Roeselare en Maaseik moeten rekenen in de CL.

Vanavond werken Roeselare en Maaseik elk hun laatste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League af. In elke poule gaan de eerste twee door naar de play-offs met twaalf. De vier beste derdes uit de zes groepen mogen naar de CEV Cup. Als een van de teams die zich plaatsen voor de play-offs, de Final Four organiseert, mag de beste derde naar de play-offs en mogen de volgende vier beste derdes naar de CEV Cup. De rest is uitgeschakeld.

In groep F staat Maaseik na 3-2-verlies bij Parijs vorige week, vierde en laatste, met zes punten, eentje minder dan de Fransen en Bled (Slo). Moskou heeft tien punten. Vanavond (om 20.30 uur) moeten de Limburgers thuis tegen de Slovenen aan de slag. Parijs gaat enkele uren eerder op bezoek bij Moskou. Als Maaseik wint, is het ten minste derde. Het wordt tweede als het zelf met 3-0 of 3-1 wint én Parijs met 3-0 kopje onder gaat in Rusland. Verliest Parijs met 3-1, dan moet het team van trainer Vital Heynen 3-0 op het bord krijgen. Kunnen de Fransen de schade beperken tot 3-2 of winnen ze, dan wordt de tweede stek ongrijpbaar voor de Limburgers.

Ook trainer Dominique Baeyens van Roeselare kon nog niet op beide oren slapen. De West-Vlamingen leden vorige week thuis een 2-3-nederlaag tegen Apeldoorn (Ned), terwijl Jastrzebski (Pol) met 1-3 Treviso (Ita) het nakijken gaf. Daardoor staat de Belgische kampioen op plaats drie in poule E, met zeven punten. Dat is eentje meer dan Apeldoorn, eentje minder dan Jastrzebski en twee minder dan Treviso. De spelers van Roeselare moeten vanavond naar Polen, Apeldoorn ontvangt enkele uren later Treviso. Boeken de West-Vlamingen een 0-3-zege, dan gaan ze altijd door naar de volgende CL-ronde. Bij winst met 1-3 of 2-3, of een nederlaag met om het even welke cijfers, eindigt Roeselare op de derde plaats. In dat geval wordt de kans dat Roeselare zich bij de vier – of vijf – beste derdes schaart, op 95 procent geschat.

Zeker voor Roeselare gaat het moeizamer dan vorig seizoen. Toen werd in groepen met zes teams gespeeld en slaagden de West-Vlamingen erin negen van hun tien groepswedstrijden te winnen. En dat in een poule met Macerata (Ita) en Belchatow (Pol). Roeselare schakelde vorig jaar vervolgens in de play-offs met twaalf Belgorod (Rus) uit en moest pas in de play-offs met zes de duimen leggen, tegen Macerata. Ook de spelers van Maaseik haalden toen, dankzij een derde plaats in hun poule, de play-offs met twaalf, waar ze gewipt werden door Friedrichshafen (Dui), de latere toernooiwinnaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier