WK vrouwen: tien namen om in het oog te houden

De Spaanse nationale ploeg met Jennifer Hermoso (bovenaan, derde van links) © /

Een jaar na de mannen is het de beurt aan de vrouwen om de eer van hun land te verdedigen op het WK. Welk land volgt de VS op als wereldkampioen? En wie mag zich straks de vrouwelijke tegenhanger noemen van Eden Hazard, Kylian Mbappé en Luka Modric? Dit zijn alvast tien voetbalsters om naar uit te kijken.

Carli Lloyd

Leeftijd: 36

Positie: middenvelder

Land: Verenigde Staten

Club: Sky Blue FC (VS)

De Amerikaanse veteraan Carli Lloyd, goed voor 274 interlands en 110 doelpunten, heeft op international vlak een palmares waar zelfs Lionel Messi en Cristiano Ronaldo jaloers op zouden zijn. Ze won onder meer twee keer goud op de Olympische Spelen en kroonde zich met Team USA tot wereldkampioen in 2015. In de WK-finale tegen Japan had ze amper zestien minuten nodig om een onvervalste hattrick te maken. Het derde doelpunt, een lob van op ruim vijftig meter, werd door de FIFA genomineerd voor de Puskás Award voor mooiste goal van het kalenderjaar 2015.

In het voorjaar van 2017 waagde de spelverdeelster even haar kans bij Manchester City, maar dat avontuur liep op een sisser af toen ze voor drie duels geschorst werd na een elleboog in het gezicht van ene Annie Heatherson. In de Amerikaanse coulissen was Lloyd wel een van de voortrekkers van de equal play equalpay-beweging.

Wendie Renard

Leeftijd: 28

Positie: centrale verdediger

Land: Frankrijk

Club: Olympique Lyon (Fra)

De Martinikaanse was voorbestemd om net als haar acht oudere zussen handbal te spelen. Op haar zestiende verliet Wendie Renard haar eiland Martinique om haar voetbalcarrière een boost te geven. Ondanks een mislukte test op de vermaarde voetbalschool van Clairefontaine werd ze even later opgepikt door Lyon. Met de Franse topclub heeft ze intussen dertien opeenvolgende titels en zes keer de Champions League veroverd.

In haar tienerjaren werd ze nog uitgelachen door haar lengte, vandaag torent ze met haar 1,87 meter boven iedereen uit. In april maakte ze zelfs haar honderdste doelpunt voor Lyon. Met haar kracht, présence en beweeglijkheid doet de ex-aanvoerster van Les Bleues denken aan de Nederlandse tank Virgil van Dijk. Renard kreeg vijf jaar geleden een deel van Frankrijk over haar heen toen ze in een interview toegaf niet honderd procent achter het homohuwelijk te staan.

Janine van Wyk

Leeftijd: 32

Positie: verdediger

Land: Zuid-Afrika

Club: zonder club

Zuid-Afrika kwalificeerde zich voor het eerst in zijn geschiedenis voor het WK en op papier moet enkel Jamaica het met een zwakker team doen. Maar naar het beeld van captain Janine van Wyk, de enige blanke speelster in de selectie, zullen de Banyana Banyana elke vierkante centimeter grond verdedigen.

In Zuid-Afrika is Van Wyk nu al een legende. Ze loodste haar land naar de Olympische Spelen van 2012 en 2016, ze is de eerste Zuid-Afrikaanse die een contract wist te versieren in de VS en er is geen mannelijke of vrouwelijke landgenoot die nog maar in de buurt komt van haar 159 caps. Maar ze wordt in eigen land vooral geprezen voor haar werk in het jeugdvoetbal. In 2013 kocht ze Mondeor op en herdoopte ze het clubje tot Janine van Wyk Football Club (JVW FC). In Frankrijk wil Van Wyk nog een laatste krachttoer uithalen.

Lucy Bronze

Leeftijd: 28

Positie: rechtsback

Land: Engeland

Club: Olympique Lyon (Fra)

Lucy Bronze groeide op in Berwick-upon-Tweed, een stad in Noord-Engeland, als dochter van een Portugese vader en een Engelse moeder. Op haar zestiende werd Bronze via Facebook aangesproken door een Portugese vrouw die vroeg of ze interesse zou hebben om voor Portugal uit te komen. Het duurde tot 2013 voor ze trouw zwoer aan Engeland en de nationale ploeg van Portugal definitief uit haar hoofd zette. Het bleek de juiste keuze. Bronze is momenteel de beste rechtsachter van de wereld en volgens de Engelse bondscoach Phil Neville zou ze zelfs niet misstaan in een mannenploeg. Bronze maakt sinds 2017 deel uit van het dreamteam van Lyon en was eind 2018 een van de vijftien genomineerden voor de eerste Gouden Balverkiezing bij de vrouwen.

Marta Vieira da Silva

Leeftijd: 33

Positie: aanvaller

Land: Brazilië

Club: Orlando Pride (VS)

Sinds 2017 mag ze zich een Zweedse burger noemen – een aandenken aan haar tien seizoenen in de Zweedse competitie maar de roots van Marta Vieira da Silva liggen wel degelijk in Brazilië. Ze groeide op in de provincie Alagoas en leerde op straat voetballen dankzij haar broers. De zesvoudige FIFA-speelster van het jaar, door veel mensen beschouwd als de beste voetbalster uit de geschiedenis, kan alles met de bal en werd in het verleden meermaals vergeleken met Ronaldinho. Peléhimself noemde haar ‘Pelé op hakken’.

Marta is aan haar vijfde WK toe en kan haar eigen record van 15 toernooidoelpunten nog iets scherper stellen. Toeval of niet maar in 2010 moest ze zowel bij Los Angeles Sol als bij FC Gold Pride opstappen omdat de clubs telkens failliet gingen. Volgens de geruchtenmolen rekruteerde Los Angeles Sol een Zweedse speelster om Marta naar Californië te lokken.

Samantha Kerr

Leeftijd: 25

Positie: aanvaller

Land: Australië

Club: Chicago Red Stars (VS)

Samantha Kerr was ervan overtuigd dat ze net als haar vader Roger en broer Daniel een mooie carrière zou uitbouwen in het superpopulaire Australian football. Tot ze te horen kreeg dat meisjes niet toegelaten werden in de Australian Football League. Op haar twaalfde maakte ze dan maar de switch naar het voetbal, maar haar liefde voor de West Coast Eagles, de topclub in het Australian football uit haar hometown Perth, is er niet minder om geworden.

Op haar 25e heeft Kerr een bijzonder fraai record in handen: ze is zowel in de Amerikaanse National Women’s Soccer League als in de Australische W-League topschutter aller tijden met respectievelijk 61 en 70 treffers. Het handelsmerk van Kerr bij het vieren van een doelpunt? Een dubbele flikflak die haar zelfs op een internationale turnwedstrijd een hoge score zou opleveren.

Dzsenifer Marozsán

Leeftijd: 27

Positie: middenvelder

Land: Duitsland

Club: Olympique Lyon (Fra)

Dzsenifer Marozsán werd begin jaren negentig in Boedapest geboren en verhuisde op jonge leeftijd naar Duitsland toen haar vader János Marozsán op zijn 31e naar Saarbrücken verkaste. János was vier keer international voor Hongarije, zij opteerde voor Duitsland. De fans van Saarbrücken herinneren zich hoe Marozsán in 2007 op veertien jaar en zeven maanden als jongste speelster ooit haar debuut maakte op het hoogste niveau.

Afgelopen seizoen werd ze uitgeroepen tot beste speelster van de Franse competitie en met een vroeg doelpunt tegen Barcelona zette ze Lyon op weg naar een vierde opeenvolgende zege in de Women’s Champions League. Door een longembolie miste Marozsán een deel van het seizoen en om persoonlijke redenen gaf ze haar kapiteinsband van Die Nationalelf vrijwillig af aan Alexandra Popp.

Jennifer Hermoso

Leeftijd: 29

Positie: aanvaller

Land: Spanje

Club: Atlético Madrid (Esp)

Behalve een vierde plaats op het EK van 1997 maakte Spanje de afgelopen 25 jaar niets klaar op de internationale scène. En daar moet Jennifer Hermoso, bijnaam Jenni, eindelijk verandering in brengen. Ze is met haar 67 caps de meest ervaren speelster van de groep en met haar 28 doelpunten staat ze voorlopig vierde in het algemene topschuttersklassement.

Hermoso liet vorig zomer haar contract bij PSG ontbinden omdat ze heimwee had naar Spanje. In haar eerste seizoen in Parijs werd ze door de coach naar de B-kern gestuurd nadat ze zonder verwittiging een snoepreisje had gemaakt naar haar thuisland.

Mana Iwabuchi

Leeftijd: 26

Positie: aanvaller

Land: Japan

Club: INAC Kobe Leonessa (Jap)

In 2011 en 2015 speelde Mana Iwabushi geen rol van betekenis in het team dat respectievelijk wereldkampioen werd en tweede eindigde. Het contrast met vier jaar geleden, toen de Japanse van amper 1,56 meter een half uur voor het einde mocht opdraven in de verloren finale tegen de VS (5-2), is groot. In Japan gelooft iedereen dat zij het team naar een tweede wereldtitel kan leiden.

Nochtans gaat het met haar clubcarrière de verkeerde kant uit. Na haar transfer naar Bayern München in 2014 leek ze klaar om de Frauen-Bundesliga te bestormen. Na een gevecht van drie jaar tegen tal van blessures kondigde ze eind maart 2017 via haar blog aan dat ze haar contract had verbroken om in Japan weer op krachten te komen. Benieuwd of Iwabushi daar voldoende inspiratie heeft gevonden om de komende weken te schitteren.

Lieke Martens

Leeftijd: 26

Positie: middenvelder

Land: Nederland

Club: FC Barcelona (Esp)

Ze speelde ooit bij Standard in de periode waarin de Luikenaars de Belgische competitie domineerden dankzij het geld van Roland Duchâtelet. Sinsdien is Lieke Martens een heuse wereldster geworden met 900.000 volgers op Instagram. Van haar gemediatiseerde transfer naar Barcelona werd ze op slag rijk. Volgens Nederlandse en Spaanse bronnen is Martens de grootverdiener bij Barça Femení en zou ze zo’n 200.000 euro per jaar opstrijken. Vanaf vrijdag is geld even bijzaak voor de Nederlandse, die af en toe bijklust als model. In principe doet Martens het altijd goed op grote tornooien. Ze maakte in 2015 in Canada de allereerste WK-goal voor Nederland en twee jaar geleden was ze met drie doelpunten een van de architecten van de EK-winst van de Oranjeleeuwinnen. Waarom zou het deze keer anders zijn?

Wendie Renard
Wendie Renard© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Mana Iwabushi
Mana Iwabushi© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Marta Vieira da Silva
Marta Vieira da Silva© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Dzsenifer Marozsán
Dzsenifer Marozsán© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Janine van Wyk
Janine van Wyk© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Carli Lloyd
Carli Lloyd© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Samantha Kerr
Samantha Kerr© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Lieke Martens
Lieke Martens© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES
Lucy Bronze
Lucy Bronze© BELGAIMAGE & GETTY IMAGES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier