Wroclaw, Wroc-love in de advertenties. De naam is afgeleid van hertog VratislausI van Bohemen, waar de stad van de 12e tot de 16e eeuw deel van uitmaakte.

Rond het jaar 800 werd een burcht gebouwd op deze plaats aan de Oder. Wroclaw lag langs de Via Regia en de Bursztyroego Sziaku (de Amberstraat), twee belangrijke handelsroutes, en groeide zo uit tot de belangrijkste stad van Silezië.

Wroclaw is gebouwd op het Ostrow Tumski, een eiland, en Boleshaw I Chrobryvan Polen maakte er een bisdom van. Boleshaw III Kszywousty voerde in 1109 een leger aan dat de Duitse keizer Hendrik V afhield. De plaats van gebeuren heet Psie Pole (Hondenveld), omdat de Duitsers zo veel haast hadden dat ze de gesneuvelden voor de honden achterlieten.

In 1526 namen de Habsburgers de macht over in Silezië. Ruim twee eeuwen later stond Frederik de Grote van Pruisen voor de stadspoorten van de stad die Breslau als nieuwe naam kreeg. In 1749 hakte Tadeusz Kosciuszko met een zootje ongeregeld van Poolse boeren het Russische leger in de pan nabij Raclawice. Het Panorama Raclawicka is de trots van de stad. Het is een schilderij van 15 meter hoog en 114 meter lang, waarin de veldslag wordt afgebeeld.

Breslau groeide onder de Habsburgers en de Pruisen uit tot de zesde grootste stad van Duitsland en kende in de 19e eeuw een stormachtige industriële ontwikkeling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de nazi’s tot fort omgebouwd en in 1944 door de Sovjettroepen in de as gelegd. Er kwam een etnische zuivering van de oorspronkelijke Duitse bevolking en ruim een derde van de 600.000 inwoners werd gedood. Na een ‘poloniseringscampagne’ was het nazistische Breslau omgevormd tot het communistische Wroclaw.

Wroclaw is inmiddels de vierde stad van Polen. Het water neemt er een belangrijke plaats in en de stad telt maar liefst 112 bruggen. Heel mooi is het met oude gaslantaarns verlichte Ostrow Tumski, met de kathedraal met rode bakstenen torens. Fraai is ook het Rynek, het oude marktplein met het Ratusz (stadhuis). Ook de Academia Leopoldina, waar de universiteit gehuisvest is, en de Hala Stulecia, het tentoonstellingsgebouw dat in 1913 gebouwd werd door architect Max Berg als herinnering aan de overwinning op Napoleon in 1813, zijn een bezoek waard.

Wroclaw heeft een van de oudste tramnetten van Europa en is de geboorteplaats van Jan Tomaszewski, de legendarische doelman van Polen en Beerschot. In 2016 is Wroclaw Culturele Hoofdstad van Europa.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content