Jean-Michel Saive (46) bereikte als tafeltennisser de wereldtop en is op weg om, na zijn actieve sportcarrière, het ook als sportbobo te maken.

Wereldtoppers in de sport die uitgroeien tot wereldtoppers in de sportpolitiek, talrijk zijn ze niet. En degenen die erin slagen, maken vaak hun handen vuil (zie de schandalen rond UEFA-voorzitter Michel Platini en de ook in opspraak geraakte IAAF-voorzitter Sebastian Coe). Sowieso vergt de switch van trainingsoutfit naar kostuum een mentale aanpassing: van tunnelvisie naar breedbeeld, van eigenbelang naar sportbelang, van eigen agenda naar verborgen agenda. Lang niet iedereen kan die overgang intellectueel aan. Jacques Rogge, de zeilkampioen die de onberispelijke en alom gewaardeerde IOC-voorzitter werd, was dé uitzondering op de regel.

Treedt Jean-Michel Saive, die vorige week zijn afscheid als (internationaal) tafeltennisser aankondigde, de komende jaren (deels) in zijn voetsporen? De ambitie om het als sportbobo waar te maken heeft hij alvast. Al tijdens zijn carrière toonde de Luikenaar zich ook naast het terrein heel geëngageerd. Hij was vier jaar lang voorzitter van de Club of Table Tennis Professionals, werd in 2001 verkozen als lid van de atletencommissie van het BOIC, stelde zich in 2004 (weliswaar tevergeefs) kandidaat voor een zitje in de atletencommissie van het IOC, werd in juni 2009 lid van de raad van bestuur van het BOIC en eind dat jaar lid van de atletencommissie van de Europese Olympische Comités (EOC). Daarvan is hij intussen voorzitter geworden, net als van de atletencommissie van het BOIC. Daarnaast bekleedt Saive ook een functie als adviseur van de Waalse minister van Sport René Collin én als technisch directeur van de Waalse tafeltennisfederatie.

Het zou oneerlijk zijn om de nu ex-tafeltennisser aan Jacques Rogge te spiegelen, maar dat de Waal troeven deelt met de ex-IOC-voorzitter en een mooie toekomst in de verschillende sportbonden voor zich heeft, staat vast. Dat bevestigt ook Eddy De Smedt, directeur Topsport van het BOIC en Chef de Mission voor de Spelen in Rio: ‘Jean-Michel heeft charisma en een warme persoonlijkheid, is geëngageerd en geïnspireerd, een doorbijter die er 110 procent voor gaat – kwaliteiten die hem tijdens zijn sportcarrière tot een topper hebben gemaakt. Belangrijk ook: hij kan luisteren, is niet bang om zijn gefundeerde visie te verkondigen, kent zijn talen en is communicatief sterk. Ik heb hem al toespraken zien houden waarbij hij indruk heeft gemaakt: rustig, maar gedecideerd, met zelfs een vleugje humor, zoals de beste speechers. En bovenal: Jean-Mi heeft een groot hart voor de sport, die hij met al zijn ervaring als ex-topatleet beter wil maken.

‘Of hij ooit voorzitter van het BOIC kan worden of zelfs een hoge functie binnen het IOC kan bemachtigen? Die verkiezingen zijn, zeker op internationaal vlak, moeilijk te voorspellen en afhankelijk van vele factoren. Jean-Michel weet dat hij als ‘sportpoliticus’ zal moeten groeien, maar kan door zijn huidige functies al pakken ervaring opdoen, zijn netwerk uitbreiden ook. En dan is er met zijn kwaliteiten op termijn veel mogelijk.’

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier