Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

De reguliere competitie is op één speeldag na halfweg en tot nu toe is AA Gent onder de leiding van Hein Vanhaezebrouck een constante geweest aan de top van het klassement. Sinds de indrukwekkende prestatie op het veld van Club Brugge en zeker met de thuiswedstrijd tegen Anderlecht in het vooruitzicht is de vraag: worden de Buffalo’s dit seizoen de grootste concurrent van de twee titelfavorieten?

“Ik zie ze lang meedoen voor de titel”, zegt de Belgische Evertonscout Andy De Smet, van wie de zonen nog bij de jeugd van AA Gent speelden. “Ze beschikken zeker over een spelerskern om Club Brugge en Anderlecht het vuur aan de schenen te leggen. Selz wordt een van de topkeepers in België. Depoitre is een spits die enorm weegt en waar iedereen problemen mee kent. Er is de snelheid van Raman, de creativiteit en de traptechniek van Milicevic, de overgave van Lepoint. Op Club was Kums er niet bij, maar Dejaegere verving hem met succes; en op de bank zaten dan nog Soumahoro, Van Der Bruggen, Pollet, die in de omschakeling iets extra’s kan brengen,… Op een aantal cruciale posities zijn ze heel goed gewapend. Maar ze zullen wel moeten leren hun overwicht in driepunters om te zetten om effectief vooraan te kunnen blijven meedoen. Dat én hun dominantie in tijdsduur nog wat uitbreiden, zijn werkpunten. Ze zullen meer maturiteit moeten kunnen brengen.

“Kwaliteit in de kern was er de voorbije jaren ook, maar de technische staf is de beste in jaren. De tactische impact van Hein Vanhaezebrouck is belangrijk. Hij probeert elk detail te benutten. Club Brugge is kwetsbaar op links en verdedigt statisch in de zestien, het is daar kwetsbaar in de rug van de naar binnen komende backs. Wel, dan zag je in de wedstrijd dat Gent juist daar zijn accenten legde. Daar is Hein heel sterk in: spelen vanuit de eigen sterkte en telkens details aanpassen in functie van de tegenstander. Maar kampioen zie ik Gent toch niet worden.”

‘Vergeet Lokeren niet!’

“Ik denk dat Gent lang zal meedoen, maar ik weet niet of het zo sterk is dat het tot het einde zal kunnen meedoen”, zegt Gertjan De Mets, in de Oost-Vlaamse hoofdstad woonachtige middenvelder van KV Kortrijk. “De kern is alleszins heel ruim en heel sterk, iedere positie is dubbel bezet, en Hein Vanhaezebrouck is een tactisch sterke trainer.”

Veel spelers én de trainer van AA Gent kent hij van tijdens hun passage bij KV Kortrijk, waarmee hij dit seizoen trouwens al op een diefje ging winnen in de Ghelamco Arena. “Hein is iemand die de tegenstander tot in de kleinste details bestudeert, ieder minpuntje probeert uit te buiten, een groep kan kneden en heel goed kan uitleggen wat hij wil”, getuigt De Mets. “Iedereen weet heel duidelijk wat hij moet doen en niet mag doen. Met drie achterin spelen is een hype geworden, maar met het systeem alleen kom je niet ver. Het gaat erom hoe je dat telkens weer invult. Bijvoorbeeld: waar en hoe zet je druk? Hij varieert in systemen, zelfs met een ingreep tijdens de match, maar enkele grote lijnen zijn altijd dezelfde. Ik denk wel dat zijn aanpak een meerwaarde is. Dit seizoen ligt alles heel dicht bij elkaar en ik denk dat geluk, blessures en schorsingen een grote rol zullen spelen. Anderlecht en een duidelijk versterkt Club Brugge zijn misschien nog net iets beter. Maar ik zet Gent ook niet boven Genk, Standard en zeker niet boven Lokeren, dat ik een heel goeie ploeg vind met ook een trainer die zijn strepen al verdiende. Vergeet Lokeren niet! Het kan een pluspunt zijn dat Gent niet Europees speelt, net als Genk, mochten de anderen daardoor wat vermoeid raken.”

‘Voeten op de grond!’

“De grootste titelconcurrent van Anderlecht en Club Brugge worden is zeker niet een doel op zich”, zegt Peter Balette, eerste assistent van Hein Vanhaezebrouck. “We willen dit seizoen een stap voorwaarts zetten en bij de start is door de voorzitter en de trainer naar buiten gebracht dat play-off 1 halen een van de grote doelstellingen is. Daar zullen we niet van afwijken na die goeie wedstrijd op Club Brugge, die we trouwens niet wonnen.”

De gewezen assistent-trainer van Club Brugge en Standard weet uit ervaring wat er nodig is om aan de top mee te doen. “Vergeet niet dat die wedstrijd het vierde opeenvolgende gelijkspel was”, benadrukt hij. “Het is omdat anderen het niet veel beter deden dat wij nog altijd in een positief daglicht komen. Ik wil niet te voorbarig zijn. Ook in die wedstrijd begingen we fouten die eruit moeten om op het allerhoogste niveau te kunnen slagen. Daarom predik ik realisme: laat ons met de voeten op de grond blijven. We maken vooruitgang, absoluut, maar alles staat dicht op elkaar en het zal heel belangrijk zijn dat we kunnen blijven bevestigen en geen al te grote reeksen met puntenverlies meer kennen om erbij te blijven.”

‘Het zou kunnen’

“Hoe de titelstrijd zal verlopen, is op dit moment moeilijk te voorspellen”, zegt voetbalanalist, Gentenaar en ex-doelman van de Buffalo’s Wim De Coninck. “Je ziet wel al dat we weer naar een traditionele top zes aan het gaan zijn en we weten dat in play-off 1 alles mogelijk is. Ook al duidelijk is dat AA Gent er dit keer wel bij zal zijn. Er is nog heel veel verbetering mogelijk, maar dat geldt ook voor de anderen.

“Het systeem van Hein Vanhaezebrouck slaat eindelijk aan, is eindelijk gekend bij de spelers, en vooral: hij vond de juiste mensen op de juiste plaats. Hij evolueert naar een soort type-elftal, met de mogelijkheid om als het niet loopt wissels te doen. Met hem deed Gent de beste transfer die het kon doen. Hij kan ook nog verwachten dat David Pollet, volgens hem zijn enige echte goalgetter, weer aan de oppervlakte zal komen. Gelukkig blijkt dat Depoitre in het offensieve spel van Gent wél doelpunten kan maken en je voelt ook dat Raman helemaal zal doorbreken. Het zou kunnen dat Gent de grootste uitdager wordt, maar ik denk dat ze daar al heel blij zijn dat ze voelen: oké die stap naar play-off 1 is definitief gezet. Ze beschikken alleszins over een ruime kern met veel wisselmogelijkheden om ook blessures en schorsingen op te vangen. Misschien zitten ze op die manier nog fris tegen play-off 1.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN BELGAIMAGE

“Met Vanhaezebrouck deed AA Gent de beste transfer die het kon doen.” Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier