Javier Saviola trekt van Barcelona naar Real.

Nauwelijks had het laatste fluitsignaal afgelopen seizoen geklonken of JavierSaviola (25) stond al aan de klaagmuur. “Bij Barcelona behandelden ze me niet goed”, verklaarde de Argentijnse pocketspits. “Ik kreeg niet genoeg respect. Daarom wil ik vertrekken.” De beste manier om zich te wreken bestond erin om over te stappen naar aartsrivaal Real Madrid. De Spaanse kampioen aarzelde niet om de kleine Zuid-Amerikaan, van wie iedereen het talent erkent, in te lijven.

Toen hij in 2001 in Catalonië neerstreek, was Saviola een echte ster. In Argentinië was hij de jongste speler ooit die in de eerste klasse had gescoord, want dat gebeurde op amper zestienjarige leeftijd. Hij was ook de tweede jongste pichichi (topscorer) ooit uit de geschiedenis, want toen Saviola die bekroning binnenhaalde, was hij slechts 18 jaar en 9 dagen, of amper acht dagen ouder dan ene DiegoMaradona. Bovendien had hij in eigen land in het WK onder twintig geschitterd en zijn team naar de overwinning geleid. Barcelona legde maar liefst 30 miljoen euro voor hem op tafel. En hoewel Saviola dadelijk de harten van de fans wist te veroveren, slaagde hij er niet echt in om het bestuur en voorzitter JoanLaporta te overtuigen.

In het seizoen 2004/05 werd Saviola zelfs uitgeleend aan Monaco. Daar voetbalde hij met hoogtes en laagtes, maar de Argentijn scoorde toch ook zestien goals. Dat volstond echter niet om hem opnieuw in de kern op te nemen. In het seizoen 2005/06 werd hij opnieuw uitgeleend, dit keer aan FC Sevilla. Met zijn doelpunten én speelstijl oogstte de vinnige aanvaller bijzonder veel waardering. Hij won ook zijn eerste trofee met een Spaanse club : de UEFA Cup. Daarna speelde Saviola onder bondscoach José Pekerman, de man die zes jaar eerder ook trainer was van de selectie onder twintig, een vrij behoorlijk WK in Duitsland.

Hoewel hij op het punt stond bij FC Sevilla te blijven, keerde Saviola toch terug naar Barcelona, de club waartoe hij nog altijd behoorde. De Argentijn begon aan het seizoen als vierde spits. Maar na de blessure van SamuelEto’o slaagde hij er vaker dan EidurGudjohnsen in om het team weer vlot te trekken. Maar opnieuw volstond dit kennelijk niet om hem in Catalonië te houden, zodat velen zich de vraag stellen wat eigenlijk echt het probleem is met de kleine Zuid-Amerikaan.

Spanje

Jerzy Dudek, de Poolse invallersdoelman van Liverpool die de held was van de CL-finale in 2005, tekende bij Real Madrid. Hij zal fungeren als doublure van Iker Casillas. Pepe, met zijn volledige naam Kleper Laveran Lima Ferreira, is een 23-jarige Portugese verdediger van FC Porto, die voor vijf jaar tekende bij Real Madrid. Hij is na de Duitse international Christoph Metzelder de tweede verdediger die de nieuwe Spaanse kampioen contracteert. De contracten van Sergio Ramos en Roberto Soldado, die afgelopen seizoen werd uitgeleend aan Osasuna, werden verlengd tot 2013 en 2012.

Jon Dahl Tomasson, de Deense spits van VfB Stuttgart die al sinds januari werd gehuurd, werd definitief getransfereerd naar Villarreal.

Pierre Webo, de Kameroense spits van Osasuna, tekende bij Mallorca.

Onze landgenoot Tom De Mul slaagde er toch in om een lucrtatieve transfer te versieren. De Belgische rechterflankspeler tekende een contract voor vijf jaar bij FC Sevilla, dat naar verluidt 5 miljoen euro voor hem betaalde aan Ajax. Dat zou van hem de zevende duurste Belgische speler aller tijden maken. FC Sevilla, dat afgelopen seizoen derde werd in de competitie, voor de tweede opeenvolgende keer de UEFA Cup won en ook de Copa del Rey veroverde, contracteerde ook de Italiaanse doelman van Udinese Morgan De Sanctis, ondanks een doorlopend contract en zonder toestemming – volgens FIFA-reglement artikel 17-, die de concurrentie moet aangaan met Andrés Palop, de Nederlandse verdediger Khalid Boulahrouz, een international die overkomt van Chelsea en Seydou Keita, een Malinese middenvelder van Lens. Ook de jonge Argentijnse middenvelder Lucas Trecarichi wordt veel talent toegedicht, maar die zal wellicht eerst nog wat moeten rijpen in de B-ploeg.

Cleber Santana, een Braziliaanse middenvelder van FC Santos, verhuist net als zijn jonge landgenoot Diego Costa naar Atlético Madrid.

Ricardo, de doelman van Sporting Clube de Portugal en de nationale ploeg, gaat aan de slag bij Betis. De oud-werkgever van Ronny Gaspercic maakte ook de naam bekend van de nieuwe coach : Héctor Cúper.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier