De trainer van de promovendus uit Limburg gebruikte de oefenwedstrijd tegen het Hongaarse Ujpest Dosza FC om uit te vissen waar zijn ploeg nog versterking kan gebruiken.

04/07/2015 08:00

Ontwaken op mijn appartement thuis in Vilvoorde. Ik neem geen ontbijt, want binnen een uurtje ga ik lopen. Dat is beter om vet te verbranden. Ik raadpleeg mijn smartphone om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de wereld – zoals de gespannen politieke situatie in en met Griekenland – en de sport. (lacht) Als voetbaldier laat je favoriete sport je nooit los, hé.

09:00

Dichtbij mijn ouders in Vilvoorde heb je een mooi park en ook een fitnesszaal. Alles dus dicht in de buurt. Ik vertrek voor een rustig tochtje van een uur. Gezien de tropische temperaturen kom ik gemiddeld aan negen tot tien kilometer per uur.

11:00

De douche deed deugd. Tijd voor een afspraak bij de pedicure, die haar werk grondig uitvoert. Onze voetjes voelen weer goed aan.

12:00

Op de dag van een wedstrijd ga ik altijd ’s middags bij mijn ouders eten. Mijn mama serveert, zoals het hoort in de meeste families, de beste pasta.

14:00

Ik kom toe bij mijn Noord-Ierse assistent Chris O’Loughlin, met wie ik me buig over de briefing voor het vriendschappelijke duel tegen Ujpest. Geen detail wordt uit het oog verloren.

15:30

We vertrekken naar de club, waar we in eerste instantie nog wat administratieve zaken in orde brengen en wat afspraken vastleggen voor de komende week. De spelers moeten om kwart voor vijf op Stayen zijn, om dan vanaf 17 uur samen kip met pasta en groenten te eten.

18:45

Op het oefencomplex van STVV geef ik een overzicht aan de spelers. Een presentatie van de komende tegenstander, de stilstaande fasen en de tactische aandachtspunten.

19:00

We keren terug in het stadion, waar ik de opwarming volledig overlaat aan de fysiektrainer en mijn assistenten. Ik blijf dan altijd in de kleedkamer, waar ik naar wat muziek luister en terugval op enkele kleine rituelen.

20:30

Aftrap. Het eerste gedeelte van de eerste helft, voor de drankpauze, stemt me tevreden. Tussen de 25e en de 45e minuut slikken we echter twee goals, eentje van Kylian Hazard. Maar na de rust herstellen we het evenwicht, via doelpunten van Yannis Mbombo en Jean-Luc Diarra Dompé. Ik ben over het algemeen positief gestemd. Maar mijn gevoel zegt dat onze jonge groep nog wat maturiteit kan gebruiken om te overleven op het hoogste niveau.

22:30

We speelden met twee testers. Ik neem even de tijd om hun makelaars op te zoeken. Mamadou Bagayoko, een rechtsvoetige verdediger, mag nog een weekje langer blijven om me te proberen overtuigen. De Marokkaan Younes Bellakhdar kon me niet overtuigen. Doelman Yves De Winter, de voorbije jaren bij AZ maar daarvoor bij Westerlo, laat al veertien dagen een heel goede indruk. Normaal krijgt hij een van de komende dagen een concreet contractvoorstel. Hij kan voor ervaring en rust zorgen.

00:05

Mijn informatiesessie zit erop. Ik stap in de wagen om terug te keren naar Vilvoorde. Het volgende uur hang ik constant aan de lijn met verschillende spelersmakelaars. Gelukkig krijg ik tussendoor nog de kans om wat muziek te beluisteren. De meeste managers weten ondertussen dat we nog op zoek zijn naar een rechterverdediger, een linksback en een verdedigende middenvelder. Plus hopen we met zijn allen bij STVV dat onze centrumaanvaller Hilaire Momi zo snel mogelijk terug kan keren naar België. Hij vertrok naar Kameroen om daar nog wat papieren in orde te brengen, maar ondertussen verliep blijkbaar zijn visum en zit Hilaire daar volledig geblokkeerd. Heel jammer, want ik kan hem goed gebruiken in mijn veldbezetting en ondertussen kan hij conditioneel niet de basis leggen voor zijn debuut op het hoogste niveau. We zetten alles in het werk om de situatie te deblokkeren. Bij thuiskomst voel ik me wat moe. Zondag ben ik al om 8 uur terug aan de slag, de dag erna gaf ik iedereen vrij om wat te kunnen recupereren van een toch wel stevige voorbereidingsperiode tot nog toe.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier