Stijn Stijnen verving vorige maand Tomislav Butina met brio. “Ik kom nu wat kijken, heb al wat wedstrijden gespeeld,” zegt hij, “maar in feite ben ik nog nergens.”

“De weg is nog lang, er kan nog van alles gebeuren”, beseft vader Jean-Pierre. “Overal liggen er wolfijzers en schietgeweren ( lacht).”

Stijn : “Ik zal gewoon proberen verder te doen zoals ik bezig ben, luisteren naar de mensen naar wie ik moet luisteren en hopen dat het beetje geluk aan mijn kant blijft. Dan zullen we wel zien. Ik hoop dat de dag dat ik eerste keeper wordt, morgen al is. Maar als dat niet zo is, zwijg ik en train ik nog harder. Het is niet aan mij te beslissen. Ik hoor soms : ‘Hj heeft geen ambitie. ‘ Maar hoe kan je zonder ambitie goede wedstrijden spelen ? Je moet je er toch voor kunnen opladen, ervoor willen gaan. Als ze mij morgen zeggen dat ik eerste keeper ben, zal ik niet antwoorden : ‘Neen, laat Tommy maar spelen. ‘ Maar je moet ook respect hebben voor collega’s, een beetje je grote mond houden en het laten zien als je de kans krijgt.”

Jean-Pierre : “Ambitie is : toewijding hebben voor je vak, elke training willen bijleren en prestaties leveren, hard werken en je mond houden. In sommige landen is dat professioneel, maar hier krijg ik soms de indruk dat ambitie is : een grote mond opzetten, je plaats opeisen, mensen onder druk zetten. Dat vind ik een beetje fout. Je moet jezélf onder druk zetten om bij te leren. Je wordt toch op prestaties beoordeeld ? Goed, als mensen dat niet zien, heeft Stijn een probleem. Dan moeten er conclusies getrokken worden.”

Stijn : “Als ik hier na twee, drie jaar was weggegaan, wat mensen mij voorstelden, had ik nooit tegen Juventus gespeeld.”

Jean-Pierre : “Waar zit je beter dan bij Brugge ? Rustige, ernstige, bekwame en correcte mensen. Wat is het alternatief ? Is het dan zo moeilijk om in het schoonste beroep ter wereld een beetje geduld op te brengen en elke dag bij te leren ?”

Stijn : “Ze zeggen ook : ‘Hij zit er al vijf jaar !’ Dit is inderdaad al mijn zesde seizoen, maar je mag niet vergeten dat er vier jaar bijzitten met Dany Verlinden. Als Casillas met 18 bij Brugge zat, speelde hij volgens mij ook niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier