Barcelona won het WK voor clubelftallen.

Na de Copa del Rey, de Spaanse titel, de Champions League, de Europese supercup en de Spaanse supercup won Barcelona vorige zaterdag zijn zesde trofee van het seizoen 2009: het WK voor clubelftallen. In de finale in Abu Dhabi versloegen de Catalanen het Argentijnse Estudiantes de la Plata met 2-1. Het duurde tot de 89e minuut vooraleer de jonge PedroRodriguez 1-1 gelijk kon maken, waarna de Argentijn LionelMessi, die tot beste speler van het toernooi werd uitgeroepen, in de verlengingen de zege veiligstelde. “Het was voor mij een heel speciale wedstrijd”, vertelde hij naderhand. “Want het was de eerste keer dat ik tegen een Argentijnse club speelde. Zes hoofdprijzen pakken in één jaar is een record dat toch moeilijk te evenaren zal zijn.”

“Pas later zullen we beseffen wat we allemaal realiseerden”, voegde coach PepGuardiola, die het na het laatste fluitsignaal niet droog hield, er nog aan toe. Voorzitter JoanLaporta maakte al duidelijk dat hij het contract van de coach, die deze wonderbaarlijke prestatie begeleidde, wil verlengen. Toch is de ex-speler er de man niet naar om euforisch te gaan zweven. “We hebben weliswaar iets groots neergezet, maar ik voel me niet de koning van de wereld”, opperde de oud-international. “We moeten vooral nederig blijven. Uiteraard ben ik gelukkig, maar ook heel moe. Ik wil al mijn spelers feliciteren en bedanken, ook zij die inmiddels weg zijn. Ook die laatsten, zoals Sylvinho, SamuelEto’o, EidurGudjohnsen en AlexanderHleb, hielpen immers mee aan het prachtige 2009.”

De spelers toonden dat ze de boodschap van de trainer goed hadden begrepen. “Zes prijzen in één jaar is natuurlijk fantastisch. Maar om het beste team uit de geschiedenis te worden, moeten we blijven winnen”, verklaarde GérardPiqué. Volgens XaviHernández is het een eer om deel te mogen uitmaken van dit team. En de afgelopen zomer van Inter overgekomen Zweed ZlatanIbrahimovic noemde het “fantastisch”. De wedstrijd had ook één schaduwkantje, want SeydouKeita zal door een spierblessure veertien dagen out zijn.

Diego Perotti, de 21-jarige Argentijnse flankspeler van FC Sevilla, die al werd aangekondigd bij Real Madrid en Arsenal, verlengde uiteindelijk zijn contract tot 2015. De opstapclausule werd vastgelegd op 48 miljoen euro. Mogelijk krijgt hij na de wintertransferperiode het gezelschap van zijn landgenoot Alejandro Domínguez (Rubin Kazan).

José Aurelio Gay is de nieuwe trainer van Real Zaragoza. Tot nu toe trainde hij het B-team van de club, maar nu mag hij dus Marcelino García Toral vervangen, nadat de clubleiding tevergeefs probeerde om Bernd Schuster en Victor Muñoz voor de job te strikken. Zijn eerste match als hoofdcoach zal hem nog lang heugen: Zaragoza verloor met 6-0 tegen Real Madrid, bij wie Gonzago Higuaín opnieuw twee goals aantekende.

Mehdi Lacen (25), de in Versailles geboren zoon van Algerijnse ouders die bij Racing Santander op het middenveld speelt, maakt kans om met de nationale ploeg deel te nemen aan het WK in Zuid-Afrika.

Valencia ging in de Europa League met 1-2 winnen bij FC Genoa. Het haalde zo niet alleen de groepswinst binnen, maar boekte ook een nieuw Spaans record op het Europese toneel: achttien opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag.

Getafe is het eerste team dat er dit seizoen in slaagde FC Sevilla in eigen huis te verslaan. De bescheiden ploeg uit de buurt van de hoofdstad won immers met 1-2, dankzij twee goals van Roberto Soldado.

Athletic Bilbao, de volgende tegenstander van Anderlecht in de Europa League had weinig problemen met Osasuna: in 12 minuten stond het 2-0, dankzij goals van Francisco Yeste en Fernando Llorente.

Sergio Agüero (21) sukkelt met overbelaste adductoren. In het duel van vorige zondag tegen CD Tenerife mocht de Argentijnse spits van Atlético Madrid dan ook rusten.

De Mexicaanse coach Hugo Sánchez (51) werd ontslagen als coach van UD Almería.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier