Zaterdag spreekt het Uitvoerend Comité van de KBVB zich uit over het antwoord dat het deze week van Lierse verwacht op de vraag of het bereid is de maatregelen te treffen die nodig zijn opdat Lierse en Turnhout komend seizoen samen in tweede klasse kunnen aantreden. Indien het antwoord niet volstaat, gaat het bondsparket zich met de zaak bezighouden, zegt Jean-Marie Philips. Artikel 308 van het bondsreglement bepaalt dat geen enkele club direct of indirect in het bezit mag zijn van aandelen van een andere club, lid mag zijn van die andere club of deel mag nemen aan het besturen of de sportieve activiteiten van die andere club die deelneemt aan eenzelfde competitie van de KBVB. Een fysieke persoon heet betrokken te zijn bij het bestuur van een club wanneer hij deel uitmaakt van haar beheers- of beslissingsorganen.

Toen in juli 2008 de deal tussen derdeklasser KV Turnhout en Plopsaland afsprong, bood de Egyptische investeerdersgroep van Wadi Degla, die al eigenaar is van Lierse, hulp. Op de persvoorstelling van 15 juli 2008 kondigde KV Turnhout een vijfjarige samenwerking aan op het financiële en sportieve vlak. Een lening van 600.000 euro werd omgezet naar een investering. Er werd ook gestreefd naar een raad van bestuur, bestaande uit vier afgevaardigden van de club en vijf Egyptenaren. Die nieuwe structuur werd nooit op papier uitgewerkt. Officieel is Wadi Degla slechts één van de vier sponsors van Turnhout, maar in Turnhout ontkent men niet dat Wadi Degla afgelopen seizoen – zoals ook afgesproken – grotendeels instond voor de betaling van de spelerslonen.

Bij Lierse benadrukt Neel De Ceulaer dat de club op geen enkele manier mee Turnhout bestuurt. “Er zit niemand van Lierse in de raad van bestuur van Turnhout, er zit ook niemand van Wadi Degla in. Er zijn wél Egyptenaren in de vzw van Turnhout. Maar als het nodig is, gaan die er wel uit.” Jean-Marie Philips waarschuwt dat het niet volstaat om geen bestuurders te hebben die de blauwe bestuurderskaart hebben onderschreven om participatie in een andere club te vermijden: “Niet alleen die blauwe kaarten tellen om uit te maken wie aandeelhouder is van een club.”

Dat Maged Samy in een interview op de website van Wadi Degla uitlegde dat hij vier clubs bezit, waaronder Lierse en Turnhout, klopt niet helemaal. De Ceulaer: “Dat interview werd in het Arabisch afgenomen en later in het Engels vertaald. Samy zei me dat de vertaling niet klopt: hij zou gezegd hebben dat hij sponsor was van Turnhout, en niet eigenaar zoals in de Engelse tekst staat.” Maged Samy was afgelopen weekend niet bereikbaar voor een telefonische reactie.

Bij Turnhout bevestigt men dat de Egyptenaren niet in de raad van bestuur zitten. De drie bestuurders zijn Belgen. Vorige week gaf de Egyptische investeerder drie mogelijke pistes aan: de sponsorovereenkomst met Turnhout opzeggen, Turnhout komend seizoen weer in derde laten spelen of van de twee één club maken. Een fusie komt er niet, zegt Neel De Ceulaer.

Deze week verwacht men in Turnhout inzage in de plannen die Maged Samy nog met de club heeft. Als hij resoluut voor Lierse kiest, ziet het er niet goed uit voor de pas gepromoveerde club. Ex-burgemeester Marcel Hendrickx is bereid te helpen zoeken naar vervangende sponsors: “Maar dat wordt in deze tijden van crisis niet gemakkelijk. Turnhout is wel een autonome club, die een lening is aangegaan bij Wadi Degla, maar die kan terugbetaald worden. Het klopt wel dat, als Maged Samy zich terugtrekt, het hier bijzonder moeilijk wordt.” Bij Lierse verwacht men niet dat Wadi Degla zijn investeringen afbouwt na het missen van de promotie. De Ceulaer: “Dit is een samenwerkingsproject voor vijf jaar. Samy zou wel liefst binnen de drie jaar promoveren.”

GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier