Na een geslaagde kwalificatiecampagne zet de sterke prestatie in Nederland de Italiaanse ambities voor het WK kracht bij. Sinds hij in juni 2004 na het desastreuze EK Giovanni Trapattoni opvolgde als bondscoach, won Marcello Lippi (57) elf van de negentien gespeelde wedstrijden. Slechts twee keer verloor hij. Nu al overweegt de bond om Lippi’s contract, dat vlak na het WK afloopt, tot 2008 te verlengen.

Bij de 62 spelers die hij in die twee jaar opriep, zaten 23 debutanten. Een aantal van hen gaat straks mee naar het WK en haalt waarschijnlijk de basiself. Niet dat Lippi alles radicaal omgooit : meer dan de helft van de huidige internationals was er ook bij in Portugal. In doel wordt de huidige titularis Angelo Peruzzi weer doublure van Buffon na diens herstel. Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro en Gianluca Zambrotta waren er ook in Portugal bij, net als Marco Materazzi, intussen bij de nationale ploeg geen onbetwist titularis meer. Nieuw is de 27-jarige linksachter Fabio Grosso, meegegroeid met Palermo, dat nog een paar WK-gangers in eigen rangen heeft. Het middenveld blijft onaangetast, met Mauro Camoranesi, Andrea Pirlo en Gennaro Gattuso. Als vervanger is er de jonge belofte van AS Roma, Daniele De Rossi. Net als toen draait het elftal straks om AS Romaspits Francesco Totti. Die miste na een rode kaart zijn EK, maar is op revanche belust. Zijn vervanger in Portugal, Antonio Cassano, was er het laatste jaar niet meer bij. Hij ligt in ruzie met zijn club AS Roma en Lippi roept geen spelers op die bij hun club niet regelmatig op het veld staan.

Voorin zijn Alberto Gilardino en Luca Toni als nieuwkomers bijna zeker van een plaats als titularis. De niet-selectie van Gilardino voor het EK zette kwaad bloed : hij was in het voorjaar 2004 dé spits in vorm én Italiaans topschutter. Gilardino verteerde zijn overgang naar Milan feilloos. De 28-jarige Toni is als vaste, diepe en kopbalsterke spits de nieuwe targetman van Italië. Hij debuteerde onder Lippi als spits van Palermo en voetbalt nu bij Fiorentina. Vincenzo Iaquinta van Udinese, nog een debutant onder Lippi, staat ook dicht bij een basisplaats. Supersub is, net als bij Juve, Alessandro Del Piero. l

Torino is vrijdag door de rechtbank failliet verklaard. Eerder al was de volksclub uit Turijn in juni een licentie voor eerste klasse geweigerd omdat de financiële toestand rampzalig was. Torino had toen net de play-offs gewonnen die na kampioen Genoa en tweede Empoli de derde stijger moesten aanduiden.

TOPSCHUTTERS : 1. Toni (Fiorentina) 15 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 9 goals; 3. o.a. Chiesa (Siena) 8 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

27/11 Siena – Reggina, Roma – Fiorentina, Parma – Udinese, Milan – Lecce, Messina – Inter, Livorno – Chievo, Juventus – Treviso, Empoli – Lazio, Cagliari – Sampdoria, Ascoli – Palermo

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier