Dat Chris Froome opgegroeid is in Kenia en Zuid-Afrika, dat zijn moeder overleed aan kanker en dat een tropische ziekte zijn weg naar de top bemoeilijkte, weet u allicht al. Maar de Britse diamant heeft nog veel meer facetten. Daarom: 40 interessante wist-u-datjes over de Tourwinnaar van 2013.

Wist u dat Chris Froome…

1 officieel Christopher Clive Froome heet? Clive is de naam van zijn vader, een Engelsman die naar Kenia verhuisde om er een reisbureau op te starten. En de achternaam Froome is een afgeleide van de middeleeuwse Engelse woorden ‘ffraw’/’ffram’, wat ‘zuiver/sprankelend water’ betekende. In Groot-Brittannië dragen zelfs nog altijd verscheidene rivieren en dorpen de naam Fro(o)me.

2 als kind aparte huisdieren had: vlinders, schorpioenen en twee pythons, Rocky en Shandy? De slangen voederde Froome met levende ratten en nam hij soms mee naar de supermarkt, tot grote schrik van de andere klanten.

3 met speervissen, iets wat zijn grootvader hem in Kenia geleerd heeft, nog altijd een niet-alledaagse hobby heeft? Verder wandelt Froome graag in de bergen van zijn woonplaats Monaco en bekijkt hij veel films – The Shawshank Redemption is zijn favoriet – en series – tijdens de vorige Tour legde hij elke avond een dvd van seriekiller Dexter op.

4 vloeiend Swahili, Afrikaans en Italiaans praat? Swahili leerde hij van zijn twee nanny’s in Kenia, Afrikaans op internaat in Zuid-Afrika en Italiaans door woorden uit te knippen en op zijn fietsstuur te kleven.

5 ondanks die talenkennis dyslexie heeft en heel traag leest? Op school had Froome daarom een hekel aan voorlezen in de klas en volgde hij bijlessen.

6 (on)bewust zonder stemverheffing spreekt omdat hij als kind de hoogoplopende ruzies tussen zijn ouders haatte? Toen zijn vader hen verliet, sprak Froome met zijn moeder af dat zij nooit tegen elkaar zouden roepen.

7 in het St John’s College in Johannesburg scheef bekeken werd omdat hij geen rugby wilde spelen, maar alleen maar wilde fietsen? Al beoefende Froome wel nog een andere ‘sport’, zelfs in competitie: paintball…

8 nu even goed een goeie zakenman was geweest? In Johannesburg kocht Froome buiten de schoolmuren alcohol en sigaretten, die hij verpatste voor het dubbele van de prijs aan zijn medestudenten. Hij zette ook een bloeiend handeltje op met kikoys, een veelkleurige doek uit Kenia, en als belofte gaf hij zelfs spinninglessen.

9 economie studeerde aan de unief van Johannesburg, maar om potentiële geïnteresseerde firma’s af te schrikken – Froome was alleen in wielrennen geïnteresseerd – opzettelijk zijn haar liet groeien, veelkleurige armbanden en kledij droeg, en rondreed in een witte VW golf met getinte ruiten?

10 als belofte bij Konica-Minolta in 2007 acht maanden verbleef in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge, waar het Zuid-Afrikaanse team een Europese uitvalsbasis had? Zijn ploegmaats lachten er zich een breuk omdat Froome in een witte, Afrikaanse lendendoek sliep en omdat hij zijn voeten aan zijn pedalen tapete zodat hij tijdens een training niet zou kunnen stoppen voor een kop koffie.

11 pas op zijn zeventiende voor het eerst beelden van de Tour (2002) zag, met onder meer het duel Lance ArmstrongIvan Basso? Hij werd fan van de Italiaan, tot die betrapt werd op doping. Volgens Froome zijn enige en laatste wieleridool, al keek hij wel op naar de altijd aanvallende Jens Voigt.

12 in zijn beloftejaren Crash Froome werd genoemd? Hij knalde onder meer op het WK tijdrijden in Salzburg tegen een commissaris en in de eerste bergrit van de Giro delle Regioni viel de Keniaanse Brit drie keer in één afdaling. Uit schrik reden zijn collega’s in de ritten daarna in een grote boog rond hem heen. Ook bij de profs hield Froome zijn bijnaam in stand. Hij botste op training op een 72-jarige Italiaan (die daar een schedelbreuk aan overhield), belandde in een tijdrit van de Ronde van Romandië 2010 in een bloemenperk en reed in de vorige Tour nog voor de eerste officiële kilometer in Corsica tegen een dranghek.

13 als kind wheelies à la Peter Sagan uitvoerde op de stuntfiets die hij van zijn vader gekregen had? In Kenia klampte hij zich zelfs vast aan vrachtwagens die hem met tachtig per uur over de hobbelige aardewegen meetrokken.

14 in bovengenoemde Giro delle Regioni op weg leek naar een ritoverwinning tot hij in de slotkilometer de afleiding van de ploegwagens volgde, waardoor medevluchter Grega Bole de zege cadeau kreeg? Later, in zijn allereerste profkoers in 2008 – de Super Challenge Series in Zuid-Afrika -, verspeelde Froome weer een overwinning door zich na een solo, zeker van de zege, in de laatste rechte lijn op te richten en zijn shirt dicht te ritsen. Tot het peloton hem plots voorbijraasde…

15 in zijn eerste profjaar in zijn reiskoffer (!) bonen, spruiten en quinoagranen kweekte? Een vegetariër had hem overtuigd dat kiemende groenten goed waren voor de recuperatie.

16 geen brood en pasta lust? Volgens hem ‘Trojaanse paarden gevuld met gluten’ – en daar wordt hij slaperig van. Tijdens racedagen eet Froome ’s morgens amper één kom havermout en één omelet van twee of drie eitjes. Na de rit staat hoofzakelijk volkorenrijst, vis/kip, couscous en véél groenten/fruit op het menu. Zijn favoriete (uitzonderlijke) ‘zonden’: pannenkoeken en de chocolade brownies (gebakjes) van zijn vriendin.

17 niet altijd zó mager geweest is? Vijf jaar geleden woog hij nog 71 kilo (voor 1m86), terwijl zijn Tourgewicht nu amper 66 kilo bedraagt, een van de redenen voor zijn grote progressie. Froomes devies: minder eten waar hij zin in heeft.

18 op het einde van een race bidons drinkt met twee espresso’s en suiker of honing? En dus geen finish bottles met pijnstillers, zoals (sommige/veel) andere renners.

19 in de Ronde van Polen 2011 voor de allereerste keer uitging na een wedstrijd? Met ploegmaat Adam Blythe trok hij naar een nachtclub waar hij, in het gezelschap van onder meer Tom Boonen en diens Belgische vrienden, in de (goedkope) Poolse wodka vloog en voor het eerst dronken werd.

20 een administratieve ramp is? Toen Froome tijdens zijn eerste profjaren in Italië woonde, en thuiskwam na een week racen, bleek zijn elektriciteit vaak afgesloten omdat hij de factuur verkeerd of niet betaald had.

21 ook op de fiets zo verstrooid kan zijn? Na de Tourproloog van 2012 stelde de Brit aan de finish vast dat de watjes die hij bij de opwarming in zijn neus had gestoken om zijn luchtwegen vrij te maken, er nog in zaten. En plots besefte waarom hij zo moeilijk had kunnen ademen…

22 al tweemaal uit koers is gezet? In de Hel van het Mergelland van 2008, toen hij op een fietspad gereden had in plaats van op de voor hem onbekende kasseien. En twee jaar later in de Giro toen hij zich op de Mortirolo, in allerlaatste positie en volledig uitgeput, tien seconden vastgeklampt had aan een politiemotor.

23 in 2008, zijn eerste profjaar, deelnam aan Parijs-Roubaix? Bevreesd voor de stenen tapete hij voor de start zijn handen in als een bokser. Veel hielp dat niet: even voorbij het Bos van Wallers belandde Froome in de bezemwagen nadat hij een wiel had moeten afstaan aan kopman Baden Cooke.

24 altijd zo overtuigd was van zichzelf dat hij begin 2009, als pas tweedejaarsprof, op een papiertje zijn doel op lange termijn noteerde: ‘Top vijf in de Tour. ‘

25 zichzelf op training motiveert door zich in te beelden dat zijn rivalen op een terras zitten terwijl hij zich afbeult?

26 zo’n trainingsfreak is dat hij zijn wattagemeter soms saboteert opdat zijn coach Tim Kerrison niet zou zien dat hij vier uur in plaats van de geplande anderhalf uur gefietst heeft?

27 een rustpols heeft van amper 29 en al bij 150 hartslagen ‘in het rood’ gaat? Zo laag dat concurrenten die naar zijn hartslagmeter gluren zich soms afvragen of Froome wel ademt.

28 zijn vriendin Michelle Cound – bekend van haar tweets in de Tour 2012 – geen typische WAG is? Ze was onder meer wielerfotografe – zo leerde Froome haar kennen als belofte – en IT-ontwikkelaar voor een investeringsbank, al heeft ze die job wel opgegeven.

29 nog altijd het papiertje bewaart dat toenmalig Skyploegmaat Mark Cavendish hem gaf tijdens de Tour 2012? Daarop de filosofische quote: ‘Een groot mens klaagt nooit over een gemis aan opportuniteiten.’ Cavendish wilde aantonen dat Froome zich niet zomaar mocht neerleggen bij zijn helpersrol voor Bradley Wiggins.

30 nooit heeft opgeschoten met Wiggins? In de Vuelta 2011, waarin die kopman was maar Froome onverwacht tweede werd, waren ze nochtans kamergenoten, maar hun conversaties beperkten zich van bij het begin tot ‘Goodnight’ en ‘Morning’.

31 misschien nu geen prof meer geweest was als zijn ploegmaat Lars Petter Nordhaug voor die Vuelta 2011 geen forfait had gegeven wegens ziekte? Froome, smachtend naar een contract(je) voor 2012, mocht in extremis invallen en kon na zijn tweede stek toch bijtekenen bij Team Sky.

32 eind 2013 opnieuw zijn contract verlengde (tot 2016) en sindsdien 4,1 miljoen euro per jaar opstrijkt? Liefst 182 keer meer dan zijn minimumcontract als neoprof (22.500 euro) bij Barloworld.

33 sinds dit jaar samenwerkt met The Sports PR Company, dat ook de zakelijke belangen van Didier Drogba, Petr Cech en Christian Benteke behartigt?

34 in Monaco in een buurt woont waar ook Eddy Merckx een verblijf heeft, en dat ze al enkele keren op restaurant gingen?

35 nog altijd een sterke band heeft met Kenia? Op zijn fietskader kleeft een vlaggetje van zijn geboorteland en Froome wil er binnenkort een foundation oprichten om wielertalenten te helpen ontwikkelen.

36 vorig jaar in de verkiezing van Sports Personality of the Year in Engeland pas zesde werd? Na Wimbledonwinnaar Andy Murray, maar ook na een rugbyspeler (Leigh Halfpenny) én een jockey (AP McCoy).

37 in de vorige Tour zo veel bespuwd werd dat hij op den duur het geluid herkende van een fluim, vertrekkend uit de mond van een ‘fan’?

38liever naar zijn favoriete muziekgroep Coldplay luistert, maar tijdens de warming-up voor een tijdrit of tijdens trainingen op zijn iPod wel techno afspeelt?

39 met ploeggenoot/boezemvriend Richie Porte ook in de slaapkamer een aparte relatie heeft? Froome laat zich immers in slaap wiegen door het ritme van Portes luide gesnurk.

40 de tic om vaak met zijn hoofd naar beneden te fietsen niet onhandig vindt? Volgens hem komt het zelfs van pas, want zo kan hij stiekem zien of een concurrent nog in zijn wiel zit na een demarrage. Contador en co moeten dus hopen dat Froome in de komende Tour vooral vóór zich uitkijkt.

DOOR JONAS CRETEUR – BEELDEN BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier