Afstand: 3252,17 meter

Categorie: WK cyclocross junioren, beloften, vrouwen en elite

Website: www.cxtreviso2008.com

Plaats: Sportcentrum Lago Le Bandie, Spresiano, Treviso

Start: zaterdag 11 u. junioren 14 u. 30 beloften.

Zondag 11 u. vrouwen 14 u. 30 elite

Parcours: de omloop in sportcentrum ‘Le Bandie’ ligt in een vroegere steengroeve. Opperste concentratie is dus vereist om alle stenen te ontwijken. Eén seconde verslapte aandacht en je rijdt lek. Het parcours aan het water is een prachtig decor voor een WK veldrijden. Vanaf de start gaat het onmiddellijk omhoog met een beklimming op een grindstrook van negen procent. Na de afdaling over gras kunnen de renners even recupereren op een zachte helling van vijf procent en een afdaling van drie procent. Midden in die afdaling zit nog even een knik omhoog, gevolgd door een redelijk steile afdaling van zes procent. Even uitbollen voor het zwaarste stuk: een onwaarschijnlijke knoert van een helling van 26 %, niet voor niets omgedoopt tot de muur. Het hoeft geen betoog: op deze helling kan je wat forceren. Bovendien zal het hele parcours voor de elite vol sporen liggen van de vorige wedstrijden. Als er op die omgeploegde akker iets misloopt, moet je te voet naar boven en dat lukt niet zonder spikes. Wie pech heeft, ziet de anderen zo wegrijden. Na de muur gaat het razendsnel bergaf over een lang stuk, met een strook grind in het begin. Als je daar lekrijdt, is het bijna onmogelijk om je fiets onder controle te houden. Iets verderop ligt wel de materiaalpost. Eens je die gepasseerd bent, zit je halverwege. Daarna volgen nog een helling en een trap, waar technische renners misschien een voorsprong kunnen pakken. Na een lange strook asfalt rijden de renners dan weer de eerste helling op.

Verloop 2007: de vorige editie van het WK vond plaats in Hooglede-Gits. Pas in de laatste bocht kon Erwin Vervecken toen de ultieme versnelling plaatsen. De start was voor de Belgen. Enkel Nederlander Gerben de Knegt kon het tempo aan en nam zelfs over. In de eerste modderstrook van de tweede ronde kwam hij echter ten val en verspeelde zijn leiderspositie. De toon was gezet voor een onwaarschijnlijke reeks valpartijen. Na De Knegt kwamen Bart Wellens, Sven Nys, Erwin Vervecken en Christian Heule vooraan postvatten. Bart Wellens raakte een afzettingsblok en verloor zijn evenwicht. Sven Nys, die in het spoor van Wellens volgde, tuimelde over diens fiets. Even verderop reed Erwin Vervecken in een modderput en sloeg over de kop. De rest kon weer bijsluiten. Vervolgens sloeg Richard Groenendaal een kloofje. Ondertussen bleven de Belgen tegen de grond kwakken: eerst Vervecken en dan Nys, deze keer over de fiets van Vervecken. Ook leider Richard Groenendaal ging tegen de grond. Jonathan Page en Enrico Franzoi profiteerden van zijn uitschuiver en roken de overwinning. Dat was echter buiten Erwin Vervecken gerekend: met nog twee ronden voor de boeg kwam hij bij de twee koplopers. In de laatste ronde probeerde Page nog gebruik te maken van een bijna-valpartij van Vervecken, maar die was ijzersterk en reed het gat weer dicht. De beslissing viel pas in de laatste bocht. De uitgekookte Vervecken plaatste een laatste jump en nam al snel 150 meter voorsprong. Een sprint was niet meer nodig.

Top 10 2007: 1. Erwin Vervecken (Bel), 2. Jonathan Page (USA), 3. Enrico Franzoi (Ita), 4. Bart Wellens (Bel), 5. Kevin Pauwels (Bel), 6. Richard Groenendaal (Ned), 7. Gerben de Knegt (Ned), 8. John Gadret (Fra), 9. Christian Heule (Zwi), 10. Thijs Al (Ned)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier