Duitsland onder negentien werd Europees kampioen.

Het dreigde wat weggemoffeld te worden, maar uiteindelijk kreeg het toch de nodige weerklank in de Duitse pers. Voormalig Duits international Horst Hrubesch (57) werd immers met de nationale ploeg onder negentien jaar Europees kampioen. In Tsjechië won zijn team met 3-1 van Italië. Een fameuze opsteker voor het Duitse voetbal, dat smacht naar een goede wissel op de toekomst.

Matthias Sammer, sinds 1 april 2006 sportief directeur bij de Duitse voetbalbond, haalt dan ook opgelucht adem. “We zitten nog maar aan het begin van een belangrijke omschakelingsfase, maar dit onverwachte succes kan voor een serieuze impuls zorgen. De basis wordt almaar beter”, stelde hij vast in Welt am Sonntag. Het was immers van 1981(!) geleden dat Duitsland in deze categorie nog eens Europees kampioen werd.

Meteen werden de statistieken erbij genomen. Opgelucht stelde men vast dat Spanje in 2002, 2004, 2006 en 2007 deze prestigieuze titel won. Het zorgde zelfs voor een euforische stemming toen bleek dat Fernando Torres, Andrés Iniesta, Sergio García en José Antonio Reyes zes jaar na hun winst het tot volwaardig A-international schopten.

“Het is de verdienste van Hrubesch dat hij vanaf het begin een duidelijke hiërarchie invoerde en verschillende jongens liet uitgroeien tot leiders of persoonlijkheden”, bewierookte Sammer de oud-spits. Hrubesch verwees echter naar de krappe 2-1-zege tegen Spanje in de groepsfase. “Een kantelmoment, want het had een positieve invloed op ons zelfbewustzijn. Plots liep alles veel vlotter en konden we uitpakken met vlot combinatievoetbal.”

Een terechte opmerking, want Duitsland was tot voor de finale het team dat het meest scoorde, met negen treffers in vier duels, en altijd voor offensief voetbal koos. “Toch is dit vooral een collectieve kwestie”, beweerde Hrubesch. “Mijn verdediging speelde altijd heel compact, er werd constant rekening gehouden met een goede organisatie en voorin zit ik gewoon met een ongelofelijk groot potentieel. Het zou dan ook dom zijn om daar niet ten volle gebruik van te maken. We konden elke tegenstander pijn doen. Sommige jongens zijn individueel zo sterk, maar groeiden hier uit tot echte teamspelers. Om succesvol te zijn, heb je harmonie nodig. Vooral dat stemt me tevreden.”

Het sterke verdedigingsduo, de tweelingbroers Sven en Lars Bender, worden straks beloond, want bij 1860 München schuiven ze net als middenvelder Timo Gebhart door naar de A-kern. Ook middenvelder Deniz Naki en spits Richard Sukuta-Pasu (drie goals in vier duels) mogen bij Leverkusen op iets rekenen, zo liet sportief directeur Rudi Völler al uitschijnen. Ze mochten als beloning al mee op trainingskamp.

FC Keulen nam de Portugese middenvelder Petit (31) transfervrij over van Benfica. De 57-voudige international ondertekende een verbintenis tot 2010, met optie voor een derde seizoen.

VfL Wolfsburg betaalde 2,5 miljoen euro voor de definitieve overname van Christian Gentner (22), een middenvelder die vorig seizoen al was gehuurd van VfB Stuttgart en een contract kreeg tot 2010.

Lucio (29), de Braziliaanse middenvelder van Hertha BSC, werd in Oostenrijk voor de derde keer op een jaar tijd aan zijn knie geopereerd. Hij hoopt in oktober/november aan te sluiten bij de groep.

Middenvelder Zlatan Bajramovic (28), een Bosnische international die einde contract was bij Schalke 04, tekende voor vier seizoenen bij Eintracht Frankfurt. Een risico, want hij sukkelt met een ernstige voetblessure.

Christopher Katongo (25), een Zambiaanse spits van Brøndby IF, speelt de komende drie jaar voor Arminia Bielefeld. Rüdiger Kauf wordt als aanvoerder de opvolger van Mathias Hain (35), besliste trainer Michael Frontzeck.

Als eerste Duitse club geeft Schalke 04 zijn eigen bijbel uit. Naast het Oude en het Nieuwe Testament wordt er ook plaats gemaakt voor gebeden van voorzitter Josef Schnusenberg. Orlando Engelaar (28, ex-RC Genk) werd officieel voorgesteld. Hij draagt komend seizoen het shirt met nummer 37.

Veteraan Michael Tarnat treft het niet. De 38-jarige verdedigende middenvelder van Hannover 96 onderging een operatie aan zijn linkerdijbeen en is drie maanden niet inzetbaar. Trainer Dieter Hecking zorgde dan weer voor een nieuwigheid door de spelersraad af te schaffen. Doelman Robert Enke blijft aanvoerder, met middenvelder Altin Lala als wisseloplossing, Jan Rosenthal moet als spreekbuis fungeren voor de jonge spelers.

Bayern München riep de hulp in van een sportpsycholoog ( Philipp Laux) om de Nederlandse middenvelder Mark van Bommel (31) van zijn lichtontvlambaarheid af te helpen. Vooral coach Jürgen Klinsmann drong erop aan te werken aan de zelfbeheersing van de Nederlander.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier