Sven Nys voelt zich beter dan vorig jaar.

DOOR benedict vanclooster

Afgelopen weekend is Sven Nys vertrokken naar Canada, waar hij komende zondag als enige eliterenner de Belgische kleuren verdedigt op het WK mountainbike in Mont-Saint-Anne, een skioord zowat veertig kilometer ten noordoosten van Québec.

Pas eind juli had het boegbeeld van Landbouwkrediet zijn deelname definitief toegezegd. “Ik wilde mijn gevoel afwachten. Ik heb geleerd uit mijn reis naar Australië vorig jaar”, verwijst Nys naar het WK mountainbike dat toen in Canberra plaatsvond. “Ik werd in Australië weliswaar nog veertiende, maar het draaide eigenlijk de vorige zomer nooit zoals ik wilde. Waarom weet ik niet, maar ik forceerde me als mountainbiker en heb de gevolgen moeten dragen in de eerste maand van het veldritseizoen. Ik heb toen in oktober alle klassementen in het veldrijden verloren.”

Deze zomer bolde het veel vlotter dan vorig jaar, zegt de winnaar van vier manches in de Belgacom Belgian MTB Grand Prix. Vandaar dat Nys de trip naar Canada geen risico vindt, ook al valt dit WK slechts twee weken voor de start van het veldritseizoen in Erpe-Mere op 19 september. “Ik heb me de afgelopen maanden veel beter gevoeld dan vorig jaar. Na het WK in Canada geef ik mezelf straks twee tot drie crossen de tijd om me weer aan het veldrijden aan te passen. Maar ik zou er moeten staan vanaf de eerste GvA-wedstrijd begin oktober op de Citadel in Namen. Ik wil de hele winter regelmatig presteren. Daar kom je ver mee en regelmaat is al heel mijn carrière mijn drijfveer.”

Maar eerst is er dus het WK mountainbike, dat Nys even belangrijk noemt als het WK veldrijden, dat eind januari 2011 in het Duitse Sankt Wendel wordt gereden. “Het verschil is dat ik in het crosskampioenschap als medefavoriet van start ga, terwijl op het WK mountainbike de medailles nog te hoog gegrepen zijn”, zegt de Belgische kampioen veldrijden.

Nys schuift drie namen naar voren als kanshebbers op de wereldtitel in Mont-Saint-Anne: de uittredende wereldkampioen Nino Schurter (Zwi), de tweevoudige olympische kampioen Julien Absalon (Fra) en de Europese kampioen Jaroslav Kulhavy (Tsj). Zelf mikt de Brabander op een plaats in de top tien. “Maar ik denk dat ik nog een groeimarge heb als mountainbiker”, voegt hij eraan toe. “In de wereldbeker heb ik bewezen dat ik nu al kan meestrijden voor een toptienplaats. Dat was de vorige jaren nog niet het geval. Bovendien is het mountainbiken een discipline geworden die ik niet meer wil missen.”

Nys heeft nog twee jaar tot de Spelen in Londen. “Daar wil ik beter doen dan in Peking, waar ik negende werd. Ik denk dat ik op schema zit. Het woord medaille durf ik niet echt uit te spreken, maar als alles blijft draaien zoals het nu draait, heb ik de indruk dat ik er heel kort bij kan zijn. Het is een droom die misschien werkelijkheid kan worden en ik wil er in ieder geval alles aan doen.” S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier