Catechismus anno 2002. Vraag : waar is Polspoel ? Antwoord : Polspoel is overal, in de hemel, op de aarde en op alle kanalen. Vraag : ziet en weet Polspoel alles ? Antwoord : ja, Polspoel weet alles, zelfs onze geheimste gedachten, en als hij het zelf niet ziet zullen Hein Vanhaezebrouck of Eddy Snelders het wel zeggen. Vraag : is er meer dan één Polspoel ? Antwoord : dat kan niet anders, geen menselijk wezen is bij machte zoveel taken tegelijkertijd te vervullen.

Neem nu vanavond. Na een zalig rondje Europees voetbal waren wij net van plan het televisietoestel uit te schakelen, of flits : daar was hij weer ! Op VTM. Om twaalf uur ’s nachts. De aanslag van Aldo Duscher op David Beckham was klein bier vergeleken met de tackles van Polspoel op de schenen van Karel De Gucht.

Gisteren zat hij ook al op VTM, bij Goedele. Bij wie het overigens goed zitten is. Slaande ruzie met Jean-Marie Dedecker. Voor de tweede keer in een dikke maand tijd, want Polspoel had de senator al eens frontaal aangevallen na diens bezoek aan Marc Dutroux. Nu was Dedecker met Van Quickendingens en Destexhe naar de Westbank getrokken. Eerst naar Ramallah, naar het belegerde hoofdkwartier van de PLO, waar ze door Israëlische soldaten werden tegengehouden. De Quick tegen die soldaat : “Dag maat. Wij zijn van de Belgische Senaat en wij wensen Yasser Arafat te spreken. Ga een keer binnen vragen of er geen belet is.”

Het antwoord was een kogel of drie. Waarvan de eerste twee werden tegengehouden door de oren van Rudi Vranckx, terwijl de derde een toevallig voorbijwandelende Arabier dodelijk trof. Hierna trokken de drie naar de Geboortekerk in Betlehem, waar ze ook al niet binnen mochten. Deze keer deed Dedecker het woord : “Vriend, wij zijn drie wijzen uit het Westen en hebben geschenken meegebracht : goud, zilver en brons.”

Ook daar werden ze wandelen gestuurd. U moet er eens op letten : als die Destexhe erbij is, geraakt geen enkele Belgische delegatie ter bestemming. Er bestaat een hilarische RTBF-reportage van een Belgisch parlementair bezoek aan Noord-Korea. Ook daar waren Destexhe en Van Quickenborne bij, want die kerels reizen wat af op onze kosten. Terwijl de Koreaanse gidsen netjes de voorgeschreven propagandarondleiding afwerkten, bleef Destexhe maar zagen dat hij een gevangenenkamp wilde bezoeken. Zijn wens ging in vervulling toen hij op de laatste dag werd gearresteerd.

Volgens Polspoel nu, in Recht van Antwoord, was het bezoek van de Belgische senatoren niet meer dan een platte mediastunt. “Dat ge de schijnwerper op een onrecht wil richten, akkoord”, beet Polspoel Dedecker toe. “Maar in dit geval stond de schijnwerper er al op, en zijt gij er snel onder gaan staan. Uw drang om op televisie te komen is ziekelijk.” Waarna Gui zijn jas pakte en in de studio ernaast Polspoel & Desmet ging opnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier