Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De website van de BBC deed het nog af als gossip, roddel, maar het stond donderdag toch maar mooi in het dagoverzicht van de kranten, in twee tabloids. The Sun meende te weten dat Manchester United een bod van 15 miljoen pond zou doen op Axel Witsel. De Daily Mirror daarentegen zag voor de Luikenaar uitgerekend op dezelfde dag mogelijkheden bij Chelsea en Arsenal. Voer voor speculatie – de dag erop werden alweer andere voetballers gelinkt aan de topploegen – maar toch een aanwijzing dat de Engelse top de Belgische markt heeft ontdekt.

Gunter Jacob, analist voor Prime en nauwgezet volger van de Engelse voetbalcompetitie: “Misschien is dit wel het gevolg van de transfer van MarouaneFellaini en Vincent Kompany. Zij doen het goed en dus kijkt men nu ook uit naar andere Belgen. Transfers zijn soms een mode. Kijk maar naar de Nederlanders.”

Witsel deed onlangs nog stof opwaaien door te stellen dat hij in België niet veel meer kon leren. Wim De Coninck, analist voor Belgacom TV: “Ik denk dat die uitspraak er kwam een dag of drie nadat hij Marouane had gesproken. Wellicht had die hem verteld wat hij in Engeland verdiende. Dan zeggen voetballers wat makkelijker dat ze niks meer te leren hebben.”

Witsel heeft wel degelijk nog wat te leren in België, vindt De Coninck. “Op dit moment vind ik dat hij in elke wedstrijd nog grote delen van de partij onzichtbaar is. Vooral in het begin van een match. Heeft dat te maken met de ruimte die er later ontstaat en die het hem makkelijker maakt? Hij kan goed op de korte ruimte voetballen, hoor. Het oogt allemaal wat traag, maar het is zo beheerst wat hij doet.”

Maar tijd om in de match te komen, die krijgt hij in Engeland niet, Engelsen starten direct voluit. Hoort hij daar? Wim De Coninck: “Ik zou nog even wachten, tot hij écht niks meer te leren heeft. Hij heeft het voordeel op Steven Defour dat hij groter en atletischer is, maar het is anders dan voor een spits. Deze kans krijgt hij toch, vroeg of laat. Een spits hangt meer af van goeie periodes, een Tchité of een Maâzou, die moeten sneller het moment grijpen. Het is ook niet zo dat Witsel fysiek al zo imponeert als Fellaini.”

Voor Hein Vanhaezebrouck is er weinig twijfel: “Gaan. Niet aan de winterstop, want je hebt een volledige voorbereiding nodig, maar op het einde van het seizoen. En als je het over de top hebt, dan zou ik toch goed kiezen. Voor een ploeg waar hij kan spelen. Niet Chelsea, daar werken ze met afgewerkte producten, maar misschien wel Arsenal of Manchester United, teams met managers die jongeren in de ploeg durven gooien.”

Jacob heeft wel zijn twijfels: “Als je ziet dat Ryan Babel in Liverpool ook niet altijd speelt. En Park niet bij United, terwijl dat bij PSV toch een vaste waarde was. Nu kan het daar nog moeilijk worden voor Witsel, maar op termijn moet dat zeker kunnen.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier