RBC verving Jan van Dijk door Dolf Roks.

Na Johan Neeskens (NEC), Ronald Koeman (Ajax) en Henk Wisman (FC Den Bosch) nam RBC vorige week dinsdag vroegtijdig afscheid van Jan van Dijk en zijn assistent Erik van der Meer, die begin dit seizoen in dienst traden en nog een contract tot 2006 hadden bij de werkgever van Tim Smolders, Birger Van de Ven (beiden ex-Club Brugge) en Sidney Lammens (ex-Westerlo).

Voor de 48-jarige Van Dijk kwam het slechte bericht als een donderslag bij heldere hemel. “Het was een grote verrassing. De reden die mij werd genoemd, namelijk dat ‘er iets moest gebeuren’, is een hele mooie”, zo schamperde Van Dijk, nadat hij tijdens de winterstop nog het volledige vertrouwen had gekregen. Mede door een golf van blessures beleeft RBC een moeizaam seizoen. Daarom kan Van Dijk maar weinig begrip opbrengen voor zijn ontslag. “Vooral in het begin van de competitie kostte ons dat veel punten. Ik kon nooit het sterkste elftal opstellen.”

Van Dijk was een clubmonument bij FC Groningen, waar hij tussen 1975 en 1992 in totaal zestien seizoenen speelde. Alleen in het seizoen 1978/79 verdedigde hij de kleuren van Go Ahead Eagles. Tussen 1996 en 2001 trainde Van Dijk FC Groningen : hij degradeerde, maar bracht de ploeg ook terug naar de eredivisie. In 2001 moest de stugge Van Dijk echter al na vijf wedstrijden zijn biezen pakken bij Roda JC. Bij Helmond Sport pakte hij een derde en vijfde plaats.

Dolf Roks (42) moet RBC behouden voor de eredivisie. Want de nacompetitie lijkt nu al onontkoombaar. Het is zijn tweede profclub, nadat hij in het verleden ook al eens hoofdtrainer was bij Sparta Rotterdam. Het laatste anderhalf jaar werkte hij met Dennis en Gérard de Nooijer aan het opzetten van Jeugd Opleiding Zeeland, een centrum voor voetbaltalent. Bovendien was Roks ook trainer bij amateurclub Kloetinge. (FV)

Johann Vogel (PSV) verbrak het CL-record van Ronald Waterreus. De Zwitserse middenvelder speelde tot nu toe 36 duels. Han Berger werd door De Graafschap benoemd tot algemeen directeur. Hij is de opvolger van Johan Tukker, die begin maart weg moest. Technisch adviseur Leo Beenhakker werd bondscoach van Trinidad & Tobago. Joris Mathijsen (AZ) scheurde een pees in zijn rechterknie. De international is minimaal zes maanden out. Vitesse nam Abubakari Yakubu (23) voor 750.000 euro definitief over van Ajax. De Ghanese middenvelder tekende voor vier seizoenen. Serginho Greene (22) verlaat RKC voor Feyenoord. De verdediger kreeg een contract voor vier jaar. Ajax gaf de Armeense aanvaller Edgar Manucharyan (18) van FC Pyunik een driejarig contract. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 23 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 19 goals ; 3. Vennegoor of Hesselink (PSV) 15 goals ; 4. N’Kufo (Twente) 13 goals ; 5. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier