Fabien Barthez speelde zijn laatste wedstrijd op het WK.

De Franse pers had bij het afscheid van Fabien Barthez unaniem woorden van lof : ze noemden hem zowaar de beste doelman uit de geschiedenis. “Barthez drukte een grote stempel op het Franse voetbal. Zijn palmares, zijn 87 wedstrijden voor de nationale ploeg en zijn reddingen bij beslissende fases maken van hem de nummer één aller tijden. Hij deed beter dan Julien Darui, Bernard Lama, Georges Carnus en Joël Bats“, benadrukt sportkrant L’Equipe.

Op zijn 35ste wachtte Barthez op de kans om nog één keer bij een grote club aan de slag te gaan. Maar toen die er maar niet kwam, besloot hij de schoenen aan de wilgen te hangen. De verloren WK-finale was dus zijn laatste wedstrijd. Toch ietwat een afscheid in mineur. Bij het grote publiek zal hij dus wellicht vooral in de herinnering blijven als het hoopje ellende dat na de verloren strafschoppenreeks tegen Italië tegen de doelpaal zat te mijmeren om zo te proberen de nederlaag te verwerken.

De doelman had eerder al aangekondigd dat hij zijn overeenkomst bij Marseille niet wenste te verlengen. Barthez was graag naar Toulouse gegaan, om op die manier meer tijd vrij te kunnen maken voor zijn zieke moeder. Trainer Elie Baup zag dat ook wel zitten, maar uiteindelijk gaf hij toch de voorkeur aan de jonge belofte Nicolas Douchez.

Barthez zal hoe dan ook in de collectieve herinnering van de voetballiefhebbers blijven als gevolg van zijn aparte stijl – hij dook vaak als een kamikaze in de voeten, sloeg veel ballen weg met de vuist en was heel sterk in het meevoetballen -, de looks én zijn persoonlijkheid. De kussen die hij libero Laurent Blanc vóór elke wedstrijd van het WK van 1998 op zijn kale knikker gaf, zal iedereen zich altijd herinneren. Maar zijn gedrag was ook niet altijd onbesproken. Zo ontstond er een pijnlijke affaire toen hij in een oefeninterland in Casablanca naar een scheidsrechter spuwde. Men verwijt hem ook dat hij na de verloren WK-finale zijn kat stuurde naar de receptie bij president Chirac.

Zijn formidabel palmares kan niemand hem natuurlijk afnemen. Barthez bereikte op drie WK-deelnames twee keer de finale en won één keer. Hij speelde ook twee EK-eindrondes en won in 2000 het EK. Toen hij nog maar 21 werd, veroverde Barthez met Marseille de Champions League. Met Monaco, waar hij tussen 1995 en 2000 speelde, werd hij twee keer kampioen. Maar Barthez veroverde ook twee Engelse titels met Manchester United, dat hem bedacht met de bijnaam Fabulous Fab. Na een akkefietje met Alex Ferguson keerde hij in 2003 terug naar Marseille.

Nantes vond met oud- verdediger Michel Der Zakarian een adjunct voor trainer Georges Eo.

Nicolas Fauvergue (Rijsel) liep een spierscheur op in de kuit. De spits zal drie tot zes weken aan de kant moeten blijven.

Roberto Bisconti kan onder leiding van coach Patrick Remy (ex-AA Gent) aan de slag bij Guingamp, dat momenteel laatste staat in de tweede klasse.

Tony Vairelles (ex-Lierse) heeft problemen met de Belgische voetbalbond. Die maakte nog altijd niet de nodige documenten over aan Tours.

Jonathan Walasiak, aan de slag bij tweedeklasser FC Metz, onderging een artroscopie aan de rechterenkel. De rechterflankspeler zal zes tot acht weken onbeschikbaar zijn.

Ranko Stojic (ex-Anderlecht) werd samen met Richard Bettoni op de rooster gelegd wegens een grootscheepse fraude bij PSG tussen 1998 en 2003. De Servische oud-doelman wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte en medeplichtigheid aan zwartwerk.

Frankrijk, zonder William Gallas, verloor in Schotland met 1-0. Het was de eerste nederlaag in een officiële wedstrijd onder Raymond Domenech. In mei verloor Frankrijk weliswaar ook van Slowakije, maar dat was een vriendschappelijke partij. Opmerkelijk was dat er twee spelers uit de tweede klasse – Jean-Alain Boumsong en David Trezeguet, allebei aan de slag bij het naar de Serie B teruggezette Juventus – aan de aftrap kwamen. Sinds de wedstrijd om de derde en de vierde plaats op het WK van 1986 in Mexico tegen België, toen tweedeklasser Maxime Bossis in de basis stond, was dat niet meer gebeurd.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier