Van zaterdag 15 april tot maandag 1 mei vindt in Sheffield het WK snooker plaats. De hoofdtabel bestaat uit de top 16 van de wereld, die het in de eerste ronde opnemen tegen evenveel kwalificatiespelers. In de eerste ronde wordt er naar de beste van 19 frames gespeeld, in de tweede ronde en de kwartfinales naar 25 frames, in de halve finales naar 33 en in de finale naar 35 frames.

De 23-jarige Shaun Murphy verdedigt zijn titel, die hij vorig jaar tot eenieders verrassing binnenrijfde tegen Matthew Stevens. Murphy won voor het WK 2005 nog nooit een toernooi en was de laagst gerangschikte speler (151ste) ooit die zich tot wereldkampioen kroonde. Het afgelopen jaar wist Murphy zijn lijstje met titels echter niet verder aan te lengen en in de China Open, het laatste grote toernooi voor het WK, verloor hij in de eerste ronde met 5-2 van de onbekende Michael Holt.

Op dezelfde China Open toonden ook twee andere gedoodverfde favorieten dat ze nog heel wat werk voor de boeg hebben. Ronnie O’Sullivan, die kampt met een polsblessure, ging in de eerste ronde met 5-0 ten onder tegen James Wattana, terwijl veteraan Jimmy White in dezelfde ronde met 5-3 verloor van Joe Swail. Tweevoudig wereldkampioen Mark Williams toonde in China dan weer dat hij na drie jaar zonder toernooiwinst opnieuw naar zijn beste vorm toe groeit. Hij won de China Open in een spannende finale (9-8) van oud-wereldkampioen John Higgins, de andere man in vorm die in januari de Masters won. Op het WK wordt ook reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van Stephen Lee, in januari winnaar van de Welsh Open, en voormalig wereldkampioen Ken Doherty, winnaar van de Malta Cup. Ook Matthew Stevens, vorig jaar verliezend finalist, toonde al zijn goede vorm met toernooiwinst in de Northern Ireland Trophy en de Pot Black Invitational.

Last but not least behoort ook Stephen Hendry onvermijdelijk tot de favorieten. In 1990 pakte Mr. Crucible op 21-jarige leeftijd als jongste speler ooit zijn eerste wereldtitel, in 1999 won hij op zijn geliefde locatie zijn zevende en voorlopig laatste titel. Hoewel Hendry de afgelopen zes maanden geen toernooi kon winnen, staat hij op de voorlopige wereldranglijst op de eerste plaats.

LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier