anders. Dan moet je elkaars standpunten proberen te begrijpen. Het moet wel een gezonde discussie zijn. Je moet dus zorgen dat je op het einde van het gesprek naar elkaar bent toegegroeid. Wat hij van mij heeft geleerd? Bij Ajax hebben we hem de sleutels gegeven om zich te verbeteren, de rest heeft hij zelf gedaan. Talent heb je of heb je niet.

Hij vergeet niet snel wie hem tijdens de match een schop heeft verkocht.’ Aron Winter

‘Onderhand weet iedereen hoe Jan in elkaar zit. Hij is simpel, no-nonsense en een echte winnaar. Hij gooide zich voor de volle honderd procent in alle duels en elke partij moest gewonnen worden. Hij heeft die winnaarsmentaliteit in zich en straalt het ook uit. Ik moet winnen. Maar daardoor heeft hij ook een geniepig kantje. Dat had hij vroeger al en dat zie je soms nog terug in zijn spel. Zoals die hand in het gezicht van Kylian Mbappé. Dat is Jan. Hij kan onverwachts uit de hoek komen als hij geïrriteerd is en hij vergeet niet snel wie hem tijdens de match een schop heeft verkocht. Dan kan hij reageren. Op zijn Jans zeg maar: stiekem en heel bruusk. Ik heb het niet aangemoedigd, maar ik heb het hem ook niet helemaal willen afleren. Een voetballer mag zich af en toe van zijn slechte kant laat zien. Alles draait uiteindelijk om winnen of verliezen.

‘Er was die hele episode met RKC. Hij was door Ajax uitgeleend aan RKC. Enkele matchen voor het einde van de competitie was er RKC – Ajax. Hij scoorde, Ajax speelde gelijk en kwam op het einde een punt tekort om kampioen te spelen. Een owngoal maak je niet bewust en hij heeft ook niet bewust gescoord om Ajax te beletten om de titel te winnen. Hij begint aan een wedstrijd met één gedachte: en nu ga ik lekker voetballen. Die affaire is geen belemmering geweest op het verdere verloop van zijn carrière. Anders zat hij nu niet bij de Spurs en bij de nationale ploeg.’

Winnaar met geniepig kantje
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier