‘Je moet vooral niet beginnen na te denken’

Zijn speelstijl is er een die soms met de grenzen van het toelaatbare flirt. Tegen Club Brugge kreeg Wouter Vrancken rood en twee speeldagen schorsing voor een overtreding op Nabil Dirar. Dit weekend moet hij met KV Mechelen naar Standard.

Wat vind jij van de zaak-Wasilewski-Witsel?

Wouter Vrancken: “Ik moet daar geen commentaar op geven want ik ben geen betrokken partij. Het ligt bovendien veel te gevoelig bij iedereen. Maar wat gebeurd is, hoort natuurlijk niet thuis op een voetbalveld.”

Wat gaat het veranderen?

“Ik heb niet veel gemerkt dat er dingen gaan veranderen, er wordt alleen veel over gepraat, wat normaal is als zoiets tragisch gebeurt. Voor mijzelf zal dat niets veranderen. Ik heb nog nooit een zware overtreding gemaakt. Ik ben nu wel twee speeldagen geschorst voor een fout op Dirar, maar daarvan heb ik direct gezegd dat het rood was. Ik denk niet dat ik grenzen opzoek. Je moet vooral niet beginnen na te denken, anders kun je niets meer op het veld en zelfs daarbuiten niet. Je mag daar niet mee bezig zijn, anders ga je dat zien aan je prestaties. Wij moeten op Standard gewoon proberen punten te pakken.”

Er niet aan denken, kan dat?

“Ik denk het wel. Als je ziet wat er vorig jaar met Geudens is gebeurd, dat is ook een zware blessure geweest. Aan het begin van het seizoen brak hij toen zijn been tegen Moeskroen. Puur een ongeluk, maar ‘vieze’ beelden ook. Zeker voor wie op het veld stond. Ik was er toen nog niet bij, maar de spelers spreken daar nu nog over. Daar hebben ze het moeilijker mee omdat het voorval nu bij een andere ploeg zit. Spelers van Anderlecht zullen dat moeilijker uit hun gedachten krijgen.”

Wat Wasilewski is overkomen ontkracht de stelling dat wie geen slachtoffer wil worden zelf moet uitdelen. Maakt dat de schrik op een blessure bij jou groter?

“Ze zeggen dat inderdaad altijd, dat je hard in duel moet gaan om zelf niet geblesseerd te raken, maar is dat ook zo? Het risico op een zware blessure is een deel van het voetbal, dat weet je. Je kunt altijd een blessure oplopen. Je kunt niet zomaar zeggen: ga er hard in, dan loop je minder kans.”

Vind je dat de scheidsrechters voldoende optreden?

“Ik denk dat het goed is dat de scheidsrechters er meer op gaan letten en het zwaarder gaan bestraffen. Alleen zo krijg je de agressie er echt uit. Mensen komen uiteindelijk om voetbal te zien, geen vechtpartij. Ik vind de regel om scheidsrechters met pensioen te sturen verkeerd. Ik zie Ver Eecke stoppen door zijn leeftijd, terwijl hij fysiek nog oké is. Hij voelde het nochtans goed aan. Ze worden dan vervangen door jongeren die soms een beetje nerveus zijn, de match minder aanvoelen. Verbist vind ik een van de betere scheidsrechters. Hij wil niet boven de spelers staan, hij kan er op een fatsoenlijke manier mee praten om respect af te dwingen.” S

RAOUL DE GROOTE

‘Het risico op een zware blessure is een deel

van het voetbal.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content