La Deux: heruitzending België-USSR van het WK’86 in Mexico (20.25 uur)

Exact een kwarteeuw geleden geschiedde het Belgische wonder van Mexico. Georges Grün had in november 1985 onze nationale trots in een waanzinnige thriller tegen Nederland naar het wereldkampioenschap in Mexico gekopt. De Rode Duivels – toen onder de auspiciën van wijlen Guy Thys – plaatsten zich in het Midden-Amerikaanse land na een overwinning tegen Irak en een gelijkspel tegen Paraguay voor de achtste finales tegen de ongenaakbaar gewaande Sovjet-Unie. De grootmacht had in de eerste ronde de vloer aangeveegd met Hongarije (6-0) en de sterke Fransen op een 1-1-gelijkspel gehouden. Bovendien moesten de Duivels het zonder Erwin Vandenbergh (blessure) en René Vandereycken (disciplinair gestraft) zien te rooien. Met andere woorden: alles wees erop dat de Belgen een pak voor de broek moesten vrezen.

“Onze kansen om door te stoten waren inderdaad miniem”, zegt Stéphane Demol, auteur van de 3-2 voor België. “Toen Igor Belanov de 0-1 maakte, werden de vooruitzichten er niet beter op, maar naarmate de wedstrijd vorderde, werden we sterker en sterker. Dat sloeg ook over op de tribunes. Na mijn doelpunt voelde ik dan ook een intens gevoel van euforie, maar dat duurde slechts een tiental seconden. Er moest nog gespeeld worden, hé!”

België bewerkstelligde dus een heuse stunt. Was het feestje erna navenant? Volgens de ex-trainer van Charleroi niet echt: “De locatie (Léon, nvdr) was niet super. We hebben wel iets gedronken, vast meerdere glazen, maar het betrof toch vooral de intieme kring.” In de kwartfinale schakelde België de Spanjaarden uit na strafschoppen. “Dan hebben we wel stevig gevierd”, aldus Demol. De halve finale tegen Argentinië werd verloren, net als de troosting tegen de Fransen.

België als vierde voetballand van de wereld: ongezien. Als voorproefje krijgt u nog eens de opstelling van de heldenploeg van dienst mee: Pfaff; Renquin, Gerets, Grün, Demol, Vervoort; Scifo, Ceulemans, Vercauteren; Claesen, Veyt. België tegen de Sovjet-Unie: een prachtige kans voor de iets oudere generatie om een nostalgische avond te beleven en voor de jongeren onder ons om kennis te maken met heuse vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier