Valencia beleefde een stormachtige zomer.

Morgen begint Valencia in de Europa League tegen het Franse Lille aan een nieuwe Europese campagne. Heel de zomer lang was de club, die in woelige wateren vaart, niet uit het nieuws. Zo was er de transfersoap rond DavidVilla. Omdat iedereen wist dat Valencia financieel krap zit, was de goalgetter een van de meest begeerde spelers op de markt.

In april had de clubleiding hem trouwens laten weten dat hij naar een ander team mocht uitkijken. Van de vele aanbiedingen leidde er echter niet één tot een overstap. Ook al omdat de spits zelf geen zin had in een Engels avontuur en dus niet naar Chelsea wilde. Enkel een verhuis naar Real Madrid of Barcelona interesseerde hem. Maar de bedragen die de Spaanse topclubs wilden betalen, lagen volgens Valencia dan weer te laag. FlorentinoPérez bood slechts 25 miljoen euro plus AlvaroNegredo. Valencia weigerde dat bod en daarop liet JorgeValdano, sportief directeur van Real, weten dat de club niet voort wenste te onderhandelden. Toen Barcelona daarop in de dans sprong en een overgang van de spits naar Catalonië in de maak leek, kondigde Valencia zijn plannen aan om de financiële toestand te saneren. De verkoop van Villa was plots niet langer levensnoodzakelijk. Tenzij er een “schandalig” hoog bod zou komen, werd de speler gevraagd om te blijven.

Ondertussen veranderde er ook een en ander op bestuursniveau. Op 6 juli maakte de vroegere voorzitter VicenteSoriano bekend dat 50,3 % aandelen voortaan in handen zijn van InversionesDalport, een vennootschap met hoofdzetel in het Uruguyaanse Montevideo en met een vestiging in Madrid. Ook meerderheidsaandeelhouder JuanSoler verkocht zijn aandelen. ManuelLlorente, die eind 2006 nog was ontslagen door Soler, wordt de nieuwe voorzitter. Volgens een groep die 3,3 % van de aandelen in handen heeft, respecteert Dalport echter de betalingstermijn niet, zodat 8300 aandelen zouden moeten worden teruggegeven aan de eigenaars. Dalport zegt echter dat het daarvoor tijd heeft tot 4 oktober.

Andrés Iniesta (25), die drie maanden geleden een blessure opliep aan de bil en zijn laatste wedstrijd speelde in de finale van de Champions League op 27 mei, is opnieuw inzetbaar. Bij de 0-2-zege van Barça vorige zaterdag op het veld van Getafe viel hij in. JosepPep Guardiola begon aan die wedstrijd zonder Lionel Messi, Thierry Henry en Daniel Alves. De Argentijn kwam in de tweede helft op het veld.

Diego Forlán (30), de Uruguyaanse spits van Atlético Madrid, die met 32 doelpunten topscorer werd van alle Europese competities, zal een nieuw contract tekenen dat hem tot juni 2013 aan de club bindt.

Juande Ramos, vorig seizoen nog aan de slag als coach van Real Madrid, gaat bij CSKA Moskou aan de slag als opvolger van Zico.

Luis Milla, de bondscoach van de Spaanse beloften, maakte een lijst bekend van 21 spelers voor het WK voor min-20-jarigen, dat van 21 september tot 6 oktober in Egypte plaatsvindt. Daarop vinden we onder meer Sergio Asenjo, de doelman van Atlético Madrid, en Bojan Krkic, de kleine parel van Barcelona. Beide spelers zullen dus in de competitie een maand niet inzetbaar zijn.

Espanyol speelde zijn eerste officiële wedstrijd in zijn nieuwe stadion. Twaalf jaar na de afbraak van het Sarriastadion, en nadat de club heel die periode zijn thuismatchen afwerkte in het gehuurde olympische stadion van Montjuich, beschikt de tweede Catalaanse club in Cornellá El Prat over een prachtige nieuwe eigen thuishaven, die op 2 augustus plechtig werd ingehuldigd met een klinkende 3-0-zege tegen Liverpool. Vorige zaterdag verloren de blauw-witten er echter met 0-3 tegen Real Madrid, dat nochtans Cristiano Ronaldo liet rusten met het oog op de CL.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier