Een jaar geleden schreef onze hoofdredacteur dit: ‘Na een haast niet in te dijken zondvloed aan transfers sprint de reguliere competitie de laatste rechte lijn in. Precies 71 nieuwe spelers werden er tijdens deze winterperiode aangetrokken.’ Dit jaar waren er véél minder transferbewegingen. Hoe komt dat?

Walter Mortelmans, ervaren spelersmakelaar, lacht: “Het is dit jaar inderdaad nooit zo geweest dat we niet meer konden volgen, neen. Ik denk dat we nu de gevolgen zien van de competitieformule. Er zijn zes à zeven ploegen die op dit moment niet te veel meer te verliezen hebben. Je moet altijd voetballen om te winnen, maar zou het hen zo veel uitmaken of ze nu als negende, tiende of elfde eindigen? Waarom dan nog inspanningen doen op dit moment? Waarom nu nog een speler halen die in juni einde contract is? Clubs wachten liever.

“Een tweede reden zou kunnen zijn dat er weinig geld is. Ik kan niet in hun kassen kijken, maar dat merk ik toch. Het spelersaanbod is groot, maar ‘gratis’ is toch nog steeds een relatief begrip. Misschien moeten er geen transfersommen worden betaald, maar spelers moet je toch een salaris betalen en opnemen in je budget. Dat onze clubs – ook aan de top – het niet zo breed hebben, is al voldoende gedocumenteerd in de media. Met buitenlandse clubs kunnen ze niet meer concurreren zodra die mee in de dans stappen. Dat heeft Anderlecht nu al voldoende gemerkt.

“Clubs hebben ten derde misschien ook weer meer oog voor continuïteit en stabiliteit. Of voor de eigen jeugd. Ik denk dat je dat nu wel het best ziet bij Cercle. Ze hebben van Lokeren geld gekregen voor Grégory Mertens, maar dat wordt niet uitgegeven. Liever geven ze drie, vier eigen jongeren een kans. Vallen die straks nog wat licht uit, dan heeft de ploeg tijdens de zomer de tijd én het geld om de zaak recht te trekken.”

Patrick De Koster, spelersmakelaar lacht eveneens: “Eindelijk is het rustig, zou ik zeggen. Onze clubs zijn precies intelligenter geworden. Nu vijf, zes spelers binnenhalen voor zeven wedstrijden is onrust creëren binnen je kern. Ik pleit voor stabiliteit, echt waar. Analyseer goed je kern. Heb je een rotte appel, gooi die er dan uit, direct, maar geloof verder in je werking. Zeg desnoods tegen je spelers: jullie hebben dit seizoen nog niet veel verdiend, we gaan een inspanning doen en de premies verhogen. Lijkt me veel beter dan vier, vijf nieuwe spelers te halen.

“Het systeem speelt inderdaad mee. Charleroi is deze zomer overgenomen, dat heeft wat geld gekost. Geld dat nu met de verkoop van Kaya, Milicevic en Pollet binnenkomt. Daarmee kan de ploeg haar financiën aanzuiveren. In play-off 2 zijn ze op hun plaats en of ze dan als zevende of als negende eindigen maakt bij wijze van spreken niks uit. De televisiegelden worden toch berekend op basis van de eindstand van de voorbije vijf jaar.

“Gent heeft geïnvesteerd, met het oog op play-off 1 en de beker, dat is duidelijk. Het eerste kan nog – het tweede ook, maar het wordt woensdagavond moeilijk. Investeren is nooit zeker. Dan doet Zulte Waregem het toch weer anders, op zijn eigen manier. En dan heb ik het niet over die spits, maar over de drie jongens van CF Málaga. Alle drie gehuurd, maar – zeer belangrijk – mét aankoopoptie. Die ploeg kan nu vier maanden die jongens proberen. Lukt het, dan kunnen ze die proberen over te nemen zoals indertijd met die jongens van Anderlecht. Lukt het niet, dan gaan ze komende zomer terug en kunnen ze op zoek naar anderen.

“Opvallend blijft de afwezigheid van Afrikanen. Die trend is al een tijdje aan de gang en zet zich door. Ik denk dat clubleiders geleerd hebben uit het verleden. De aanpassing loopt niet zo gemakkelijk, want het is niet zo dat ze duurder geworden zijn. Er spelen heel wat factoren van integratie mee, je haalt niet alleen een speler binnen, de hele entourage volgt, het is een grote investering.”

Gunter Thiebaut, beginnend spelersmakelaar: “Het is een moeilijke winter geweest, daar ben ik inmiddels ook achter. Hard werken met weinig resultaat. Er zijn heel veel spelers op de markt, iedereen is op zoek naar een spits en de kleinere clubs hebben geen geld. Voor spitsen en voor de toppers blijft er geld beschikbaar, maar voor de gewone, middelmatige, niet aanvallend ingestelde speler wordt het moeilijk. Clubs spelen daar op in en doen lage voorstellen. Te nemen of te laten. Ga je er niet op in, dan nemen ze een andere. In eerste klasse speelt ook volgens mij het systeem mee. Wie op dit moment niet te veel ambities meer heeft, blijft rustig zitten. Andere vaststelling: clubs willen in deze periode vaak huren. En huren, dat is voor een makelaar hard werken voor geen geld.

“Wat de zaak ook nog eens moeilijk maakt, zijn de samenwerkingsverbanden. Het wordt echt een gesloten kringetje, vooral in tweede klasse. RWDM nu met AS Monaco, Moeskroen met Lille OSC, Eupen met Qatar, STVV met Standard, Antwerp met Rubie en zijn Engelsen, Roeselare met Frenay. Daar komen weinig spelers van buitenaf tussen. Zodra je ín dat systeem zit, zijn er wel mogelijkheden. Een speler van Standard kan nu naar Spanje, Engeland, Duitsland… Dat alles heeft gevolgen voor het traditionele watervalsysteem van vroeger. Als topclub A pakweg een miljoen investeert op de eigen markt in speler X van ploeg B, dan investeerde die vaak een groot deel van dat geld in speler Y van ploeg C. En zo ging dat verder. Dat geld is nu lang niet geïnjecteerd geweest. Standard heeft niks gedaan, Club kocht in het buitenland en Anderlecht heeft lang gemikt op huren. Zo zat de boel vast.”

Clubleiders

Kunnen zij deze vaststellingen beamen? Opvallend is vooral de rust onderin, in de kelder van het klassement. Heel anders dan Beerschot een jaar geleden.

Ivan De Witte, voorzitter AA Gent: “AA Gent heeft vorige zomer veel tijd besteed aan de uitbouw van het stadion en het sportieve wat overgelaten aan trainer Víctor Fernández, die het sportieve beleid op zijn manier invulde. Laat ons zeggen dat we nu een inhaalbeweging hebben gemaakt, ook ingegeven door de sportieve ambities die we nog hebben. Waarbij ik direct zeg: het zou heel naïef van ons zijn om alleen aan de korte termijn te denken en te hopen dat nu plots van de ene dag op de andere alles gaat lukken. Noem onze politiek dan ook gerust een voorbereiding op volgend seizoen.”

Luc Devroe, clubleider KV Oostende: “Eigenlijk wilden wij niks doen, want ik ben geen voorstander. Maar er deden zich een paar kansen voor en we hebben die gegrepen. Als je in januari te veel moet doen, heb je je werk in de zomer niet goed gedaan. Ik was er toen niet, ik kwam pas op 1 november. De ploeg had toen nog niet zo veel punten, maar ik heb direct gezegd: in deze mannen zit meer, het puntentotaal is niet evenredig met het potentieel, we gaan als het kan niet veel doen. En zo redeneerden er veel. Alleen zij die nog voor iets strijden of die ambities hebben, zoals Lokeren of AA Gent, hebben wat gedaan. De rest niet. Je moet ook kijken naar de kalender. Zo veel speeldagen in de reguliere competitie zijn er niet meer. Moet je dan voor zes, zeven matchen alles omgooien? De ‘groten’ hebben de markt inderdaad ook niet gespijsd, tenzij op het laatst. De ploegen iets daaronder wel. Lokeren is gaan kopen bij Cercle en Charleroi, AA Gent heeft ook geld gespendeerd op de binnenlandse markt. Maar dat geld hebben die ploegen bijgehouden. Ik denk dat clubs stilaan meer ervaring hebben met het systeem van de play-offs.”

Dirk Poppe, clubleider Waasland-Beveren: “Ik heb altijd gezegd dat ik tegen wintertransfers ben. Tegen het principe. Maar voetbal is business geworden en het is nu te laat om daartegen te vechten. Wintertransfers kunnen maar op twee voorwaarden: ze moeten een meerwaarde zijn én financieel passen. En eigenlijk zijn die twee niet verenigbaar. Wie bereid is om te komen, heeft meestal een tijdje stilgelegen of niet goed meegedraaid bij zijn ploeg en is dus niet direct een meerwaarde. En in het andere geval is hij niet haalbaar.

“Nu: dat is de regel, er zijn uitzonderingen. We zijn er goed mee geweest voor de stap van tweede naar eerste, omdat Radzinski en Cavens in tweede wél een meerwaarde brachten en vorig jaar omdat Gent absoluut Lepoint terug wilde en we in ruil goeie spelers als Remacle en De Smet kregen. Maar dit jaar hebben we ons beperkt. Je moet aan een groep die de voorbije weken tien punten haalde, vertrouwen geven. Extra premies? Dat wil ik niet overwegen. We hebben over premies goeie afspraken en als de enige motivatie uit geld moet komen, zou ik dat ten zeerste betreuren.”

Dimitri Mbuyu, clubleider RAEC Mons: “Vorig seizoen hebben we in deze periode twee transfers gedaan. Het liep toen goed, we konden al werken naar volgend seizoen toe. Nu loopt het fout, maar we hebben niet de slagkracht om te reageren. Daar ben ik eerlijk in. Met Matumona Zola hebben we iemand teruggehaald die we kennen en van wie we hopen dat hij snel fysiek weer op niveau kan worden gebracht. Waasland-Beveren heeft duidelijk ook niet die slagkracht. Beerschot heeft vorig jaar wél fel gereageerd, in de hoop de boel nog te kunnen keren, maar het is niet gelukt. Ik gelóóf er ook niet in. Is wat je haalt speelklaar, heeft het direct rendement? Ik geloof eerder in stabiliteit, niet elke mercato acht, negen spelers kopen.”

Herman Vermeulen, trainer OHL: “Geen transfers doen maar de premies omhoog halen: dat is het meest simplistische statement ooit. Alsof een extra premie plots de kwaliteit van je spelersgroep omhoog zou halen… Ik zeg niet dat het niet een keer occasioneel gebeurt, ook bij ons. Als een voorzitter na de zege tegen Zulte Waregem de kleedkamer binnen stapt en spelers op de emotie inspelen door wat extra premie te vragen, dan kan dat. Maar niet systematisch. Geen transfers doen om de rust in de kleedkamer niet te verstoren: dat is ook onzin als argument. In een kleedkamer is het nooit rustig, tenzij voor een korte tijd. Een kleedkamer leeft, beweegt constant, in alle richtingen. Als je een transfer doet, die de kwaliteit met pakweg veertig procent omhoog haalt, zal zo’n kleedkamer een nieuwkomer écht wel accepteren.

“Algemeen geloof ik niet in het nu versterken van de aanvallende linies. Tenzij je doet zoals Oostende en iemand neemt die je kent, die België kent. Iemand als Fernando Canesin. Of tenzij je al maanden aan een dossier hebt gewerkt en die speler om de een of andere reden tijdens de zomer niet en nu wél haalbaar is. Maar nu zomaar een voetballer halen in Oost-Europa, de Balkan… Bestaat niet! Eén: ze zijn niet op de markt, de jongens die scoren. Twee: we hebben op dit moment nog zeven wedstrijden. Dit weekend is hij niet inzetbaar, dat maakt zes. De week erna staat hij gegarandeerd in mijn kleedkamer. ‘Trainer, mijn appartement. Trainer, het is koud.’ Dan heb je nog hooguit vijf weken… In de zomer kun je wél spelers halen voor je aanvallende linie, omdat je dan jongens vindt die een uitdaging zoeken, een nieuwe kans, een ploeg hogerop. Iemand voor je verdedigende linie of in doel, dat is anders. Die kun je nu wél vinden – als je zeker bent van de kwaliteit, en daar nijpt het schoentje. Hoe zuiniger je budget, hoe moeilijker. Dat is voor veel clubs op dit moment de realiteit. Het geld van tv, sponsors, abonnementen, dat is er in de zomer, nu is het op. Dan heb je twee mogelijkheden. Of je zegt: we hebben een mooi dossier voor de licentie, nu geen zottigheden. Of je neemt een financieel risico en je doet komende zomer een inhaalbeweging. Maar dat is een bestuurlijke beslissing waar wij als trainers ons bij neer moeten leggen.”

Conclusie

Wim De Coninck, analist van Belgacom: “AA Gent is voor mij de meest opvallende ploeg geweest. Gewoontegetrouw zou ik haast zeggen. Misschien uit ambitie, het is moeilijk te zeggen. Je merkt verder dat er nergens een overschot aan geld was, tenzij misschien in Brugge, waar ze toch fors investeerden in een spits, en in Gent. De rest bleef rustig, zeker zij die op niet meer dan PO 2 uitzicht hadden. De uittocht bij Charleroi valt ook op, die gaan na het verdwijnen van Kaya, Milicevic en Pollet nog moeten opletten.

“Het verbaasde mij dat Club Brugge niet voor Pollet ging. Dat is echt een op dit moment nog onderschatte speler. Franse pa, dubbele nationaliteit, opgeleid bij Lens. Ik heb die nog naar Roeselare willen halen toen ik er werkte, maar dat was onhaalbaar. Ik verwacht wel wat van hem in Anderlecht. Goeie diepgang, onderschatte voetballer, sterk in de zestien, links, rechts, loopt goed. Hij kan Anderlecht helpen in de jacht op de titel en de rechtstreekse plaatsing voor de CL.

“Algemeen vond ik het toch wel wat verontrustend voor ons voetbal dat de grootste ploeg – dat is Anderlecht toch nog steeds – het deze winter deed zoals we van de ‘kleintjes’ gewoon zijn: zonder geld de markt op gaan, proberen te huren, tussenpersonen inschakelen om mensen te overtuigen: Ruiz, Defour, Batshuayi, Hazard… Dat is nieuw, je verwacht het niet van zo’n club. En dan plots Pollet voor 4,5 jaar vastleggen. Raar.”

DOOR PETER T’KINT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Het geld van tv, sponsors, abonnementen, dat is er in de zomer, nu is het op.” Herman Vermeulen (OHL)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content